IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не трябва да прави от историята свой враг

Руските митове за Съветския съюз и Втората световна война прикриват сътрудничеството на Сталин с Хитлер

17:38 | 11.05.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент обича да преиначава историята. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският президент обича да преиначава историята. Снимка: Bloomberg

Окончателното поражение на нацистка Германия преди 75 години спусна завесата на най-кървавата война в историята на човечеството. Жертвите на конфликта бяха най-много в Съветския съюз, където погинаха поне 26,6 милиона. Тазгодишните чествания на Деня на победата в Москва бяха отложени заради Covid-19. Но докато руснаците чакат шанса си да почетат падналите за Русия, се водят нови битки за наследството на Втората световна война, пише за Wall Street Journal Иън Джонсън, асистент професор по военна история в Нотр Дам.

Докато президентът Владимир Путин ставаше по-автократичен у дома и авантюристично настроен в чужбина, той пренаписваше историята за политически цели. В рамките на руските граници акцентът върху съветските военни действия подпомага визията на Путин за националните цели, оправдава автокрацията и отвлича вниманието от затруднената икономика. В международните отношения Путин представя Русия като заплашена от унилатерализма на САЩ и „експанзионистичния“ либерализъм, правейки паралели с германската инвазия през 1941 г. Това предоставя историческа обосновка за агресивна външна политика в близката за Русия чужбина.

Версията на Путин за историята почива на два мита: че Съветският съюз е започнал войната на правилната страна и че автокрацията е била необходима тя да бъде спечелена. За да се приведат фактите в съответствие с тези измислици, образователните реформи в Русия са пренаписали учебниците по история. Те сега предоставят малко подробности за сталиновите репресии или за ролята на Съветите за започването на войната.

През 2014 г. Путин подписа закон, криминализиращ критиката към съветските военни действия. По време на неофициална среща на ОНД миналия декември той направи дълги коментари относно произхода на войната, като заяви, че „Съветският съюз се е опитвал неимоверно да използва всяка възможност за създаване на антихитлеристка коалиция“. Той „се е опитвал да предотврати избухването на Втората световна война, но практически е останал сам и изолиран”. Дипломацията на Сталин между войните е имала за цел единствено да възпира Хитлер, аргументира се Путин.

Историята сочи друго. След победата в Първата световна война съюзниците се стремят да демилитаризират Германия. За да избегнат съюзническите инспекции, германските военни формират тайно партньорство със СССР през 1922 г. Те създават мрежа от военни бази, промишлени съоръжения и изследователски лаборатории в Съветския съюз, за ​​да въоръжат двете държави. Не е можело да има големи съмнения от съветска страна относно милитаристичните намерения на германските й партньори. На оръжейните полигони в съвместните им бази офицерите са стреляли по манекени, облечени в чешки и полски униформи. Тестваните в Съветския съюз прототипи на немски танкове са били внимателно проектирани, за да пасват на френските и белгийски железопътни вагони. Германските амбиции стават още по-ясни през 1933 г., когато Хитлер става канцлер и ускорява превъоръжаването.

Въпреки напрежението, двете страни подновяват сътрудничеството си шест години по-късно чрез пакта Молотов-Рибентроп. Според неговите условия те си поделят Източна Европа. Сталин предостави на Германия милиони тонове нефт, зърно и други ресурси за войната срещу Великобритания и Франция. Той дори прие немска военна база на съветска земя. Каквото и да са били плановете на Сталин, той помогна за въоръжаването на Германия, а след това и за завоеванията на Хитлер в продължение на две години. Това едва ли е нещо, което Путин може да признае у дома или в чужбина.

Сталиновите репресии не успяха да подобрят сигурността на СССР. В началото на 1937 г. Сталин обезглави Червената армия, освобождавайки или арестувайки над 30 000 офицери, докато перспективата за война се увеличаваше. Катастрофалното съветско нахлуване във Финландия през ноември 1939 г. демонстрира произтеклата от това слабост на Съветската армия и насърчи по-късната инвазия на Хитлер срещу Москва. Решението на Сталин да прочисти разузнавателните си служби, съчетано с упорития му отказ да приеме доказателства, показващи плановете на Хитлер да атакува Съветския съюз, означаваше катастрофа, когато германската армия започна операция "Барбароса".

