IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин нарича Запада "империя на лъжата". Дали истинската обаче не е Русия?

Западът може и да е двуличен, но при него все още са възможни открити дебати и критики

08:32 | 27.05.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка: Bloomberg

Владимир Путин има свой термин за Запада. Той го нарича „империя на лъжата“, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Обявяването от руския лидер на неговата „специална военна операция“ в Украйна беше изпълнено с гневни препратки към западното двуличие в Косово, Ирак, Либия и другаде. Гневът на Путин е непресторен. Както отбелязва политическият коментатор Иван Кръстев: „Лицемерието на Запада се превърна в обсесия за него“.

Но лицемерието и лъжата не са едно и също нещо. Разграничението може да изглежда семантично, дори незначително - но е важно. Руското правителство е специализирано в откровените лъжи, като настоява, че не е нахлуло в Украйна, не е отровило опозиционния лидер Алексей Навални, няма нищо общо със свалянето на полет MH17 и армията му не е извършила военни престъпления.

САЩ и техните съюзници, от своя страна, са се специализирали в лицемерието. Характерният западен порок е да провъзгласява идеал или политика и след това да ги прилага непоследователно. Така западните страни се обявяват за защитници на човешките права, но се конкурират да продават оръжия на Саудитска Арабия.

Те държат на държавния суверенитет, но САЩ, Обединеното кралство и Франция подкрепиха хуманитарна интервенция в Либия, която доведе директно, и може би умишлено, до смяната на режима и насилствената смърт на либийския лидер Муамар Кадафи. Западните страни се обявяват твърдо против разпространението на ядрено оръжие, но правят изключение в случаите на Израел и Индия, но не и за Иран.

Западът е „империя на лицемерието“, докато истинската „империя на лъжата“ е Русия. И когато става въпрос за съперничество между системите, лицемерието работи по-добре от откровените лъжи.

В една империя на лицемерието все още са възможни открити дебати и критики. Правят се грешки и се извършват престъпления, но те могат да бъдат разкрити - или чрез официални разследвания, или от свободна преса. Ню Йорк Таймс току-що спечели наградата Пулицър за щателното си разследване на военните дронове в Америка, взели ужасяващ брой цивилни жертви. Отговорът на Пентагона беше да благодари на вестника и да обещае промяна. Още лицемерие? Може би, но нямаше да има изгледи за реформа без разследване и разобличаване.

Никой в ​​Русия няма да спечели награди за разследване на военните престъпления, извършени в Буча или унищожаването на Мариупол. Всеки журналист, който е достатъчно смел да опита, ще свърши в затвора или в гроба. Вместо това руското правителство помпа лъжите – като твърдението, че окованите трупове по улиците на Буча са поставени там от украинците.

Общество, което може да се изправи пред болезнени истини, е за предпочитане не само в морален план. То е и по-ефективно. Империята на лъжата съществува в среда на постоянен когнитивен дисонанс. Има някои области на социалния живот при репресивната система, където остава необходимо да се каже истината: В колко часа тръгва влакът ми? Имам ли рак? Но има и други области, в които е от решаващо значение тя да се скрие: Бяха ли фалшифицирани изборите? Колко руснаци загинаха в Украйна?

Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Факти? Я да видим. В Русия арестуват и пращат в наказателна колония заради надписи "Нет войне" или "Дети". В Русия един и същи човек управлява десетилетия, а изборите са фарс. Свобода на словото - НЕТ. Право на протести и изразяване на мнение, различно от пропагандата - НЕТ. Човешки права - НЕТ. ХИВ позитивни, наркомани и алкохолици - милиони. Само първите са милион и на никой не му пука. Русия нападна друга славянска страна. Разрушава я и избива цивилни. Нарича това специална операция, а цивилните - нацисти. Защитничката на християнството Русия изпраща чеченци да колят и бесят славяни. В Русия икономиката се базира на газ и нефт, без тях е кръгла НУЛА. Русия има 1/8 от сушата на света, но все не и стига и лампти за още. Затова има отбранителен съюз наречен НАТО, но за Русия това е нападателен съюз. Но НАТО никога не е нападало Русия. Русия напада всеки един от своите съседи, който дори си помисли да влезе в ЕС. За Русия човешкия живот няма абсолютно никакво значение, дори и за близките славянски народи. Мога да продължавам до утре, но мисля това е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Нямам външен нужник вярно е.Не мога да го отрека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Знаеме ги вашите факти - "Ние няма да нападаме Украйна", цял свят ви знае "фактите", спокойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 3
wart
преди 1 година
Човек колко трябва да е наивен и глупав да вярва на това което му казват а не на фактите?.Даже Американските Президенти като Буш Младши вярва( не само той ) ако окупират с военни средсва дадена страна и " дакарат своята демокрация " и уж човеки права всичко ще се устрои по-само себе си нищо,че тая страна е във феодално стадий развитие.( пример ; Афганистан, Либия, Сирия) И всичко това насила с кръв, разрушения и сълзи така под "демокрация е разбирал и У.Чърчил. Америка ако я наречем " Световно зло" " Престъпна ***" " Империя на лъжите" " Хартиена империя" няма да сгрешим.Европа ли пълно ; двуличие,лицемерие ,нацизъм,колонизъм,търсещ нови колонии за грабеж за да може да подържа високият стандарт на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
щото нямаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Що пък да е мой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
твой проблем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Изобщо не се учудвам,че си с външен нужник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
инвесторааа, станахта радиоточката на америка ... пикая ви на сайта и "журналистиката" продажна ... хартиен вариант ако пуснете ше се абонирам ... най полезни ше сте у външния нужник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Тцъ.За Ръсия по- подходящо е кин,еф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още