IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Десислава Танева замени Румен Порожанов начело на земеделското министерство, в Австрия ще има предсрочни избори заради корупционен скандал с вицеканцлера

08:42 | 20.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Десислава Танева пое поста на министър на земеделието, след като досегашният титуляр Румен Порожанов най-после подаде оставка в контекста на множеството скандали около злоупотреби с пари от еврофондовете, кадрови чадър върху дискредитирани кадри и проблеми с имуществената му декларация. Танева обяви, че ще направи промени в политическия кабинет на министерството, както и че ще освободи зам.-директора на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, уличена, че рекламира къща за гости. На 1 май Мизова подаде оставка, но уволнението й се забави по вина на Порожанов.

Volkswagen не взе решение за това къде да изгради новия си автомобилен завод в Източна Европа. „Беше решено да се пристъпи към конкретни преговори за планирания нов заводи за множество марки в Европа с останалите потенциални кандидати“, става ясно от oфициaлнoто пресcъoбщeниe cлeд cpeщaтa нa нaдзopния и yпpaвитeлния cъвeт нa гepмaнcĸия ĸoнцepн. Така очевидно решение няма да бъде взето през май.

По неофициална информация България се конкурира с Турция на финалната права за инвестицията, за която се очаква да бъде от порядъка на 1,4 млрд. евро и да отвори около 5000 директни работни места. Самият завод трябва да отвори врати през 2022 г. Следващата възможна дата за окончателен избор е през ноември.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Пощенска банка да придобие Банка Пиреос България,  с което фе преодоляно и последното препятствие пред създаването на четвъртия по големина банков играч в България. Сделката за 75 млн. евро бе договорена още през ноември миналата година. Очакванията са финализирането на сделката да стане факт до средата на годината, с което да се пристъпи към сливане на двете институции.

Частни имоти вече ще могат да се отчуждават експресно не само за магистрали и електропроводи, но и за индустриални зони и технологични паркове. Такива зони вече ще могат да бъдат определяни за национални обекти с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката, а съдът е задължен да се произнася в седемдневен срок, а не до 1 месец, както досега, по искане за предварително изпълнение на актове за отчуждаване. Промяната се въведе с поправки в Закона за държавната собственост.

ЕС и Еврозоната

Австрия ще проведе извънредни парламентарни избори, след като дясноцентристкото правителство беше хвърлено в криза след изтичането на видеозапис в медиите, показващ неговия вицеканцлер, който обещава правителствени договори в замяна на финансиране на предизборна кампания.

Президентът Александър Ван дер Белен заяви, че избирателите ще отидат отново до урните, след като консервативният канцлер Себастиан Курц отказа да продължи да управлява с националистическата Партия на свободата, неговия млад коалиционен партньор. Курц обяви края на коалиционното правителство с Австрийската партия на свободата (АПС) след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе. Видеото е записано тайно във вила на испанския остров Ибиса и в него присъстват Щрахе и друг водещ политик от неговата Партия на свободата - Йохан Гуденус. Предполагаемата племенница на руски олигарх предлага да купи половината от най-големия австрийски таблоид KronenZeitung и да наклони редакционната политика в полза на партията на Щрахе АПС. В замяна политикът обещава държавни поръчки, които дотогава е печелила предимно Strabag, като обяснява, че целта му е "да изгради медийна среда като Орбан".

Федералният кабинет на Германия започна реформа на Закона за професионалното обучение. Наред с другото, стажантите следва да получат минимална заплата от 515 евро за първата си година на стажа от 2020 г. нататък. През втората година на стажуването сумата трябва да се увеличи с 18%, на третата - с 35%, а в четвъртата - с 40%.

Федералният министър на правосъдието Катарина Барли призова за засилване на антитръстовото право, за да се действа по-ефективно срещу монополни позиции на пазара на данни. Например, придобивания като това на Whatsapp и Instagram от Facebook трябва да бъдат предотвратени в бъдеще, казва Барли. Преди всичко трябва да се обърне по-голямо внимание на степента, в която мощта на данните е съсредоточена върху отделните компании.

Брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с 0,4% през първото тримесечие спрямо предходното тримесечие.

Броят на заетите лица в Германия през първото тримесечие на 2019 г. е 44,9 млн. души. Това е с 1,1% повече в сравнение със същия период на предходната година.



