IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията накара глобалната икономика да се гмурне надолу

Националните блокади ударят сериозно сектора на услугите и производството по света, помрачавайки очакванията на икономистите за бързо възстановяване

08:40 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Глобалната икономическа активност спря почти изцяло през този месец, тъй като наложените национални блокади заради коронавируса са се отразили особено тежко на световната сфера на услугите, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изследване.

Избухването на пандемията, която е заразила до момента над 2,6 милиона души по света и е убила повече от 180 000, удари производство, принуждавайки много от предприятията да затварят врати.

Тежко е и положението в сектора на услугите, тъй като ресторантите, баровете и търговските центрове остават затворени заради строгите мерки. Подобна е и ситуацията в сферата на туризма и авиацията, като превозвачите приземиха голяма част от своите самолети поради слабото търсене на полети.

За да се опитат и подкрепят икономиките, сковани от коронавируса, правителствата и централните банки по света предприеха безпрецедентни фискални и парични мерки.

Но икономическите неволи в Азия, изразени чрез спада на индексите на мениджърите по поръчките, бяха последвани от европейските показатели, които реагираха на пандемията по подобен начин. Очаква се данните от САЩ по-късно в четвъртък да покажат сериозни свивания както в сектора на производството, така и в този на услугите.

Проблемите в Европа

В еврозоната PMI индексът, разглеждан като добър показател за икономическото здраве, се понижи до 13,5 пункта, което е най-ниското му ниво от началото на това проучване през 1998 г. Стойността му е по-ниска от всички проведени анкети на Ройтерс сред икономисти. Дори и най-песимистичният участник в проучванията е очаквал PMI да се понижи до 18 пункта.

След като правителствата започнаха да налагат национални блокади през миналия месец, индексът отбеляза най-големия си едномесечен спад през март, като се понижи под границата от 50 пункта, които разделя растежа от свиването, до 29,7 пункта

„Както се очакваше, индексът PMI за еврозоната през април се понижи още повече, потвърждавайки дълбокото свиване“, заяви Берт Колийн от ING.

От IHS Markit заявиха, че PMI е в съответствие с икономиката на блока, която се свива със 7,5% през първото тримесечие.

Икономиката на Великобритания беше още по-сериозно засегната, като бизнесът там отчита исторически срив в търсенето на по време на националната блокада.

Британският PMI се срина до ново рекордно дъно от 12,9 пункта, а мащабът на срива почти не гарантира нищо друго освен мрачно свиване на петата по големина икономика в света. Това хвърля сянка на съмнения относно финансовата помощ, предлагана от правителството и дали тя достига достатъчно бързо до бизнеса.

Британската икономика ще се свие с 13,1% през това тримесечие, прогнозира Ройтерс чрез допитване до редица икономисти, като това би бил най-големият тримесечен спад на страната след Втората световна война.

Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още