IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

България настоява за твърда дата за влизане в ERM II, а ЕС постигна споразумение за бежанския проблем

08:05 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Българският премиер Бойко Борисов по време на срещата на върха на ЕС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Българският премиер Бойко Борисов по време на срещата на върха на ЕС. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

"Банковият съюз и чакалнята трябва да станат в един ден, това ще кажа днес на колегите". Tова заяви премиерът на България Бойко Борисов, който участва в края на седмицата в среща, където освен държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната, се включват и страните, които не са приели еврото. Ден по-рано Борисов обясни, че България може подаде документи на 14 юли (всъщност на 12 юли) на заседание на финансовите министри от еврогрупата, но не уточни от какво зависи това. В продължение на няколко месеца правителството на страната се опитва да обвърже двата процеса, след като стана ясно, че може би няколко страни членки са против България да влезе в чакалнята на еврозоната, преди да е влязла в Банковия съюз. Неофициално от ЕЦБ казват, че причината е слабият финансов надзор в България и липсата на достатъчна независимост на Българската народна банка.

Към 30 юни бюджетният излишък ще бъде в размер на 1,739 млрд. лева, сочат прогнозите на министерството на финансите (МФ). Това представлява 1,7% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. От изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) е видно, че излишъкът се разширява - към 31 май той е бил в размер на 1,42 млрд. лева. Приходите в хазната към полугодието се очаква да бъдат 19,23 млрд. лева, което е 50,3% от годишния разчет и за година се повишават с 1,756 млрд. лева. Това увеличение се дължи основно на данъчни и неданъчни приходи (с 10,3%).

Пенсионните фондове на "Доверие" са записали най-голям дял от новите акции по време на първичното публично предлагане на "Градус" АД, става ясно от подадените документи за вписване на увеличението на капитала в Търговския регистър. Най-голямото осигурително дружество в страната е участвало с трите си фонда, с които общо е придобило 6,112 млн. нови акции. Сумата е малко над 11 млн. лв. Към тях трябва да се добавят още толкова от настоящите книжа (обща сума 22 млн. лв), тъй като при предлагането наред с нови се продаваха и акции на мажоритарните акционери в съотношение 50:50. Най-много книжа е придобил универсалният фонд на "Доверие" – 5р43 млн. акции. В предлагането са участвали и фондове на "Съгласие", "ЦКБ Сила", "Бъдеще", "Топлина" и реално на всички тях се дължи успешното набиране на средства. Освен това са се включили и много взаимни фондове, а предлагането успя да акумулира интереса на много дребни инвеститори и юридически лица от небанковия и финансов сектор, с което новите акционери са около 1000. От банките са се включили Уникредит Булбанк с почти 4 млн. лв., Пощенска банка и Raiffeisen Bank International с по около 200 000 лв. От документите става ясно, че по набирателната сметка са постъпили 40р69 млн. лв. само от публичното предлагане, а още толкова са отишли в двамата големи акционери – Лука и Иван Ангелови, които преди предлагането държаха по 50% в компанията

Поне 600 млн. евро ще трябва да инвестира бъдещият концесионер на летище София за 35-годишния срок на концесията. Същевременно той трябва да изгради и трети терминал, като това трябва да стане до края на десетата година. Детайлите са записани в стенограмата на заседанието на Министерския съвет от сряда, когато беше гласувано подновяването на концесионната процедура за столичната аерогара.

Летище Летище

Летище София. Снимка: Олег Попов

Годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка година от срока на концесията трябва да са не по-малко от 15 млн. лв. без ДДС или 10% от общите приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата.

ЕС и еврозоната

Бюджетната комисия на Бундестага одобри бюджета на Голямата коалиция за текущата година в малко преработена версия. Разходите се очаква да нараснат до 343,6 млрд. евро, което е с 2,6 млрд. евро повече от планираното. Между другото инвестициите се увеличават с 2,8 млрд. евро в сравнение с първоначалния проект до 39,8 млрд. евро. Бундестагът ще гласува плана през тази седмица.

През юни 2,27 милиона души са регистрирани като безработни в Германия. Делът на безработицата спадна от 5,1% до 5,0% в сравнение с май. Броят на безработните е 3,24 милиона, което съответства на дял от 7,0% (май: 7,1%). Безработицата, за разлика от официалния брой на безработните, включва и безработни, които са предприеми дадени мерки или са били в отпуск по болест по време на изследването.

Инфлацията в Германия спада леко през юни. Спрямо същия месец на предходната година цените се увеличават с 2,1% (май: 2,2%).

Германският банков сектор е сравнително добре подготвен за хипотетичен колапс на цените на жилищния пазар според Бундесбанк на база на два стрес теста. Във всеки случай се предполага спад на цените на жилищните имоти с 30% и едновременно увеличение на дела на безработица от 5% до 8% в периода от 2017 г. до 2019 г. Според този сценарий финансовите институции биха загубили между 0,7  и 1 цент от всяко евро от неизплатеното жилищно ипотечно кредитиране, при което съотношението на капитала от първи ред ще спадне с 0,6 до 0,9 процентни пункта. Той все пак ще бъде средно между 14,5% и 14,7% и следователно значително над минималните капиталови изисквания.