Преговорите между британското правителство и опозиционната лейбъристка партия за компромис по процеса на Brexit се провалиха. Премиерът Тереза Мей стартира преговорите в края на март, след като нейното споразумение за излизане от преговорите с ЕС беше многократно отхвърлено в британската Камара на общините. Мей възнамерява отново да представи споразумението на депутатите в началото на юни. Въпреки това шансовете за успех са много ниски - без подкрепата на опозицията. Междувременно министър-председателят се отказа от натиска в собствената си партия и обяви, че ще определи графика за обявяването на своя наследник през лятото. Британският премиер заяви, че преди да напусне поста си ще изложи пред Камарата на общините нова оферта с "подобрен пакет от мерки" като последен опит за одобряването на законопроекта за Brexit.

Германия, Франция и Нидерландия се ангажираха в съвместна инициатива за по-бързо задълбочаване на Съюза на капиталовите пазари. В писмо до институциите на ЕС финансовите министри на трите страни призовават за създаването на работна група, която да направи конкретни предложения до есента. Редица предизвикателства, като изменението на климата, технологичните катаклизми и загубата на Лондон на позицията му на водещ финансов център на ЕС в процеса на Brexit са направили от инициативата „спешен стратегически проект“, се казва в писмото.

Съдът на Европейските общности постанови, че държавите членки на ЕС трябва да задължат работодателите да създадат „обективна, надеждна и достъпна система" за регистрирането на работното време. Досега от компаниите в Германия например се изисква само да записват извънредно положения труд. Съдът не е определил краен срок за прилагане на новите регламенти.

Гръцкият парламент прие различни данъчни облекчения и увеличения на пенсиите. Наред с другите неща, ДДС върху сметките за ресторанти и основните храни се намалява от 24 на 13%, енергийните данъци намаляват от 13 на 6%. След като пенсиите бяха съкращавани 13 пъти последователно, пенсионерите в Гърция ще получат увеличение на парите си за първи път под формата на годишен бонус, равен на половината от месечната пенсия. По-рано премиерът Алексис Ципрас отново преодоля вот на недоверие в парламента.

Мерките срещнаха критика сред кредиторите на Гърция. Директорът на спасителния фонд за еврозоната ESM Клаус Реглинг заяви, че съществува риск Гърция да пропусне ясно договорените бюджетни цели. Комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси призова гръцкото правителство да продължи да работи в тясно сътрудничество с институциите на ЕС. На срещата си финансовите министри на еврозоната отново обсъдиха и прилагането на общ бюджет на еврозоната. Въпреки това няма значителен напредък по темата. Дебатите ще продължат през юни.

САЩ

САЩ поставиха китайската телекомуникационна компания Huawei в черния списък на „блокираните“ компании. Това забранява на американските компании да извършват бизнес с Huawei без одобрение от страна на правителството. По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви кризисна ситуация за телекомуникационния сектор, което от своя страна забрани на американските компании да използват оборудване от компании, което би могло да представлява риск за националната сигурност. Тръмп обвинява Huawei, че използва продуктите си, за да шпионира в полза на китайското правителство. Групата отрича твърденията и ще оспорва решението пред съда.

В рамките на търговския спор между САЩ и Китай преговорите продължават. Тръмп заяви, че ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в края на юни. Съвсем наскоро и двете страни разшириха взаимно своите мита.

Междувременно администрацията на Тръмп се договори с Канада и Мексико за премахване на специалните мита за вноса на стомана и алуминий в Съединените щати. В замяна двамата съседи на САЩ ще трябва да гарантират, че китайската стомана няма да може да влиза в САЩ през тяхната територия. Митата на САЩ за вноса от Турция също бяха намалени. Вносителите сега трябва да платят само 25, вместо предишните 50%. Решението за засилени мина за вноса на автомобили от ЕС и Япония Тръмп отложи с половин година.

Развиващите се пазари

Според съобщения в медиите турското Министерство на финансите работи по закон, който ще позволи на правителството да прехвърля резерви от централната банка към държавния бюджет. Кога законът ще бъде внесен в парламента и колко средства ще обхваща, все още е неясно.

Южноафриканската управляваща партия АНК отново спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори. Партията на президента Сирил Рамафоса обаче претърпя значителни поражения излезе от изборите с най-лошия си резултат от края на режима на апартейда. Втората по големина партия в новия парламент е опозиционната партия „Демократичен съюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още