IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-тежките времена изискват по-трудни корпоративни избори

Компаниите ще трябва да избират внимателно между дивиденти, сделки, обратни изкупувания и инвестиции

17:23 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Предпазливите коментари на централните банки, новият скок на случаите с Covid-19 и продължаващите протести допринесоха за непостоянните пазари на акции през последните дни. Вече знаем, че възстановяването ще бъде хаотично и непредсказуемо, като повечето компании ще разполагат с много по-малко пари, пише за Financial Times Блеър Ефрън, съосновател на инвестиционната и консултантска компания Centerview Partners.

Отминаха дните, в които корпоративнтие ръководителите имаха достъп до разпределението на капитала подобно на посещение в магазин за сладолед, отдавайки се едновременно на шоколадов, ванилов и ягодов. Новата реалност след пандемията ще принуди изпълнителните директори да правят трудни избори, предизвикващи тяхната креативност и апетит за риск под зоркия поглед на инвеститорите и обществеността.

Традиционните пет стълба на разпределението на капитала - вътрешни проекти, дивиденти, обратно изкупуване на акции, сливания и придобивания, и погасяване на дълг - ще се запазят. Но компаниите сега ще трябва да вземат предвид нуждите на заинтересованите страни, както и стойността за акционерите. Разходните решения трябва да осигурят както социални, така и финансови резултати. 

В тази среда компаниите се нуждаят от план за разпределение на капитала с опростен фокус: направете инвестиции, които ще дадат предимства за бизнеса в рамките на три до пет години и се съсредоточете върху заздравяване на засегнатите баланси и върху харченето на пари по начини, които предизвикват похвала, а не сочене с пръст.

Бизнес лидерите трябва да разработят планове за връщане на балансите до управляеми нива във времето, особено в по-затруднени индустрии като енергетиката, развлеченията, търговията на дребно и недвижимите имоти. Числата са показателни: печалбата на акция за индекса S&P 500 през 2019 г. бе средно 165 долара, докато за 2020 г. Goldman Sachs изчислява, че тя ще бъде 126 долара. Съотношението на нетния дълг към печалбата преди лихви, данъци и амортизации за индекса се е увеличило с 20% от началото на кризата, оставяйки много компании финансово ограничени. Инвеститорите ще се отнесат по-благосклонно към компаниите с по-малък балансов риск, точно както направиха след 2008 г.

Пазарното разместване ще създаде възможности за сливания и придобивания по-рано, отколкото повечето хора очакват, като оправните лидери трябва да са готови да обновят портфейлите си и да придобият иновационни възможности. Но помнете уроците от 2008 г.: волатилността ще затрудни постигането на споразумение за продажните цени. Използвайте собствен капитал, а не кеш или дълг, когато е възможно - това е добре за баланса - а и при сегашното съотношение на цените към очакваната печалба от средно 22 пъти за S&P 500 акциите на компаниите не са подценени.

Спомнете си още нещо, което научихме през 2008 г.: успехът на една транзакция повече от всичко друго е зависим от перспективите за глобален растеж през двете години след приключването й. Най-добре е да се вграждат консервативни макро очаквания с надеждата за нещо по-добро.

Умните сделки ще се концентрират върху осезаемо дългосрочно повишаване на растежа и повече иновации, като същевременно са чувствителни към общественото мнение относно намаляването на разходите. Правителствата на петте най-големи икономики току-що пръснаха 6 трлн. долара помощи, като S&P 500 е скочил с над една трета от дъното си през март. Това означава, че заемателите и незаемателите са се възползвали по равно. Правителствата ще разгледат по-подробно всяка транзакция, а и заинтересованите страни ще го очакват от тях.

Капиталовите ограничения означават повторно поставяне на избора между обратното изкупуване и дивидентите. Би било разумно ръководителите да се съсредоточат повече върху поддържането на дивидента. Дивидентните акции се представиха с 30 на сто по-добре от пазара през двете години след кризата от 2008 г. Това би трябвало да се повтори. И при настоящата икономическа несигурност инвеститорите, ориентирани към дохода, включително пенсионери и служители с компенсационни планове, ще оценят добавения доход и сигурността.

Изкупуванията на акции, които миналата година възлязоха на 730 млрд. долара в САЩ, срещат два вида критика - сега, когато печалбите намаляха, те имат по-малко въздействие върху възвръщаемостта на акционерите, а и подтикват към по-голям контрол. Компаниите, които разчитат твърде много на инвестирането в своите акции, рискуват силна обратна реакция: авиокомпаниите вече се сблъскаха с това.

Сега също е подходящо време да инвестирате в бизнеса. Ако предишните спадове са ориентир, през следващите няколко години ще има драматични иновации. Не изоставайте. Харчете за защита на служителите, общностите, веригите за доставки и доверието на клиентите. В период, в който изглежда, че борсовият пазар е отвързан от реалната икономика, акционерите ще подкрепят разходите за иновации и ще облагодетелстват онези компании, които имат реалистични перспективи за растеж.

Да си интелигентен блюстител на капитала означава нещо ново след пандемията. Просто казано, компаниите ще трябва да правят повече с по-малко. Дните на многократно прибягване до бюфета с инвестиционни избори са зад гърба ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още