По време на срещата си на върха в Брюксел европейските лидери не взеха сериозно решение за реформиране на еврозоната. Плановете за укрепване на банковия съюз, които вече бяха договорени от финансовите министри, бяха потвърдени. Освен това беше даден мандат на еврогрупата да се подготви за разговори по Европейската схема за гарантиране на депозитите (EDIS) и бе постигнато съгласие за подсилване на спасителната програма ESM. В бъдеще тя ще бъде достъпна и като мрежа за финансова сигурност за банково преструктуриране. Предложенията на германското и френското правителство за по-нататъшни реформи и отделен бюджет на еврозоната бяха обсъдени и ще бъдат разгледани отново на срещата на върха през декември.

Срещата Срещата

Срещата на върха на ЕС. Снимка: Ройтерс

Бе постигнато обаче споразумение за политиката за бежанците. Наред с други неща беше постигнато съгласие, че спасените хора ще бъдат настанени в затворени приемни центрове в ЕС. Агенцията за гранична защита Frontex ще бъде укрепена, а външните граници на ЕС ще бъдат също по-силно укрепени.

Държавните и правителствени глави се съгласиха също така да подновят икономическите санкции на ЕС срещу Русия заради „липсата на напредък" в мирния процес в Украйна. Сега те следва да се прилагат най-малко до началото на 2019 г.

Европейската комисия и Китай се договориха да разработят предложения за реформа на Световната търговска организация (СТО) в рамките на съвместни работни групи. Инструментът на СТО трябва да бъде разширен и адаптиран към променящите се условия, поясняват от Брюксел. Също така следва д асе обсъди как държавните субсидии могат да бъдат използвани като инструмент на индустриалната политика и как може да бъдат защитени технологичните познания. В допълнение ЕС и Китай искат да засилят преговорите по двустранното инвестиционно споразумение.

Страните от ЕС се съгласиха по принцип да започнат преговори за присъединяване с Албания и Македония. Те трябва да започнат официално в края на 2019 г. Но преди това и двете страни трябва да докажат по-нататъшен напредък в реформите. През юни 2019 г. държавите от ЕС ще решат отново дали предприетите досега мерки са достатъчни, за да започнат реално преговорите.

След преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган държавите членки на ЕС решиха засега да не започват преговори с Турция за разширяването на митническия съюз. 

Инфлацията в еврозоната се повиши с 0,1 процентни пункта до 2,0% през юни. Базисната инфлация пада от 1,1 на 1.0%.Ако данните бъдат потвърдени при четенето по-късно през месеца, то това би било най-високото ниво на инфлацията за региона от февруари 2017 г., или 16-месечен връх. Така данните най-накрая ще достигнат и така желаната инфлационна цел, преследвана от Европейската централна банка.

Инфлация Инфлация

САЩ

Американското правителство се въздържа засега от предприемането на нови мерки срещу придобиването от страна на китайските компании на американска технология. Вместо това според президента Доналд Тръмп следва да бъде засилен вече съществуващият механизъм на комисията по чуждестранни инвестиции (CFIUS). Съответният проектозакон на Министерството на финансите вече е внесен в Конгреса. Тръмп отстъпва от първоначалните си планове, които предвиждаха изключване на възможността за придобиването на компании от американския технологичен сектор от страна на фирми, 25% или повече от които са в китайски ръце.

Американският министър на финансите Стивън Манучин заяви, че информацията на сайта Axios, според която президентът на САЩ Доналд Тръмп иска Вашингтон да излезе от Световната търговска организация (СТО) не е вярна, предаде Ройтерс. "Няма водеща новина тук... не е вярно", заяви пред телевизия Fox Манучин, определяйки информацията като "фалшива новина". Американският Американският

Американският министър на финансите Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс

Държавният департамент на САЩ обяви намерението си да постигне глобална забрана за вноса на ирански петрол. Държавите, които не са спазили изискванията, ще бъдат санкционирани след 4 ноември. По този начин Иран следва да бъде „финансово изнемощен". В същото време САЩ искат да ангажират други износители на петрол от региона на Персийския залив да увеличат производството, за да не се допусне спад в световното предлагане.

Американското дъщерно дружество на Deutsche Bank е единствената от 35-те одитирани банкови институции, която е засегната от втората част на стрес теста на Федералния резерв на САЩ. Според Фед Deutsche Bank не е достатъчно подготвена за кризисни ситуации при планирането и вътрешните си процеси. Във всички области на капиталовото планиране има "широко разпространени и съмнителни дефицити". Сега Deutsche Bank следва да получи капиталов трансфер от компанията майка във Франкфурт на Майн, одобрен от Фед, и да отстрани установените дефицити.

Канада

Канадското правителство обяви мита за американски стоманени и алуминиеви продукти на стойност 10 млрд. долара. Те влязоха в сила в неделя и са реакция на наложените от САЩ наказателни тарифи.

Китай

Китайското правителство взе решение за налагане по-нататъшни мерки за икономическо отваряне на страната. Сега официално бяха заявени обявеното по-рано облекчаване на автомобилния и застрахователния отрасъл, заедно с реформите в корабостроенето, самолетите, електропреносните мрежи и селскостопанския сектор.

Глобалната икономика

Цените на суровия петрол се повишиха до най-високите си нива от повече от две години и половина. Увеличението на цените започна, след като бяха публикувани нови данни от САЩ, които показват, че американските петролни запаси са паднали рязко през миналата седмица.

Цена Цена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още