Новият морал: Парите или живота?

Колко силна и дълга блокада може да понесе икономиката?

Новият морал: Парите или живота?

Животът в Ню Йорк е почти замрял. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Коментари
   1| 2| 3    
0
 
3
 
29
ivanrog до: Shadow1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Казвате пари+живот било от другата страна на уравнението, ок, да го приемем, че сте прав, колко точно ще обеднеете. Така както е тръгнало ще се върнем с 2-3 години назад, хм, наистина ли толкова драстично сме се променили за тия 2-3 години, не мисля.
1
 
1
 
28
ivanrog до: xapoznai
преди 1 година
Няма профилна снимка
Защо продължавате да го сравнявате с грипа? Не разбрахте ли, че сравнението е неправилно - грипа не ви пълни болниците, имате голям процент изграден имунитет, имате познания за лечение и превенция, кое от изброените имате срещу коронавируса?
0
 
3
 
27
преди 1 година
Няма профилна снимка
Уж е инвеститорски сайт а сякаш никой тук от всички коментиращи и автора не темата не разбира, че въпросът не е живот-пари, той е живот-(пари+живот). Защо не се сещате, че връзката между обедняването и покачването на смъртността е пряка и директна. Дори не е косвенна, не е трудно да се сети човек, че след като си беден зспочваш да се ограничаваш, като стандарт на живот, като прегледи и лечения, понякога започваш да гладуваш, да живееш в мръсотия, стресираш се, дори можеш и да се самоубиеш. Така че дебадът не противопоставя парите и живота, защото животът участва и от двете страни на въпроса.
1
 
2
 
26
xapoznai до: ivanrog
преди 1 година
Няма профилна снимка
Все едно всяка година по време на грипа да спират предприятията. Така или иначе мерките глобално ще се до края на април. После, който умре умре - в крайна сметка няма всички да лягаме да умираме. Ако някой си мисли друго просто се заблуждава.
0
 
3
 
25
ivanrog до: mariata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хахахахаха, разсмивате ме наистина, голямата част от хората ЩЕ СЕ РАЗБОЛЕЯТ!!! Осъзнайте го най-после, просто рисковите групи ще го изкарат по-тежко и доста от тях ще умрат, а не, че само те ще се разболеят! Вие нямате изграден имунитет и няма от къде да го имате, както и хората около вас. Има ли един болен около вас, вероятността да се разболеете е огромна. За това и контактните минават под карантина, за да не разпространяват междувременно. И няма такова безрискови, просто няма. Явно имате доста романтично виждане за болестите.
2
 
2
 
24
mariata до: ivanrog
преди 1 година
Няма профилна снимка
Идеята е като са контактни да не са под карантина, карантина за безрисковите групи да няма изобщо и да е за 100% от рисковите, които и без това в голямата си част са пенсионери и не работят
4
 
0
 
23
ivanrog до: mariata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хайде да помислим малко, ако се разболее един, цялата смяна е контактна и е под карантина също, та колко ще работят? 1-2% е смъртността, а не заболяемостта, при леки мерки над 60% ще се разболеят.
4
 
2
 
22
mariata до: ivanrog
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тъпооо. В примера с Данон - работят млади, които ще преболедуват и ще продължат работа, 2% от разболелите се временно ще са в болница, а останалите в кратък болничен. От 120 винаги 100-110 ще са на линия. И всеки от тях ще храни и семейството си и старите си родители.
3
 
1
 
21
ivanrog до: mariata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще започна отзад напред:1. По отношение на гъвкавостта - не не може и това беше една от грешките на това правителство - не обясниха на хората нормално и последователно какво правят и защо. Каква е реалността, представете си едно средно предприятие в България с 50-150 души персонал, което произвежда стоки от първа необходимост, например Данон - с около 120 души персонал. По време на военно/извънредно положение има една група от дружества - критична инфраструктура(КИ), които няма как да спрат, това са такива, които произвеждат стоки от първа необходимост. Това дружество, с неговия персонал работи на непрекъснат цикъл - 4 смени, от тия 120 души, около 70 са пряко заети в производството. Ако нямаме строги мерки, които все още не са съвсем налице, ние щяхме да имаме бум на разболеете се, щеше да отнеме между 1 и 2 месеца преди това дружество да бъде принудено да спре, защото не малка част от неговите служители са болни, но тук вече спира предприятие, което произвежда стоки от първа необходимост. Вие може би щяхте да "изкарвате" нещо, но няма да има какво реално да си купите, защото този, който произвежда основното вече няма да го има. Това най-просто е причината да има по-строги мерки, ние трябва да запазим КИ, а единственият начин да го направим е да забавим разпространението. Примера е с мляко, но сега го разширете - производство на електричество, храни, ВиК и т.н. И хайде сега пак да ви запитам, съгласен ли сте да има по-леки мерки, но утре(месец-два-три...) да нямате основни стоки и услуги?2. По отношение, че не казвате да умрат възрастните, хайде пак прочетете изказванията и кажете, че не е това усещането, което се оставя.
2
 
4
 
20
mariata до: ivanrog
преди 1 година
Няма профилна снимка
Никой от пишещите в коментарите не е казал: нека старите хора да умрат! Обаче може да се прояви гъвкавост. Изолация на старите, а младите да работят и да отделим част от доходите си за старите. Сега пустеят хотели и хора гладуват, а може хотелите да са карантинирани и там за 3 месеца да живеят старците. Win-win решение. Извънредно за тези 3 месеца да има по-висок целеви данък. Аз бих го плащал в името на това да работя и изхранвам семейството и родителите ми
   1| 2| 3