IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата пред глобалната търговия

Йордан Моллов с експертиза на икономическата ситуация

11:42 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Йордан Моллов</em></p>

Йордан Моллов

Каква финансова година ни очаква през 2021 г.?

Финансовото отражение на 2020 г. ще бъде проекция и ще послужи за основа, на която да стъпят следващите няколко години. Определено 2020 г. изненада всички и подложи на изпитание държавите, техните икономики и социални устройства. Тя подложи на изпит и цялата система на глобална търговия, която бе засегната в трите основни стълба:
Свободното движение на стоки, хора и капитали. 

Ако може да обобщим какво предстои през 2021 г., то най-точно описващата дума е турбулентност. Очаква ни сблъсък с глобалния катаклизъм на промяната. Той ще засегне икономическия модел, съотношението на икономическата мощ на планетата, както и ще наложи трансформация на икономиките в посока на дигитализация, роботизация и социална изолация на индивида. Надеждите, заложени за създаване на ваксина срещу Covid 19, са твърде завишени по отношение на пълното възстановяване на икономиките. Връщането им към старите нива ще бъде дълъг и сложен процес, който ще отнеме време.

В допълнение спасителните пакети, които се предвиждат, ще са неефективни, забавени от различията в партийната принадлежност на различните парламенти и несговор между държавите в икономическите блокове, както и партиите в националните парламенти.

Ще стане известна „пълната цена“ на липсващата подготовка, а именно първоначалното отричане на проблема, шокът и последвалата свръх реакция както и заблудата, че през летните дни заразата е спряла.

Пандемията съвпадна с момент, в който западните лидери се опитваха да реформират глобалната система за търговия, защото се опасяваха от назряващата икономическа сила на държавите в Далечния Изток. Въпросът е какво не ни казаха, когато започнаха търговските спорове? А именно, че либералният модел е най-добрата система и че нямат разработен друг модел, който да може да генерира подобни ползи за всички участници. Основният недостатък на този модел е неравното разпределение на ползите. Хората изгубиха вяра в него и това подтикна елитите и лидерите да затегнат регулациите, движението на хора (чрез документални пречки, унижение и затвор за мигрантите), движението на стоки (милитаризация на основните търговски пътища, тарифи, документални пречки пред внос и износ на стоки и интелектуални технологии, интернет рестрикции) и движението на капитала – затягане контрола на транзакциите под претекст, че се следи прането на пари и финансирането на тероризма.

Или, ако трябва да обобщя, опитът за социално-справедливо разпределение на блага ще доведе до понижаване на стандарта на живот преди да доведе до равенство в разпределението на добавената стойност от глобалната икономика.

Всички тези мерки, дори и ако си представим, че пандемия нямаше, обричат 2021 г. да е слаба за бизнеса и доходите година. Covid 19 умножи ефекта на гореописаните мерки, като изложи на пълен застой икономиката и повреждането на всички глобални линии на доставки и производство.

Смятате ли за правилни приоритетите в Бюджет 2021 и увеличаването на социалните разходи?

Бюджет 2021 е предизборен бюджет, лишен от всякаква икономическа логика. Той няма да увеличи нивото на стандарт на живот на българските граждани, дори няма да задържи настоящия. За да се засили икономиката на държавата, политиките които ще се проведат и разходването на бюджета трябва да имат за цел да направят населението по независимо (не по-зависимо). Резултатът от провеждането на правилни политики трябва да води до просперитет и благоденствие на народа. Трябва да се водят политики в посока на изваждане на хората от социалните помощи и тяхното съпровождане към нормален стандарт на живот, в който да изкарват самостоятелни доходи(в момента наблюдаваме обратния процес – на оцеляване).

Нито един от гореизброените характеристики не е спазен. Целият бюджет е направен с цел да се удържи контрола над администрацията и да се спре бъдещо социално недоволство. Настоящите мерки срещу пандемията напомнят на същия сценарий, като бюджет 2021 – половинчати, нямащи за цел да се справят с пандемията, а по-скоро да не ядосват хората. Последствията са, че България е на първо място по смъртност. Не вярвам, че целта  (да оцелее една власт) си струва цената (хиляди болни и мъртви, бизнесите - зависими и пред фалит, държавата - в рекорден дълг).

Какви мерки за спасяване на бизнеса е необходимо да се предприемат в България?

Мерките са лесни и в общи линии - безплатни за държавата. За жалост държавниците са избрали скъпия и неефективен вариант. Ще оставя на тях да обяснят защо.

В система на демокрация и либерален пазар работят не субсидии и намаляване на данъци, а облекчаване на държавните ограничения, премахване на регулация и лицензиране, пълна либерализация на пазарите.
Това включва премахване на редица ограничения за влизане в някои отрасли, либерализация на небанковия финансов сектор и сектора на кредитирането, отпадане на ограниченията в строителството и др. Когато освободиш бизнеса от редицата безсмислени регулации и правила, бизнес хората бързо намират начин да правят пари, защото по-успешните компании имат повече оперативен капитал за инвестиции и растеж.

За жалост не съм чул от времето на правителството на Симеон Сакскобурготски някой да говори за облекчаване на бизнеса. Всички коментират субсидии, намаляване на данъци, отлагане на плащания, 60/40, 99/1 и тн. Все неща извън бизнес контекста и нетипични за пазарната икономика.

Затова не съм оптимист за мерките, които прилага държавата. Оставам с впечатление, че целенасочено се харчат пари и се затягат регулации. Свободата да се прави бизнес и да се дават възможности не е същото като директно да се дават пари (решение на чиновника) и да се натрапват правила.

Какво бъдеще очаква САЩ с избирането на новия президент Джо Байдън? По-скоро години на възход или падение?

Периодът на възход и падение на глобална сила е по-дълъг от мандата на едно лице. Процесът на упадък бележи началото си с президентството на Обама. В този период за пръв път започнахме да чуваме думите като изтегляне, отстъпление, несговор. Възродиха се концепции като „възход на сили“, на хаоса и икономическа немощ.
Президентството на Байдън няма да промени това. САЩ ще продължат да губят позиции в полза на други държави и други сили.

Очакват ли се борсови колебания в Европа и САЩ? 

Борсите са силно надценени и спекулативни. Ние очакваме турбуленция предвид няколко макроикономически събития:
Имаше сигнали от пазара за втори финансов пакет преди изборите в САЩ. В момента демократическата партия контролира конгреса и президенството, а републиканската партия контролира сената. Налице е Gridlock или управленски блокаж. Не очакваме да има бърз втори пакет от финансови стимули и не очакваме, че ваксините ще решат проблема. Налице е свръхоптимизъм у населението и инвеститорите. Всички искат нещата да се върнат по старо му. Ние вярваме, че настоящият процес ще има трайни икономически, социални и политически последствия и светът ще изкара период на катаклизъм. 

Какви са вашите прогнози за следващите години и кога се очаква да излезем от задълбочаващата се криза, настъпила поради Covid-19?

Очакванията за бързо решение възникналите проблеми около Covid-19 не са състоятелни. Със сигурност към декември 2020 г. не сме дори в началото на края. Може да е краят на началото на кризата, но процесът по преструктуриране на световните икономически процеси започна още с встъпването в мандат на президента Тръмп. Липсата на кредитна експозиция и големи наличности на пари ще са предимство в предстоящите икономически трансформации.
Инвеститорите и изпълнителните директори на компаниите ще трябва да уцелят момента, в който да се отърват от паричните наличности, за да избегнат следващия катаклизъм – висока инфлация и обезценка на валутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още