IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подгответе се за още вълни на коронавируса и нови блокади

Бустерната доза увеличава много повече антителата от първия ваксинационен курс и има надежда, че може да помогне, смятат в ЕМА

13:37 | 25.11.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Болниците се пълнят с ваксинирани и неваксинирани срещу коронавируса, протести по улиците на европейските градове, маски по коледните базари, ако въобще отворят - това е новото нормално, пише в коментар европейското издание Politico. След месеци на отменени рестрикции случаите отново растат и хората виждат какво означава "да живеем с вируса" и това не им харесва.

Те не харесват обаче и задължителните маски или блокадите, които се налагат дори и в региони с висок процент на ваксинирани. Но реалността е такава - ваксините не са сигурни срещу по-заразния вариант делта на вируса, особено като се има предвид липсата на ограничения и големи групи от населението, които отказват да бъдат ваксинирани.

Затова и сега пандемията се завръща с пълна сила в Европа.

Само преди ден (24 ноември) Германия отчете рекорден брой новозаразени на седмична база - 400 на 100 хил. души. Страната вече съобщава за пълни спешни отделения, като допълнително прие и пациенти от Нидерландия. Белгия, Нидерландия и Ирландия върнаха задължителния ПСР тест, а заради ниското ниво на ваксиниране страните от Източна Европа отчитат висока смъртност.

От Европейския център по превенция и контрол на заболяванията (ECDC) предупредиха, че нивото на ваксиниране в ЕС е недостатъчно, за да ограничи коронавируса и хоспитализациите през зимните месеци. Оттам призоваха за налагане на мерки, които вероятно ще продължат и до Коледа, ако няма подобрение на ситуацията.

Новата вълна се надига в началото на грипния сезон, който сам по себе си е достатъчен да препълни болниците, предупреждават още от агенцията. А това вече е гаранция за катастрофа на системата.

Въпросът, който вълнува мнозина, е дали бустерната доза също няма да се окаже недостатъчна само след няколко месеца. Разбира се, тепърва ще видим, но от Европейската агенция по лекарствата (EMA) са обнадеждени - след бустерната доза антителата се покачват много повече, отколокото след първоначалния курс, тоест има подсказки, че имунитетът може да бъде по-дългосрочен.

"Каквито и мерки да бъдат наложени, вирусът се научи как да ги заобиколи", коментира обаче Валтер Рикарди, съветник в италианското Министерство на здравеопазването. Вариантът делта е толкова по-заразен от първоначалния, че нито ваксините, нито дистанцията сами по себе си могат да го спрат.

"Дори и да използваме всички опции по рационален начин, ние никога няма да се завърнем към нормалността, или поне не в краткосрочен период", смята още експертът и допълва, че поне още 2-3 години ще преминат по този начин - с пандемични вълни.

Проблемът на рестрикциите - дали само маски или пълни блокади, е, че те действат, ако бъдат въведени навреме. И още повече - ако бъдат приети и спазвани от хората. Това прави живота на политиците особено труден, защото общественото мнение мутира даже по-бързо от вируса.

Австрия първа върна пълната блокада. Канцлерът на страната Александър Шаленберг коментира, че причината за това е не само желанието да се облекчи здравната система, а и да накара австрийците, от които 1/3 не желаят да се ваксинират, да седнат и да помислят за избора си.

И ако все още се противопоставят - от 1 февруари 2022 година в страната ще бъде въведена задължителна ваксинация.

Но дори и Португалия, където реално почти всички са ваксинирани - 86% от населението в страната, все още не могат да кажат, че пандемията е свършила. Новите случаи и хоспитализациите също започват да се увеличават и властите обмислят завръщането на някои ограничения.

В Антверпен, където 80% от населението е ваксинирано, включително и 96% от хората над 65 години, маските на закрито вече официално се завръщат.

За много от ваксинираните, които смятаха, че всичко е приключило поне за тях, завръщането на ограниченията е като "студен душ". Това разгневи много хора, които излязоха на протести срещу ограниченията. Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне 35 хил. протестиращи в Брюксел в края на миналата седмица. Подобни действия на полицията имаше и в Ротердам, където трима души попаднаха в болница.

Къде е проблемът?

За много хора проблем е статистиката. Във Фландрия например се оказва, че 70% от хората в болниците са напълно ваксинирани. Но това е толкова логично, защото по-голямата част от хората там са ваксинирани. Неваксинираните все още заболяват по-тежко и по-често.

Високата заболеваемост и на ваксинираните доказва само едно - ваксините не предоставят пълна защита, особено за варианта делта, както и че имунитета намалява - повечето хора в Западна Европа бяха ваксинирани преди повече от 6 месеца.

"Доказателствата показват, че възможността на сегашните ваксини да ограничат предаването на варианта делта е по-малка спрямо варианта алфа", казват в съобщение от ECDC.

Но дори и хипотетично цялото население да бъде ваксинирано, все още има проблемни зони - уязвимите групи, а именно възрастните хора и хората със заболявания.

