IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията - източник на проблеми, но и възможности за петролната индустрия

Компаниите от сектора се изправят пред сериозни предизвикателства и трябва да се адаптират към новите реалности

15:44 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Коронавирусът разкри нестабилността на някои от най-големите нефтени и газови компании в света. Пандемията им предостави и възможност да накарат инвеститорите да преглътнат някои неприятни моменти, пише Bloomberg.

От началото на пандемията BP Plc и Royal Dutch Shell Plc направиха драстични промени в бизнеса си – като се започне от многомилиардни отписвания и се стигне до големи съкращения на дивиденти и работни места.

Компаниите обясняват тези стъпки като отговор на двойната заплаха от срива на пазара на петрол и от натиска за намаляване на въглеродните емисии.

Решенията обаче показват индивидуалната крехкост на компаниите и пред какви предизвикателства се изправя по-широката индустрия, посочва се в анализа.

Настоящата криза, според някои анализатори и инвеститори, даде шанс на BP и Shell да си „почистят къщичката" чрез намаляване на обременителните изплащания на акционерите или коригиране на нереални предположения за цените.

BP обяви в понеделник най-голямото отписване след катастрофата на Deepwater Horizon преди десетилетие. Седмица по-рано компанията обяви, че съкращава 10 хил. работни места.  Главният изпълнителен директор Бърнард Лууни коментира, че това е необходимо, тъй като цените на петрола и газа ще бъдат по-ниски от очакваното през следващите десетилетия заради спада на търсенето и ускоряването на прехода към по-чиста енергия на фона на пандемията.

Неговият колега в Shell Бен ван Бюрден цитира същите фактори за трудното си решение да намали дивидента на компанията за първи път след Втората световна война. Няколко анализатори и инвеститори прогнозираха, че BP ще направи същото преди приключването на настоящата криза.

Пандемията и стремежът за намаляване на въглеродните емисии имат потенциал да прекроят индустрията, но някои проблеми на сектора са по-стари. В случая на Shell инвеститорите вече поставят под въпрос възможността за изплащане на 15 млрд. долара годишен на фона на плановете на компанията да направи огромни инвестиции в чиста енергия.

BP е изправена пред подобно предизвикателство плюс няколко други дългогодишни уязвимости. Компанията преразгледа своите ценови предположения за периода 2021-2050 г. до 55 долара за барел суров петрол сорт Брент и 2,90 долара за милион британски термични единици (BTU) за природен газ в САЩ. Предишните дългосрочни очаквания бяха за 75 долара за нефт и 4 долара за газ и са твърде високи дори спрямо цените през последните няколко години, коментира Алън Гууд, анализатор на собствения капитал в Morningstar.

Петрол Петрол

Предположенията на BP обаче не са най-високите сред европейските и конкуренти. Контролираната от Норвегия Equinor ASА, която също намали дивидента си, прогнозира цена за сорта Брент от 80 долара на барел за 2030 г. За последно прогнозата е актуализирана през третото тримесечие на 2019 г. и се тества ежегодно според сценариите на Международната агенция по енергетика, според компанията.

Италианската Eni SpA има дългосрочна цена от около 70 долара, която остава непроменена „през последните няколко години“, според последния годишен доклад на компанията. Френската Total SA  също прогнозира цена на барел петрол сорт Брент от около 70 долара до средата на това десетилетие, като очаква спад до 50 долара до 2050 г.

ВР обаче е обременена от значително по-голям дълг в сравнение с конкурентите й. След отписванията съотношението на дълга към собствения капитал ще нарасне до 48%, което засега е най-високото в индустрията, посочва анализатора на RBC Capital Markets Бирай Борхатария.

Всяка компания се бори с дългосрочните промени в потреблението на енергия и цените. Не всички обаче имат една и съща спешна нужда да се адаптират. Конкурентите на ВР имат повече възможности и време да оцелеят в настоящата среда без намаляване на дивиденти, казва Борхатория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още