IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян обещава пълна денуклеаризация срещу американски гаранции за сигурност*

Щe загърбим миналото, твърдят двамата президенти Доналд Тръмп и Ким Чен Ун

09:18 | 12.06.18 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви срещата си във вторник с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за „успешна“ след подписването на документ, който Тръмп определи като "много изчерпателно" споразумение, което „ще се погрижи за един много голям и много опасен проблем за света", макар че не разясни веднага за какво са се разбрали двамата мъже, пише Wall Street Journal.

По-малко от пет часа след първата им среща в процъфтяващия град държава Сингапур Тръмп каза, че той и Ким са развили специална връзка и ще се срещнат отново.

„Ще се срещаме многократно“, поясни американският президент. „Разбрах, че Ким е много талантлив и харесва нашата страна“. Според Ройтерс американският държавен глава е поканил корейския лидер на среща в Белия дом. 

Очаква се Тръмп да даде пресконференция по-късно днес. 

Тръмп, който говори пред репортерите веднага след подписването на документа в хотел Capella в Сингапур, описва Ким като „много достоен, много умен преговарящ". 

„Имахме страхотен ден и научихме много за себе си и за нашите страни", каза Тръмп. „Научих, че е много талантлив човек. Научих също, че много обича страната си“.

Попитан от репортер дали ще покани севернокорейския лидер в Белия дом, Тръмп отговори: „Абсолютно, ще го направя".

Тръмп заяви, че денуклеаризацията на Корейския полуостров ще започне "много скоро".

Ким приветства днешната "историческа среща" и каза, че двамата лидери са загърбили миналото и че светът ще стане свидетел на големи промени. 

Първоначално не бе ясно дали Тръмп е получил дългоочаквания ангажимент от Ким с ядрено разоръжаване, но държавният секретар Майк Помпейо заяви в понеделник, че САЩ са склонни да предоставят гаранции за сигурност, които надхвърлят това, което предходните администрации на Белия дом са предоставили на Пхенян. Според анализатори това е знак, че Северна Корея се е съгласила на разоръжаване. 

По-късно обаче Ройтерс предаде, че Пхенян се е ангажирал с пълна денуклеаризация срещу американски гаранции за сигурност. 

Преди подписването на договора президентът на САЩ каза, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи". На излизане от работния обяд след приключването на разговорите Тръмп показа на Ким как изглежда отвътре лимузината му.

* Актуализирано в 10:06 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
цъ, не позна ... дай пак :):) никога не съм бил там, но пък с китайци съм работил доста и за това ти ги приказвам тия.ама ти от де да знаеш като си назначен за бизнесмен :) и никога не си работил в конкурентна среда, за това и величаеш така китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Освен с Китай, Северна Корея има и граница със...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
А аз с комсомолската си логика усещам, как сладката лига, че си се аутсорснал в некоя лежачка като Вистеон, ти дава чувството на блаженство на американски завет, но некой ден ще разбереш, че вече работиш за китайската комунистическа партия... :lol: Дано само да не ти вържат червената връзка, че се не знае кое и как ше се се случи... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 години
усещам как ти тече лигата от възторг докато си писал тия небивалици, само зада паснат на комсомолската ти логика. Да, може да е века на Китай, но не с ком. партията начело, нека китайците забогатеят още малко па да видим после. Си наруши практиката да се сменят на 10 години и това ще им изеде главата в близко бъдеще ... справка Ердо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Именно - там е възелът, защото това ще е векът на Азия - там ще се случват нещата, там ще е големият бизнес, а там господар е Китай и за сега успешно се намества Русия. Според мен голямата игра е как, колко и срещу какво да дадат там дял на САЩ, за да се подредят мирно нещата. Най-вероятно, да обещаят да не гонят долара - това хич не е малко. Има и други места, където трябва да се тури ред - Израел-Иран-Турция, Украйна, Европа, Арктика... като цяло - навсякъде в момента е мазало и навсякъде трите държави - САЩ, Русия и Китай имат интереси и ще се ръчкат, докато подредят нещата до сделка. Просто трябваше време, докато стане ясно, че никой никого няма да победи с маневри и плашене - после ще си стане само. Те затова и нашите лемури в ЕС се усетиха, че вече не са на масата и се разкачаха, ама късно... :lol: Сега са вече публика - даже Шмъркел зела да се чуди, дали пък да не отида да погледа некой мач на Световното в Русия... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 5 години
Абе не знам как ще се разберат за тихокеанския регион , честно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Към момента има три военни сили в света, които не могат да се победят една-друга в двубой. Могат две срещу една, но пак щетите ще са огромни, или казано според военната лексика - неприемливи. И трите се управляват от умни и решителни хора и знаят старата мъдрост, че когато не можеш да победиш някого, седни и се спазари с него. Единственото, което могат да правят САЩ, Русия и Китай в момента е, да се опитват да подобрят позициите си и да събират точки за момента, когато ще трябва да седнат да се спазарят. Тогава ще е важно кой какво държи като козове. В момента се играе на нерви и блъфове... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Доста идеализирано и някак си героико-романтично...-------Добре си схванал нещата. Исках някак си да подчертая занчението на човешкия фактор. Ние тук в Европа се разглезихме, станахме лениви, отучихме се да полагаме усилия, търсим комфорта и удобствата. Няма го това върхово напрежение, при което се работи там (работи се, не се краде), специално в двете Кореи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
тия последните са отрочетата на лудия Ким Пинг Понг, аз такива българчета не съм виждал от зората на демокрацията, само в гадните комунистически режими .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 15 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Няма никакъв изолационизъм - има заявяване на присъствие. Предстои преформатиране на света и баницата ще я делят тези, които са седнали на масата. Тръмп дефинира присъствието на САЩ като играч, а не като част от отбор с некви шмъркащи и мрънкащи безполови евролигльовци, които и без това са му васали - какво да дели с тях, като танковете му са в Европа по тяхна молба...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още