IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протекционизмът при световните търговски отношения се засилва

Рестриктивни мерки се налагат даже и от страни от Г20, чийто приоритет е борбата с ограниченията, показва наблюдение на ЕК

17:22 | 17.11.14 г. 3
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Търговските отношения продължават да страдат от протекционизъм, показва последният преглед на Европейската комисия за потенциални протекционистични мерки при търговията с основни партньори.

Според данните в периода юни 2013 – юли 2014 година са били установени нови 170 режима, които пречат на свободната търговия. Броят им се увеличава спрямо предходния 13-месечен период, анализиран от експертите на Комисията. От 2008 година насам пък ограниченията пред световната търговия са вече 858.

В същото време намалява броят на премахнатите протекционистични режими – 12, спрямо 18 в предходния период. От 2008 година насам са премахнати 119 от ограниченията.

Анализираният период се характеризира с възстановяване на световната икономика и позитивни прогнози за бъдещето развитие, е отбелязано в доклада, изготвен на базата на прегледа на ситуацията. В тази позитивна, но пък нестабилна бизнес среда свободната търговия има ключова роля.

„При възникването на регионално политическо напрежение търговията трябва да бъде икономическата основа за потушаването на това напрежение на глобално ниво и да гарантира, че глобалният икономически растеж няма да бъде засегнат“, коментират европейските експерти.

Наблюденията им обаче показват друго – рестриктивните мерки се увеличават по-бързо отпреди. Някои от тях са въведени от страни, членуващи в групата на Г20, чийто приоритет е борба с протекционизма.

Развиващите се икономики обаче са основният източник на протекционистични мерки. Около половината от ограниченията са въведени от Русия, Китай, Индия и Индонезия, става ясно от наблюдението на ЕС. Не изостават и страни като Аржентина, Египет, САЩ, Южна Африка, Турция и Тайланд.

Основно ограниченията се осъществяват чрез митническата политика – увеличение на митата, нови лицензионни режими при внос, както и забрана за търговия. Русия е страната, която е наложила най-сериозните санкции срещу вноса на стоки, става ясно от прегледа на ЕК.

Наблюдават се още и мерки, ограничаващи износа и Индия е една от страните, които най-масово ги прилага.

Докладът за протекционистичните мерки в световната икономика е публично достъпен на сайта на Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Тея са ненормални искат да налагат модел цялата планета да консумира като побъркани. Като са успели да вампирясат всичото безмозъчен *** на запад, не значи, че цялото население ше го направи. Вместо всичко да се контролира от потреблението тея натискат там глупаците и после един ден като свърши мандрата ше ги питам от де ресурси, тогава малко ше им се свият мераците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
В развитие тази тенденция ми се струва, че най-вероятно ще доведе до раздробяване на глобалния пазар на няколко затворени търговско-икономически пространства (по модела от студената война, но зоните ще бъдат вероятно повече от две). Другия съществен момент е, че вътре в тези пространства, обусловени на протекционистки принцип, също ще се наложи да се търси модел на организация на икономика и производство, различен от пазарния, понеже на практика ще имаме един още по-ограничен като мащаб пазар (в сравнение с окрупнения глобален такъв, който действа в момента), а високата производителност на технологиите си остава, като обективен фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
И на мен ми се струва, че това е най-логичната посока, в която ще се развиват икономическите и търговски реалности. Към днешна дата производителността на технологиите е толкова висока, че с крайно малка (като численост) пряка, човешка заетост, може да се задоволи (условно да приемем) глобалното търсене за определен продукт. Ето защо, отстраняването на конкуренти и заемането на пазарите им има потенциала да доведе до критични нива на лишени от заетост хора : най-конкурентния играч е в състояние да задоволи цялото глобално търсене като количества/обеми продукция , но в процеса на отстраняване на конкурентите са загубени критично висок брой работни места. Тези процеси са непосредствена заплаха от срутване на цели общества и протекционизма е най-естествената защита, към която се прибягва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още