IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обилните доставки ще продължават да понижават цените на природния газ в Европа

Запасите достигат максимума си седмици по-рано от обичайното, а нова продукция пристига както от танкери, така и по тръби

15:53 | 03.09.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на природния газ в Европа са напът да се понижат още под най-ниската си стойност от десетилетие насам на фона на по-слабата вероятност производителите да се откажат от обилните доставки за континента.

Запасите достигат максимума си седмици по-рано от обичайното, а нова продукция пристига както от танкери, така и по тръби. И макар някои производители да ограничиха потоците заради ремонтни дейности, то основната цена на газа в Холандия все още с мъка се възстановява от срива си под 10 евро за мегават-часа, достигната по-рано през лятото, посочва Bloomberg. газ газ

„През септември обектите за съхранение на газ в Серевна Европа ще бъдат запълнени, увеличавайки риска от по-нататъшно понижение на цените“, заяви Ниек ван Кутерен, старши трейдър към холандската енергийна компания PZEM. „Под определена цена производителите ще бъдат принудени да добиват по-малко газ. Но в същото време големите доставчици като Русия“ се опитват да увличат пазарния си дял, допълни той.

Доставките продължават да превишават търсенето. Тези в Северозападна Европа, Италия и Австрия достигнаха 62,3 куб. м., което е 94% от капацитета и то още на 28 август.

Единственият начин за възстановяване на цените в Европа е намаляването на доставките от Русия и Норвегия или спиране на пратките втечнен природен газ, посочва Норберт Рюкер, ръководител на икономическото звено на Julius Baer Group Ltd. Цените за доставки за следващия месец в Холандия може да поевтинеят с още 20% през есента, смята още той.

Руският енергиен гигант „Газпром“ заяви миналата седмица, че износът към Европа се очаква да намалее до 192 млрд. куб. м. през тази година. Това е с 4,5% по-малко спрямо рекордните обеми на доставки от 2018 г.

Средните цени на газта също се очаква да намалеят с 13% в сравнение с рекорда, поставен миналата година.

В България тенденцията е през тази година да се наблюдава поскъпване на цените на природния газ. По данни на „Булгаргаз“ цената за крайни снабдители и клиенти в периода 1 юли – 30 септември е 44,90 лв за мегават-часа без акциз и ДДС. За сравнение за същия период на миналата година тя е 37,79 лв. за мегават-часа.

По-скъпи са цените и за първите две изминали тримесечия на годината спрямо 2018 г.

Засега изглежда малко вероятно „Газпром“ да намали доставките само заради риска от по-ниски цени.

„Щом имаме възможност, ще продаваме допълнително“, заяви миналата седмица Михаил Малгин, заместник-ръководител на звеното за износ на „Газпром“. „Пазарният дял със сигурност не е наша цел, а по-скоро последица от действията ни“, допълни той.

Според Ахмед Хамудан, старши газов трейдър за холандската енергийна компания Eneco, цените ще трябва да спаднат още доста, преди производителите да намалят по-значително добива.

„Големите доставчици не са водени от цената, а от приходите“, посочва Хамудан. „Дори цените да се сринат, те може и да не са под натиск за намаляване на потоците“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Парите не миришат. И аз не харесвам Русия , но това не ми пречи да имам акции на лукойл. Имам и турски облигации на 17 процента. Имам и на алтагас много добур дивидент 10 процента ... сега е на 5. Ако борко работеха по подобен начин за България ни очакват страхотни времена, но уви не е така. Ще дам за пример соларките. Вместо да дадат доход. А десетки хиляди домакинства .... на покрива до 30 киловата по 60 стотинки на киловат .... те направиха. мега паркове на земеделска земя....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Ниските цени и на нефт и на газ у нас се дължат на САЩ. Русия никога вече няма да може да ни изнудва с високи цени както го правеше досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Само да припомня че Иран много лесно може да вдигне цените "to the moon" с някое смело безумие в Ормузкия проток като отмъщение към глобалния ред на неверниците, който така силно мрази и желае да унищожи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 4 години
хахахаха, туй заради Чернобил, не заради гена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi_shum
преди 4 години
Айде по метър и осемдесет и малко дето сме пак сме българи :)))А иначе ме кефи мазнокоска как се набира кат дърти балканче по байр::)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 6
khao
преди 4 години
високо за руските хипофизни джуджета, но ние Българите сме по 2 метра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 4 години
:):) злите езици, теб споменават !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Не знаех, че ако газта е LNG ДДС и другите данъци не се плашат!Ти си бил спец по икономика и финанси!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Високо летва им слагаш Импе,те мислят през шаблони.Там няма място за мисловни маневри, какво остава за висш пилотаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Не е САЩ, безмoзъчнико, а собствените ни крадливи управници. Провери колко акцизи и ДДС се удържат върху природния газ. Реално над 50% от потребителската цена отива не за този който добива суровината и я доставя от хиляди километри, а за герберастката шайка, която реално нищо не прави, освен да ни бърка в джобът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още