IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната преоценка на технологичните акции ще донесе волатилност

Освен това продуктовите пазари не реагират толкова бързо, колкото предполагат корекциите в оценките

12:03 | 05.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Характеристика на фондовия пазар през по-голямата част от тази година е търсенето на нови оценки за онези части от технологичния сектор, чието настояще бе трансформирано от коронавирусната криза. Но в августoвските жеги нещата наистина излязоха извън контрол, пише Ричард Уотърс за Financial Times.

Подобни преоценки, когато настъпят, често са придружавани от значителна волатилност. Установяването на ново ниво е неточно и може да е обект на съществено надценяване - особено при екстремните финансови условия, които преобладават през последните месеци.   

Обратната връзка, която дава фондовият пазар усили ефектите. Дребните инвеститори се втурнаха към пазара, добавяйки към лятната инерция при технологичните акции. Силната търговия с деривати - особено под формата на необичайно големи покупки на кол опции - може би добави технологичен уклон. Сплитовете имаха експлозивен ефект върху Apple и Tesla, „подпалвайки” и двете акции, и спомагайки за тласкането на целия сектор нагоре.

Но причината за всичко това е преоценката на фундаменталните перспективи за големи части от технологичния сектор. Освен краткосрочните си ефекти, коронавирусната криза, по общо мнение, очерта по-дългосрочна визия за дигиталната икономика. Компаниите, за които търсенето се задържа - или увеличи - в тазгодишната икономическа криза, излязоха победители.

Най-забележителна е Tesla, чиито акции се изстреляха с 81%, след като обяви сплит на 11 август - събитие без ефект върху вътрешната стойност на компанията - преди да спаднат обратно. Tesla необичайно се радва на силно търсене на слаб автомобилен пазар, подхранвайки надеждите, че тя самaта е добре позиционирана за революцията на електрическите превозни средства, за която направи толкова много да стартира.

Тесла е екстремен пример, но резките преоценки бяха характерни за пиковата лятна търговия. Вземете възхода на Nvidia: След като изпревари Intel като най-скъпо оцененият производител на чипове в света през юли, акциите й скочиха с още 40%. Уолстрийт залага, че изискванията към процесорите от страна на изкуствения интелект ще донесат фундаментална промяна в търсенето на силиций.

Софтуерният сектор - който вече бе свидетел на вероятно най-голямата преоценка тази година - все още е обект на някои изумителни корекции в цените на акциите. Salesforce неотдавна поскъпна с 26% в рамките само на един ден, след като разкри, че клиентите все още харчат много за сложни проекти за дигитална трансформация въпреки трудностите да поддържат дори нормални операции по време на пандемията.

Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още