Пренаписването на историята не прави нищо за почитане жертвата на милионите съветски войници, които дадоха живота си за победата над нацистка Германия. И както видяхме в СССР, историческите полуистини не са трайна основа за политически ред. Би било разумно за Путин да не прави от историята свой враг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Но сега, историята се изопачава. СССР, това отвратително създание, избило повече от собствените си хора, отколкото Хитлер, опитва да се представи за нещо хубаво.***, заради които във всяка държава, почаднала в пипалата им след 1945, се избиват умните и образованите хора без истински съд и присъда, по най-дивашки начин, за да се сложат комунистически марионетки, които да тровят държавите половин век!И докато поляците помнят Катин много добре, местните лузъри целуват зaдниците на тези, които са избили най-умните, възпитани и образовани българи!Вчера попаднах на снимка във ФБ, която чудесно описва шизофренията на поклонниците на СССР тук.https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=658690821354374&id=391636088059850
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тyпан, ако не бяха хвърлили бомбите, оценката на жертвите само от американска страна са били за 1.5 - 2 милиона, сложи още 3 милиона японци и сметката отива на 5 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всъщност между Хитлер и Сталин няма много разлика, освен, Хитлер поне е вдигнал икономически страната си за кратко време.Хитлеристка Германия и СССР са съюзници, които заедно запалват ВСВ. СССР напада Полша, преди това Финландия, териториите на Литва, Латвия и Естония. СССР е същия агресор, като Хитлер. И тая глупост "велика отечествена война", всъщност е междусъюзническа война.СССР донесе със себе си същата отрова, каквато носеше и Хитлер - социализъм, но Хитлер си замина, а гнусния грузинец го търпяхме още половин век да потопи централна и източна Европа във фекалии! САЩ спасява серийно СССР от глад, по време на ВСВ, освен храната, изпращат милиони единици техника, камиони, локомотиви, самолети и тн. После, когато СССР се разкапа, отново белия свят храни алкашите. Скоро пак ще трябва, като гледам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
markov
преди 3 години
А за изтребването на цивилни с атомни бомби от Краварите в Япония когато вече е ясно че Япония е загубила войната какво е ? Обикновен геноцид като бобандировките над Дрезден , София и т.н. който са насочени към цивилни като по-лесни мишени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 5
markov
преди 3 години
А ти нещо да кажеш Мюнхенския сговор 1938 където Германия, Полша и Унгария си разпределят Чехословакия със съгласието на Англичани, Французи и Американци? Всъщност от там започва реално ВСВ. Западните сили всячески се опитват да угодят на Хитлер за да насочат агресията му на изток. Всичките западни подписват договор за мир с Хитлер много преди Руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
george353
преди 3 години
А ти може ли да ми обясниш защо Полша и Германия нападат Чехословакия? Защото такъв е живота. И "добрите" американци взривиха термоядрена бомба върху цивилното население на Маршаловите острови където и до ден днешен се раждат деца с малформации и какво от това? Това не променя факта че Русия разгроми фашистка Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 6
Solar Power
преди 3 години
Вовата ако може да ми обясни защо Русия напада Финландия и Полша ? Ясно,че немците са лоши и запада като цяло и най-вече американците но какво е дирила Русия във Финладиня ?!?! Или това е аван пост да не я нападнат от там :) ? ..... че и Полша си поделят с Хитлер ... поляците още не могат да им простят и на Хитлер и на Сталин....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
*** нивгаш няма да стане!!! Хегемона си е избрал Китай за тази цел. Ако поживееш ще видиш!PS във всички китайски учебници пише ....... Сибир е китайска територия, временно окупирана от друга държава! Хихихихи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 3 години
За Стоенча и другите сорроссоиди :https://***.youtube.com/watch?v=vk97K-um2Nc&fbclid=IwAR0n9N_Hgvzq6sq4PLWb9k6Pp88CTJ63SDUBOz1aL_i3DODCfJdhVMmYy-Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ти пък си много умен? Русия загуби над 20 милиона души и огромна част от икономиката си, за да спре нацизма, докато "хегемона" се криеше оттатък океана !!! Що за сравнение - Русия/СССР? Ако южните щати се отцепят от САЩ, какво ще стане?Ама както и да е - чакаме т.нар. "хегемон" да опердаши "кежавата" Русия. Ха да видим докога ще чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още