IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците на Brexit: Митнически хаос въпреки сделката

150 000 британски компании, които изнасят изключително за ЕС, ще трябва да се справят с митническите декларации за първи път

16:40 | 19.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Chris Ratcliffe/Bloomberg

Радостта от уж успешната сделка за Brexit в навечерието на Коледа бе последвана от разочарование. Понеже прекомерната бюрокрация и митническите формалности спряха граничния трафик между Великобритания и ЕС от началото на годината, все повече транспортни компании и онлайн спедитори излизат от бизнеса в Обединеното кралство.  От това потърпевши са граждани на ЕС в редица страни, в включително и в България.

Сред отказалите се компании е фирмата за колетни пратки DPD, която спря доставките от Великобритания до ЕС до второ решение. От края на миналата седмица железопътната дъщерна компания DB Schenker спря и сухопътния транспорт между Великобритания и ЕС. „Само около десет процента от поръчаните пратки имат пълни и коректни документи“, оплаква се говорител на най-големия европейски превозвач с камиони. В по-голямата част от пратките е имало липси при документите. 

След излизането на Великобритания от вътрешния пазар на ЕС сложните правила за данъка върху продажбите, освобождаването от мита и регулациите при вноса на храни затрудняват обмена на стоки. От 38-те процента от германските онлайн магазини, на колкото досега възлизаха доставките до Обединеното кралство до момента, от началото на годината са останали само осем процента.

Допълнителната бюрокрация струва, според оценка на британските митнически власти, седем милиарда лири годишно - почти сумата, която Обединеното кралство до момента е внасяло нетно в хазната на ЕС. „Първо ситуацията трябва да се влоши, за да могат хората да разберат какви са проблемите“, каза бившият финансов министър Филип Хамънд пред Handelsblatt.

За подобни казуси алармира преди дни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в Българска стопанска камара. „Търговията между България и Обединеното кралство, особено онлайн, ще претърпи съществени изменения за физическите лица" прогнозира той. По думите му българите няма да могат да си позволяват да купуват и връщат обувки и маратонки след Brexit както досега.

Не знам каква я мислеха с този Брекзит, но ей това стана... Amazon.co.uk отече в канала... А аз загубих пратки за...

Публикувахте от Stefan Avramov в Понеделник, 18 януари 2021 г.

„При някои от българските стоки, продаващи се в британските магазини, може да има двоен ръст в цените“, очаква Илиев.  Износът на България към Великобритания възлиза на 700 милиона евро годишно, което е около 2,5-процентен дял от общия износ. Вносът е на стойност средно около 450 милиона евро - около 1,4% от общия внос в България.

Телевизионен репортаж за холандския телевизионен оператор NPO 1 показа до каква силна степен последиците от Brexit вече оказват влияние върху движението на стоки. Кадрите показват как нидерландски митничар направи рентгенова снимка на задната седалка на автомобил, пристигащ от Великобритания, рови из пазарски чанти и накрая пъха под носа на британския шофьор една консерва.

„Рибата не е разрешена“, инструктира той шофьора и поставя конфискуваните стоки в сива кофа за боклук. На кадите на заден план може да се видят много кофи - и всички те са препълнени с бисквитени кутии, опаковки с маргарин и мрежи с плодове. „Welcome to Brexit, sir!“ („Добре дошли в Brexit, господине“, б. ред.), казва той на друг объркан англичанин, когото моли да хвърли сандвич със шунка, за който носи ново кошче.

Сцени като тази на фериботния терминал Hoek van Holland предизвикват вълнение в британските медии от първите няколко дни на януари. В предаванията на BBC се говори за „тормоз“.

Британците обаче не трябва да бъдат изненадани от строгия контрол, както потвърждава и Germany Trade & Invest, агенцията за външна търговия на Федерална република Германия: „Фактът, че износът на британска храна за ЕС е подчинен на строги изисквания от 1 януари, бе известен отдавна“, казва митническият експерт Щефани Айх.

Независимо от това по-строгите изисквания, причинени от Brexit, създават от началото на годината хаос в логистичната индустрия. Засега обаче задръствания от двете страни на Ламанша, от което се опасяваха мнозина, не се случва. „Транспортният обем беше нисък в началото на годината", казва шефът на Deutsche Post Франк Апел, обяснявайки относително безпрепятствения трафик. „Но много от нашите клиенти не са наистина сигурни какво доказателство им е необходимо за износ във Великобритания и обратно“, коментира той.

Всеки пети ТИР е връщан

Кредитният застраховател Euler Hermes документира плашещите последици: „Около всеки пети камион е върнат при пресичането на канала", съобщава главният му икономист Ана Боата, „отчасти заради документите за Brexit".

Има много нови разпоредби не само за превоза на храни. 150 000 британски компании, които изнасят изключително за ЕС, ще трябва да се справят с митническите декларации за първи път тези дни - дори ако стоките им останат безмитни след току-що договорената сделка за Brexit. Същото се отнася и за износителите от ЕС за Обединеното кралство. До края на годината тези търговци се възползваха от принципа на свободно движение на стоки на вътрешния пазар на ЕС.

В допълнение: всеки, който изпраща стоки по Ламанша като онлайн търговец на дребно, сега трябва да се регистрира по Закона за данъка върху продажбите от другата страна. Търговците трябва да платят сами данък върху продажбите в Обединеното кралство от 20 процента за цени на артикули до 135 лири във Великобритания, а дори при доставки под тази сума се дължат регистрации. В противен случай крайният клиент трябва сам да плати данъка, например за доставка от колетната услуга.

Бюрокрацията се е увеличила до такава степен, че удивително голям брой компании - поне засега - излизат от бизнеса между ЕС и Великобритания. „Вече не продаваме на Обединеното кралство поради Brexit“, казва HausundDach.de, голям доставчик на хардуер, например.

Heute-wohnen.de, онлайн магазин за мебели, също се оттегли от бизнеса в Обединеното кралство. И въпреки че 30% от германските онлайн магазини реагираха по подобен начин на Brexit, според проучване на онлайн асоциацията на търговците на дребно Händlerbund, единствената причина, поради която излизането на Великобритания не играе роля за 62% е, че и преди това не са доставяли стоки до Острова.

От британска страна също има големи онлайн доставчици, които се оттеглят от търговията в ЕС, включително веригата универсални магазини John Lewis и логистичната компания Fortnum & Mason. До момента последната доставяше английски чай и прочутото портокалово сладко за континентална Европа.

Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Каквото търсели.....,това намерели.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
За что боролись на то и напоролись :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още