IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2013 г. Morgan Stanley залага на злато, царевица и боб

Банката смята, че златото ще продължи да поскъпва поради ниските и дори негативни номинални лихвени проценти и геополитическите рискове

08:30 | 07.12.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През следващата година златото, среброто и царевицата ще се представят по-добре от останалите суровини, тъй като слабият долар и нарастващият интерес от страна на инвеститорите ще подкрепят благородните метали, докато проблеми с доставките ще повишат цените на зърнените храни, се посочва в доклад на Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

Среброто ще следва златото, което се очаква да поскъпне поради ниските реални лихвени проценти, търсенето от страна на централните банки и геополитическата несигурност, пишат анализаторите на банката Питър Ричардсън и Хюсеин Алидина, потвърждавайки прогнозата си от октомври.


Царевицата и соята ще поскъпнат заради забавяне на жътвата в Южна Африка, коментират те. Morgan Stanley е мечо настроена по отношение на алуминия, захарта, никела и урана, тъй като наличните запасите значително надхвърлят търсенето.

Суровините, както са проследени от Standard & Poor’s GSCI Spot Index, от началото на годината губят 0,4%, водени от по-отчетливи спадове при кафето, памука и захарта.

Между 2008 г. и 2011 г. индексът почти се удвои, след като централните банки и правителствата по цяло свят предприеха мерки в подкрепа на икономиките си, засегнати от глобалната финансова криза през 2008 г.

Morgan Stanley се присъедини към Goldman Sachs Group Inc. като прогнозира, че така нареченият супер цикъл при суровините не е приключил. „По-високите цени през последните години предизвикаха реакция, както по отношение на предлагането, така и по отношение на търсенето, провокирайки много наблюдатели да очакват края на супер цикъла“, коментират Ричардсън и Алидина.

„Според нас подобно обяснение е твърде опростено. Суровините са циклични, но еластичността на предлагането и търсенето, както и продължителността на цикъла, варират чувствително“, допълват те.

През 2013 г. златото може да достигне средно 1853 долара за тройунция, докато среброто – 35 долара за тройунция, се посочва в прогнозата на банката.

Тези стойности могат да се сравнят със средна цена на златото от 1668 долара за тройунция от началото на годината и 31 долара за тройунция при среброто. За периода 2012 г. - 2013 г. средната цена на соята може да достигне 15,7 долара за бушел.

Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Боба е полезен, от него произвеждаме метан. Един вид 2 в 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
Много ясно че храните и енргията няма да стават по евтини. Но пък за сметка на това ще имаме все по евтини безполезни вещи като супер модерни телефони и компютри :). А и първокласник да питаш и той мой да ти даде не по лоша прогноза за валутите и соровините :D. Все пак всеки може да хвръля боб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
ето и тези използват боба ахаахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още