IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията от коронавируса е била предотвратима, твърди независим съвет

Съществуващите системи са били твърде бавни, за да отговорят на сигнала от Китай през декември 2019 г., а позицията на страните през февруари е изгубила месец за реакция

08:13 | 13.05.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Безброй провали както в подготовката, така и в реакцията, са довели до опустошителната пандемия от новия коронавирус. Това се посочва в доклад на независимия панел за готовността и отговора на пандемията, публикуван днес и цитиран от онлайн изданието Politico.eu.

В документа се посочва, че съществуващите системи са били твърде бавни, за да отговорят на сигнала от Китай през декември 2019 г. и че позицията на страните „изчакай и виж“ през февруари е „довела до невъзможността им да ограничат пандемията“.

„Ситуацията, в която се намираме днес, можеше да бъде предотвратена“, коментира съпредседателят на панела и бивш президент на Либерия Елън Джонсън Сирлиф в брифинг пред журналисти преди публикуването на доклада.

Според Сирлиф за това е виновен и неуспехът да се поучим от миналото, като прегледите на предишни извънредни ситуации в областта на здравето събират прах из различни институции. Повечето страни по света „просто не бяха подготвени за пандемия“, казва тя.

По думите ѝ страните не са тествали здравните си системи за извънреден стрес и не са инвестирали достатъчно в доставки и човешки ресурси.

Съществуващите международни здравни разпоредби, които определят как страните трябва да реагират на събития в областта на общественото здраве и уточняват кога може да се направи декларация за извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване, „служат по-скоро за ограничаване, отколкото за улесняване на бързите действия“, посочва още Сирлиф.

Това се потвърждава и от Хелън Кларк, другият съпредседател на групата и бивш министър-председател на Нова Зеландия. Тя казва, че Световната здравна организация (СЗО) е „възпрепятствана и не е подпомагана“ от разпоредбите, които „не са благоприятни за приемане на предпазен подход".

Кларк допълва, че дори и при сегашната система извънредно положение за общественото здраве, което е от международно значение, е можело да бъде обявено по-рано и има цял месец на „изгубени възможности“. Някои страни са чакали твърде дълго – докато болниците и интензивните отделения са се препълнили, преди да предприемат действия.

По-общо казано, има „липса на глобално лидерство и координация, геополитическо напрежение и национализъм, отслабващи многостранната система“, допълва Кларк.

Панелът дава спешни препоръки, включително към държавите с високи доходи, които се ангажираха да предоставят поне 1 милиард дози ваксини на страните с ниски и средни доходи чрез инициативата COVAX. В доклада се отправя призив и към производителите на ваксини да се откажат от патентите и да се съгласят с доброволно лицензиране и трансфер на технологии.

Дългосрочните препоръки изискват създаването на глобален съвет за заплахи за здравето, ръководен от държавни и правителствени ръководители, който да гарантира, че политическите ангажименти за готовност за пандемия се спазват между извънредните ситуации.

В доклада се потвърждава дългогодишната и широко разпространена гледна точка, че СЗО е недофинансирана и посочва, че таксите на страните членки трябва да се увеличат до две трети от основния бюджет на организацията. Авторитетът и независимостта на ролята на генералния директор също трябва да бъдат засилени, а мандатът му да бъде увеличен от 5 на 7 години.

В друг коментар на медията се посочва, че Европа няма да бъде в безопасност, докато светът не преодолее цялостно пандемията. Следователно европейските държави и институции носят тройна отговорност.

На първо място те трябва да завършат започнатата работа: да ваксинират населението, да поддържат мерките за обществено здраве в съответствие с нивата на инфекциите и внимателно да разхлабват ограниченията, за да избегнат нови вълни.

Второ, трябва да се помогне на останалия свят да овладее болестта, като това не е просто морална необходимост, а е от жизненоважно значение за здравната сигурност на Европа. Мутациите на вируса и предаването им означават, че ангажираността към глобален отговор трябва да е реална, а не плод на идеализъм.

Има непосредствена необходимост от преразпределение на ваксините от страните с високи доходи, които имат покритие на населението си, към страните с по-ниски и средни доходи. Развиващите се страни също се нуждаят от подкрепа за разпространението на ваксините, тъй като цената на ефективното разпространение може да бъде пет пъти по-висока от цената на производството.

Трето, европейските лидери трябва да помогнат за изграждането на международна система за готовност и реакция, за да се предотврати следваща пандемия. Единадесет доклада през последните 20 години препоръчват промени в системата. Те бяха пренебрегнати до голяма степен и резултатът беше  катастрофата COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Още към средата на февруари миналата година в Европарламентът Ангел Джамбазки настояваше, предвид епидемията в Китай, границите на ЕС да се затворят за китайски хора. Обаче урсулата го отряза, че китайските туристи били важни за икономиката на ЕС и че сега нямало време да се обсъждат разни вируси, когато се говори за "великата зелена сделка"... та пита се защо предвид последвалият пандемически удар, за който наистина Европа не бе подготвена - и десетките хиляди, загубили животът си - урсулата не само не е в затвора с доживотна присъда, но дори не е свалена от власт? Какви безобразия още трябва да направи тая слабоyмна, нагла и жалка женица, за да си получи заслуженото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
neon7
преди 2 години
Всичко, което искат за да ни " спасяват" е повече власт и контрол !UN report pushes global government to prevent future pandemicsGlobal surveillance, financial independence and power to override national governments headline WHOs recommended reforms.Theres a lot to unpack in the reports eighty-six pages of bureaucratic double-talk, but their main conclusions are:1 Elevate leadership to prepare for and respond to global health threats to the highest levels to ensure just, accountable and multisectoral action2 Focus and strengthen the independence, authority and financing of the WHO3 Invest in preparedness now to create fully functional capacities at the national, regional and global level4 Establish a new international system for surveillance, validation and alert5 Establish a pre-negotiated platform for tools and supplies6 Raise new international financing for the global public goods of pandemic preparedness and response7 Countries to establish highest level national coordination for pandemic preparedness and responseAll of which can be generally summed up as give the WHO (and their cronies) more money, and more power.https://off-guardian.org/2021/05/12/un-report-pushes-global-government-to-prevent-future-pandemics/пп. Кой ще ни спасява от "спасителите" после !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Whitestar
преди 2 години
В условията на днешната цивилизация е смешно да говорим за пропусната възможност за предотвратяване на пандемията. Във века на нанотехнологиите и суперкомпютрите, това е дори светотатство. Освен другото и пренебрегнатия досегашен опит само допълва световното фиаско довело до масови гробове на болни, в световни мегаполиси като Ню Йорк и Пекин, също както през средновековието хората са умирали от чума, несмогвайки да погребат жертвите!!! Твърде големи са пропуските ви г-да световни лидери, твърде много платиха обикновените хора, които ви се довериха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
сега всякви опортюнсти и лаладжии ще се упражняват да говорят какво е трябвало да се направи и как направеното е било грешно,,, аман от бастунии жадни за внимание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още