IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин вижда нова златна възможност в европейската енергийна криза

Руският президент иска да натисне ЕС за дългосрочно ценообразуване, а не такова, фокусирано върху спот пазара, посочват източници

11:21 | 13.10.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За руския президент Владимир Путин европейската газова криза е нов начин за увеличаване на приходите.

Държавният глава иска да окаже натиск върху Европейския съюз за пренаписване на някои от правилата за газовия пазар, след като в продължение на години блокът пренебрегваше съображенията на Москва. Целта е фокусът да бъде поставен върху дългосрочните договори, предпочитани от държавната „Газпром“, а не върху спот-ценнообразуването, съобщават двама източници на Bloomberg.

Русия също така иска да получи и бързо сертифициране на газопровода „Северен поток 2“.

Очаква се по-късно днес президентът да произнесе реч в рамките на Руската енергийна седмица. На фона на рекордните дневни движения на европейските газови цени миналата седмица стана ясно, че „Газпром“ ще може да увеличава доставките си, за да се помогне за облекчаването на недостига на суровината.

И макар Кремъл да се опитва да представи Путин като енергийния спасител на Европа, то руските власти не се заблуждават, че така ще получат политически отстъпки от Брюксел или ще затоплят двустранните отношения, посочват държавен представител и политически съветник, близък до президентската администрация.

„Путин вижда възможност в кризата“, коментира Андрей Кортунов, ръководител на финансирания от Кремъл Руски съвет по международни отношения. „Русия иска да попречи на ЕС да се бави със сертифицирането на „Северен поток 2“ и да започнат преговори за дългосрочни стабилни цени на газа“, допълва той.

За руския президент енергийната криза се дължи основно на „превзети“ европейски представители и съветници, които по думите му са настоявали за спот-ценообразуване и „не искат да чуят за нищо друго“.

Европейските лидери предстои да обсъдят цените на газа и мерките за ограничаване на въздействието им на среща на върха следващата седмица в Брюксел.

Европа разчита на „Газпром“ за около една трета от доставките си на природен газ. И на фона на нуждата от увеличаване на рекордно ниските запаси от газ на континента за това време от годината опциите за други доставки са ограничени. Това прави Европа още по-зависима от Русия за допълнителни количества „синьо гориво“.

По-рано миналата седмица заместник-изпълнителният директор на „Газпром“ Елена Бурмистрова заяви в рамките на газов форум, че европейският спот пазар „не е ценообразуващ инструмент, който осигурява дългосрочен баланс на интересите на купувачи и продавачи“. „Купуването на газ на разумна цена, разбира се, е добре. Но още по-добре е да знаете предварително колко точно ще ви струва след месец, тримесечие, година“, допълни тя.

От своя страна, ЕС се надява газовите проблеми да се окажат временни. Фокусът в Брюксел е справянето със зимата – цените може да останат завишени, а „Северен поток“ може да не е готов за експлоатация още месеци. По думите на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон подземните газови хранилища в региона са запълнени на около 75% от капацитета си – значително по-ниско от нивата за това време на годината през последното десетилетие. Въпреки това той уточни, че тези стойности са достатъчно адекватни за покриване на търсенето.

ЕС също така обмисля възможността за съвместни покупки на газ между страните членки в рамките на нов инструментариум, който също се очаква да бъде представен в сряда. Това означава, че блокът е малко вероятно да започне нова увертюра с Путин, особено като се има предвид продължаващото напрежение с Москва по въпроси като Беларус и Украйна.

В момента около 20% от европейските газови доставки на „Газпром“ са свързани с цените на петрола, докато малко над 50% се ценообразуват или по метода „ден напред“, или „месец напред“, посочва в бележка Рон Смит, старши анализатор на BCS Global Markets

Русия иска да възстанови връзката с петролните договори при ценообразуването, отдръпвайки се от спот-ценообразуването, за което ЕС настоява все по-усилено през последните години, коментират двамата запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
emilioner
преди 2 години
Това е шанс за ЕС.Ако си вдигнем погледа от късите носове ще видим една хитра дългосрочна стратегия формирана от мозъчните тръстове в САЩ.Високи цени на газ-петрол,по една или друга причина,значи почваме в ЕС шистови сондажи!Кой е най големия изпомпвач на петрол и газ в света?САЩЗащо?Щото дупчи за шисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Whitestar, не се казва спекулация, а търговия. В момента Россия е от печелившата стана, но не само тя. Чаршафите и хАмерика също са на много ++. Е, ЕС(вкл БГ) сме от плащащите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Те твоите ебасидивиденти са пословични, от тая година дори инфлацията няма да успееш да избиваш. А в рашки акции и досега не си могъл хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Whitestar
преди 2 години
Повече от очевидна е спекулацията с цената на всички горива, на глобалните пазари. Освен цикличното им повишение, без наличието на пазарни аргументи, тук има интерфериращ ефект от спекулациите извършени на пазарите за крипто валути, за които така и не се намери финансист за да застане с името си и да обясни, че това са активи с ранг "garbage", генерирани само за спекулация. Сега тази вълна е "яхната" от Русия за компенсация на гърба на обикновения човек в Европа! Срам, срам, г-да европейски политици!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Сега това ли е новата опорка, която те държи жив? Ако погледнеш годишният отчет на Газпром напролет, и тримесечния преди тожва, ще си метнеш конопената връзка и ще отидеш до джанката зад панелката, за да се люляш !!! А аз като взема ебасидивидента на лято, ще пийна едно уиски в твоя памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Германия изцяло затвори производството на ел.ток от атомни централи , произвеждаше 40% от необходимото количество. Сега естектвено приоритет е природния газ , но въпреки призивите на еколозите немалко увеличе и добва на кам.въглища с които сега покрива 27% от енергийните си нужди/ за сравнения в русия този процент е 13%.Намерението сега да се създаде общоевропейски газов картел естествено само ще влоши нещата , което опитът многократно е доказал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 2 години
На пръв поглед авторът правилно отчита кои са главните причини за скокът в цената на природния газ и това е преди всичко преминаването от дългосрочни договори въз основа борсовите цени на нефта , на краткосрочни поставки по спот цена на борсата , нещо което ЕС настоятелно препоръчваше на членовете на Съюза. Но изводът че Русия е супер доволна от подобно развитие е меко казано неверен. Защо? Защото тези цени ще извадят от пазара не малко число потенциални клиенти , особено тези заети с производството на торове за селското стопанство , които практически не могат да произвеждат рентабилно при тези цени. Основният въпрос обаче остава защо реално се стигна до подобен скок на цената? Не е далеч от ума , че при този екологичен менстрийм в Евопа едва ли някой ще тръгне да инвестира в доби на природен газ ири в атомна енергетика. Фактът че най голямата икономика н ЕС Германия ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 години
вижда, ташунковците ми... то така се вижда от метър и пееесе от земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Сега му е момента да се възползва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Путин виждаизчезваща русия. За момента скоростта е над милион на година, след време вероятно с два. Вижда и мизерита в която тънат съотечествениците му. Разбира невъзможността да им помогне(единственият начин е да се оттегли) и решава да изнесе проблемите навън.Крим, Донбас, Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия са израз на ретроградната му политика. В момента създава проблем с природният газ, като продава доста по-малко от други години. Предлага и да го реши. Явно ЕС ще трябва да благодари и да се поклони? Според мен извода е един - колкото е възможно далеч от путинова русия. Не очаквайте някакви равноправни отношения с този клептократичен автократ-yбиeц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още