Ситуацията обаче се усложнява, ако няма високо ниво на ваксиниране. Затова и политиците толкова настояват за това. В Австрия се коментира, че след отмяната на 10-дневната блокада, ограниченията ще останат за неваксинираните. В Германия също се повдига темата за задължителна ваксинация, а в някои провинции правят живота на неваксинираните невъзможен, включително изискване за доказателство за ваксина, преболедуване или негативен тест, за да се качат в обществения транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Хората и на запад се усетиха, че нещо не е наред. Само некви кухи зелки тролят, че ексерименталните отрови помагали. Децата били разнасяли. По-голяма глупост не бях чел скоро. Сега вакснатите пълнят яко болниците и ***, както топ лекари и учени които бяха усмивани, предрекоха че ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
ко стана ве салам сплескан ? къде са ти ваксите и препаратите за миене на чини дет си биете ? Аре нема ли *** вече ваща гадна семка че багдън от грешки на природата ..... в Афстрията 70% ваксани и поече заразени от 2020та дет сички беха неваксани, Булгаристания 20% ваксани и нема нищо, никой не е Омрел хито уйоо го е заболел, добре че ората са со сичкия си за разлика от западните *** .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
Даляната с глупендерите от Тиквесторо мое се подготвят да го нагълтат от към по дебелата страна, ама по длибоко та ви приседне гадовe ньедни ..... :)) Отвратяги които преписват само пропаганди та да мое си платат токо и парното , баххти и гнъсните преписвачи .... а то беха бустери, мустери и 100 хил. путтки леллини и па нищо никой не е Омрел от кихавицата, ама от енжексиите бая си заминаа, добре че ората в Колонията са со сичкия си и са само 20йска ваксани и то половината на шано, щот не им се мре от вакси не за друго ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Спомням си навечерието на Първата световна, нещо такова беше.---- беше така и като умре последния динозавър, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 5
Valentin13
преди 2 години
Светът изпада в пълна и.ди.отизация. тия ваксърски компании що вземат по 1000 долара на секунда, като нямало полза. В друга статия обсъждат дали да намалят затоплянето до 2.5 или 1.5 градуса. в Щатите вече се появи мода - събират се 100ина биелемчета и нападат някой магазин, вземат си каквото им трябва и духтата. После назначени от Сорос прокурори ги освобождават.Накъде върви тази работа? Спомням си навечерието на Първата световна, нещо такова беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Подкрепям това, което казвате, но сегашното положение не може да продължи дълго, колкото и някои да протакат или да не могат да дадат отговори, а само едно си знаят - ваксинирайте се с тези (експериментални) ваксини.....Дори не са убедителни от гледна точка на медицински доказателства. Колкото до политическата воля и народопсихологията правя паралел с прословутата дисциплина на Австрия и Германия и тяхното толериране на политиката на Хитлер. Смятало се е, че е за добре. Но в Холандия тагявя задължават студентите да подпишат декларация за вярност към третия Райх и близо 90% отказват, след което следва изключване и задължителна работа. Днес тамсе бонтуват срещу сертификатите. Французите са писали тогава на вагоните за Германия ПУРКОА? Пак непокорни и днес са такива. Нещо в основата на въпроса за ковида СИЛНО ни ЛИПСВА и наблягат на нашата недисциплинираност да ни създадат комплекси и на ваксините, без да ги знаем.СИЛНО ПОГРЕШНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
за е. ба.но дуп е цяр няма ло ... има , повтрарят го , а явно и ше го потретят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
"да си обновиш вирусните дефиниции"... Бил, ти ли си бе брат? Между другото, чу ли новината? Вече е проверено и доказано че "ваксината" покачва с над 120% риска от сърдечно заболяване при всички възрастови групи. https://***.thecardiologyadvisor.com/home/topics/acs/acute-coronary-syndrome-acs-biomarkers-mrna-covid19-vaccine/ Интересно какво има да коментраш по въпроса? Или нищо, понеже не отговаря на посоката на пропагандата. Не те ли притеснява поне малко че по два пъти годишно като си обновяващ дефинициите ще си дигаш чувствително риска от сърдечно заболяване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Те в повечето случаи четат само заглавието ... което естествено е гръмко за да привлече маса която да клика на банерите... но като се зачетеш и си преведеш нещата и ти става ясно,че не е съвсем така. Ето пример на който попаднах ... цитирам: "3 *** човека починаха 2 дни след поставяне на дози Пфайзер в Португалия". Това е заглавието веднага ти става интересно оо тука нещо става ... започваш да четеш и пише: "Властите тепърва ще установят причината за смъртта" :) Та това са заглавията. И не знам защо някои хора си мислят,че като се ваксинираш и ставаш безсмъртен и не можеш да умреш от нищо ?!?!?! Пак можеш да умреш от удар дори 1 ден след ваксинация от инфаркт или от спъване и пак щеше да си умреш и с ваксина и без ваксина от инфаркта. По ли е добре да прекараш болестта с всички рискове за увреждания от това да получиш част от протеина на вируса за да си обновиш вирусните дефиниции :) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
кой какво ти обяснява ... :))) ... в гибралтар , неваксинирани (основно деца) разнасят вируса по ваксинирани с отслабнал имунитет ... и въпреки това в болница са само двама ... в ОАЕ при 88% получили 2 дози и 98% получили 1 доза основно неваксинирани разнасят вируса по хора с отслабнал имунитет , дневно по 50-70 нови случая и през 3-4 дена по 1 починал ... това ти обясняват в материалът . но обикновенно обществата с антиваксърски павета са богати на популация и акъл и могат да си позволят свръх смъртност .... нема се давате така лесно на разни манипулации с ваксите ... лъжат гaдовeте ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още