IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентските избори ще определят мястото на САЩ в света

Последния път, когато Америка избираше между изолационизма и ангажираността, бе през 30-те години

15:15 | 14.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От новия обитател на Белия дом ще зависи много в света. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

От новия обитател на Белия дом ще зависи много в света. Снимка: Bloomberg

Когато Нанси Пелоси се обърна към света да остави на американците да решат президентските избори през 2020 г., тя имаше предвид Русия и Китай. Председателят на Камарата на представителите в американския конгрес отбеляза, че разузнаването на САЩ показва, че Москва и Пекин вече се опитват да се намесят, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Противниците на Вашингтон не са единствените, които мислят, че резултатът от изборите ще има големи последици за тях. Политиците и регулаторите в почти всички краища на света са въвлечени в кампанията от месеци. С основателна причина. Изборът през ноември ще бъде също толкова значим за света, колкото и всеки друг след победите на Франклин Делано Рузвелт през 30-те години.

От разстояние това прилича на избор с две части. В първата американците ще решат кой да ги управлява през следващите четири години. Във втората САЩ ще изберат между ангажираност или оттегляне, дали искат да поддържат глобалното си лидерство или биха предпочели да гледат отстрани на фона на нарастващо международно безредие.

Ако можем да се доверим на пропрезидентската Fox News и критичната спрямо него CNN, първата част е свързана изцяло с характера на Доналд Тръмп. Дали той е истинският защитник на работническата класа или опасен демагог, заплашващ основополагащите принципи на демокрацията? Президентът, като еднакво хипнотизираща фигура за своите опоненти и поддръжници, определя и преформатира дневния ред на новините. Или го подкрепяте, или го ненавиждате.

Дори това да изглежда несправедливо за Джо Байдън, кандидатът на Демократическата партия не бива да го приема така. Тръмп е най-добрият шанс на Байдън да спечели. Вярно е, че не толкова отдавна икономиката стоеше добре. Изглеждаше разумно да се предположи, че достатъчно независими гласоподаватели могат да се присъединят към бялата работническа електорална база на Тръмп, за да му спечелят втори мандат.

Това беше преди коронавирусът да разкрие отличителните за Тръмп подвеждане и некомпетентност, а бунтът срещу полицейската бруталност срещу черните американци изложи най-лошите предразсъдъци на президента. Тръмп лъже за много неща, но не може да отрече десетките хиляди жертви на Covid-19 и милионите, изправени пред безработица. С изключение на свръхбогатите, отговорът през ноември на прословутия въпрос „По-добре ли сте?“ ще бъде гласовито „не“.

Байдън направи смела крачка, като избра сенаторката от Калифорния Камала Харис за свой вицепрезидент. Страховитата Харис е първата афро-американка, която е част от кандидатпрезидентската двойка на някоя от основните партии. Предстои политическата платформа на демократите да бъде показана скоро на виртуална конференция. В този смисъл се съмнявам, че Байдън ще се тревожи твърде много, ако прожекторите на кампанията останат фокусирани до изборния ден върху въпроса за годността на Тръмп. Президентът поддава. Пътят на Байдън към победата е ни повече, ни по-малко солидната, компетентна и умерена алтернатива, която той представлява.

Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Президентските избори ще определят мястото на САЩ в света Спящият Джо - на бунището на историята....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още