IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на петролните компании изостават от целите на Парижкото споразумение

Докато големите европейски енергийни дружества вече се ангажираха с ограничаването на въглеродните емисии, тези от САЩ все още неглижират проблема

22:28 | 12.05.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските петролни гиганти постигнаха голям напредък в разработването на стратегии за намаляване на парниковите газове от своето производство, но техните планове не са достатъчни за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., сочи доклад на различни финансови компании, управляващи над 19 трлн. долара. 

От шестте петролни компании в проучването Royal Dutch Shell Plc и Eni SpA имат най-амбициозните и всеобхватни планове, но дори и те не са успели да приближат стратегиите си до изискванията на Парижкото споразумение. Испанската Repsol SA и британската BP Plc трябва да разширят обхвата на плановете си, докато австрийската OMV AG е необходимо да определи нова и по-смела цел, сочи докладът.

Изследването е изготвено от Transition Pathway Initiativ (TPI), глобална програма, която оценява климатичните рискове и готовността на компаниите за постигане на нисковъглеродна икономика. „Критичната маса“ от въпросните дружества сега включва в своите планове емисии от обхват 3 - газовете, отделени от потребителите на тяхната продукция,.

Петролните компании бяха притиснати от инвеститорите да действат по-мащабно по отношение на климат, като темата придоби все по-голямо значение в дискусиите на корпоративните ръководители с акционерите.

През последните няколко месеца компаниите обявиха смели планове за намаляване на въглеродните емисии до нула. Но твърденията, че са на път да постигнат целта за ограничаване на повишаването на глобалната температура до около 1,5 градуса по Целзий, не са обосновани, се казва още в доклада.

TPI иска по-сериозни климатични ангажименти и също така насърчава развитието на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод. Все още остава неясно как тази технология може да бъде внедрена в по-големи мащаби.

CO2 CO2

BP, OMV, Repsol, Shell и Total SA заявиха, че ще предоставят повече подробности за амбициите си относно климата през тази година. Но плановете им в момента не са уеднаквени и е необходима стандартизация, за да се преценят най-добре техните ангажименти.

От BP посочиха, че 10-те цели в амбицията ѝ за нулеви емисии са съвместими целите на Парижкото споразумение. Говорител на Shell заяви в същото време, че дружеството е уверено, че подходът му е съобразен с целта за ограничаване на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий.

Представител на Eni посочи, че целта на компанията надхвърля сценария за устойчиво развитие на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Repsol приветства коментарите на TPI и заяви, че компаниите от петролната индустрия все още се учат.

От OMV посочват, че докладът не се занимава с промените в портфолиото и че компанията планира да продава по-екологични продукти. Австрийското дружество вече е постигнало целта си относно въглеродните емисии до 2025 г. и ще преразгледа и постави по-амбициозни цели пред себе си.

Други сектори

За да обхване ефективно петролната и газовата промишленост по отношение на климатичните цели до 2050 г., следва да се ангажират и други сектори, се изтъква в доклада. В него се посочва неотдавнашното изявление на Shell, че в крайна сметка компанията ще прави бизнес само с дружества, които не отделят въглеродни емисии, за да постигне собствените си цели.

Разликата между подхода на европейските петролни и газови компании към изменението на климата и останалия свят е забележима, изтъкват от TPI. Бразилската Petroleos Brasileiro SA е единствената неевропейска компания от 42-те, проучени от TPI дружества, която е включила емисии от обхват 3 в своите климатични цели. Най-големите американски компании не са си поставили никакви цели в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Ти нямаш перка бре, от модерните *** си! Ама жив и здрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ежедневно споря с амеби и други едноклетъчни мозъци като твоя! тропнах ти в устенцата и реши да се правиш на ощипана и обидена мома, хахахахахах! да се оправдавам пред *** и ниско интелигентни никога не е било, няма и да бъде! щом те кефи, аз и ватника сме едно лице :)) през ВЕИ перката ми е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Ти с куха амеба спорил ли си, ако не пробвай със себе си и ще разбереш, че е безсмислено! За "мулти акаунтига" не се оправдавай. Ясен си - стилът и любовта към хейтенето, както и амебният интелект, го доказват. Ама плувайте, не ми пречите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Факт... оригинален съм, и понеже не спориш по изказването ми, приемам че си съгласен с него като един съвременен представител на селячеството (като манталитет)!не практикувам мулти акаунтинг, запомни от мен - духовния водач има едно лице!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Аууу Кухий, много си оригинален! Новият ти профил DrVatnikov и той. Запомни Кухий, една амеба, колкото и профила да и направиш си остава пак същата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
а знаеш ли че преди повече от 100 години софийските селяни са протестирали срещу асфалтирането на улуците ... и срещу трамвая ! ..та, Кво да правиш Земята се върти, уж вървим към светло технологично бъдеще, но някои неща си остават по старо! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Разбира се, че се движат в "правилната посока", но за правилните хора. Ти обаче не си от тях и никога няма да бъдеш. Просто ще си останеш с промит мозък от елементарния пиар. И понеже изначално си податлив на "правилните" внушения и не се затрудняваш да се съмняваш, за теб нещата са правилно ясни. Иначе за този интелект на амеба, който имаш, постовете ти тук са наистина героизъм! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Църкате ли, църкате ли?:)) Значи нещата се движат в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
"сочи доклад на различни финансови компании, управляващи над 19 трлн. долара" - управляващите 19 трилиона долара, са най-загрижените инвеститори за климата. Когато управляваш 19 трилиона долара можеш да си напазариш нужните политици, нужните деца и нужните медии, за да плашиш хората с идвашия топлинен апокалипсис, докато изсмукваш пари през джобовете им от държавни помощи за ВЕИ. Това е глобална финансова измама, която се опитва да превърне целия свят в една ВЕИ финансова пирамида. Когато пускате такива зелени мирИзливи терлици, помнете, че и вие сте участвали в това нечистиво дело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Това е все едно петролните компании да тръгнат срещу самите себе си. Що за безумие? Да си гледат бизнеса !!! И без това зелените простотии са обречени, само си пилеят парите. Който инвеститор не му харесва, да си продава акциите !!! Аре у лево !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още