IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият "Източен блок" на Европа

Китай прокарва новите разделителни линии в Европа, а някои от лидерите на ЦИЕ още не са съвсем наясно с какво се захващат, пише Politico

10:44 | 13.04.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За страните от Централна и Източна Европа влизането в ЕС даде възможност за демократични реформи и икономически растеж. След финансовата криза и бежанската вълна обаче нещата се променят, пише в коментар европейското издание Politico.

И Китай се възползва в пълна степен от това.

Страните от бившия социалистически блок се присъединиха доброволно към ЕС, но сега в общността отново се наблюдава разделянето на Изток и Запад. "Източният блок 2.0" сега е доста по-мек от предишния, но пък поставя не по-малко сериозни заплахи за сигурността на региона и просперитета, което подкопава създадените съюзи и връща олигархичните модели.

Новото обединение на страните от социалистическия блок беше официално създадено през април 2012 година, посочва още европейското издание. Става въпрос за инициативата "16+1", тоест групата на 16-те бивши комунистически държави в Централна и Източна Европа (11 от които са част от ЕС) плюс Китай. Тогава Западът не обърна сериозно внимание на случващото се.

Инициативата обаче е определяна като сериозен успех за китайската дипломация. С нея Пекин не просто разделя ЕС, но и привлича бившите руски сателити към себе си без особени протести. Общността е заета с други проблеми - миграция и Brexit, а Русия не се намесва, което е свидетелство за затоплящите се отношения между Пекин и Москва.

Вероятно и някои от лидерите в Централна и Източна Европа не са съвсем наясно с какво се захващат, пише още Politico. Инициативата "16+1" първоначално включва доста общи понятия като "приятелство", "хармония" и "цялостно стратегическо партньорство между Китай и ЕС".

Но много скоро след това Китай направи следващата си стъпка с "One Road, One Belt" - "Новият път на коприната", и така регионът започна да се превръща във вратата на Китай за Европа.

За страните от Централна и Източна Европа партньорството с Китай се разглежда като възможност за привличане на китайски инвестиции. Това обаче все още не е факт - нивото на инвестициите не е по-високо, отколкото в други части на Европа.

Затова и Politico отбелязва, че целта на Китай е всъщност да оформи икономиката и политиката по своя модел на взимане на политически решения. Китайският модел се сблъсква с европейския - в ЕС основата се базира на регулации, които да гарантират честна и открита конкуренция, а китайците залагат на двустранни преговори при затворени врати. Със сключването на споразумения с местни партньори китайските компании правят опит да се заобикалят механизмите за прозрачност и отчетност.

Иронично, но именно тази несъвместимост е привлекателна за политиците в Източна Европа. Страните от този регион получават европейски средства, но при изисквания за прозрачност, отчетност и т.н. Китайските пари обаче не страдат от подобни усложнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 9
dakl
преди 5 години
Невероятно, но факт. Значи все пак има нещо което да е станало в света и за което да не е виновен Путин и Русия!!!!Да не би редакцията да е сгрешила?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Няма значение откъде ги познавам. Да кажем, че в миналото сме имали делови отношения с някои китайци и други южноазиатци. Не казвам, че са лоши хора, но по печалбарство могат да сложат всички моргановци и ротшилдовци в малкия си джоб. Да правиш бизнес с тях значи жив да те изядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Нема да те питам откъде имаш такива дълбоки познания по душевния мир на жълтурковците, ама ако успееш да разтълкуваш тоя бисер, ше те извадим от смарти-клуба:"Иначе в едно са по-добри от руснаците - опитват се от политиката да правят бизнес, а не от бизнеса политика."Щот който е помирисвал отблизо бизнес и (или) политика, знае, че политиката е бизнес и бизнесът е политика и те вървят винаги заедно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
bgMan
преди 5 години
Пак ще го напиша.Ако ЕС наистина беше заинтересован от демокрацията и благосъстоянието на гражданите на Източна Европа нямаше да си затваря очите пред правителствата на източноевропейсците когато са съставени от корумпирани престъпници. И наистина щеше да помогне за освобождение от престъпността, демокрация и истинско благоденствие. Вместо това ЕС е заинтересован да налага единствено диктатура, бюджетна зависимост от еврофондовете и пеераастия във всичките и модерни превъплъщения. Не...., благодаря! Китайците са добре дошли стига и те на по-късен етап да не се окажат че също искат да наложат пеерастията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
тия Политикото знаем колко струват т.е. нищо, ама убу айде ние къде сме в китайския филм, има ли ни в списъка или играем пак доллен ляв храст в картинката ?!? Като имаше среща на над 50 държави по тоя нов световен ред щот тва за проект е малко голямо, нашия Боце къде беше, кой от наще на високо равнище беше там и кво се случи ?!? Нещо проекти да се строи тва онова подписани имаме ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Статията наистина е доста повърхностна, но изобщо не се съмнявайте, че Китай има планове за Източна Европа - както и за всеки друг регион по света. Жълтуpкoвците по душа са си подмолни интриганти. Иначе в едно са по-добри от руснаците - опитват се от политиката да правят бизнес, а не от бизнеса политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Само искам да добавя, че там където някои виждат опасност, други виждат възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Да, прав си и за това...аз само обощих нивото на статията, не си струва да се пише дълго и обяснително за горната безсмислица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Едностранчива статия бих казал аз. Например:-----Но много скоро след това Китай направи следващата си стъпка с "One Road, One Belt" - "Новият път на коприната", и така регионът започна да се превръща във вратата на Китай за Европа.-----Защо да се превръща във врата Само за Китай към Европа? Някога са пътували стоки и в двете посоки. Дори може да се спори дали не са пътували повече и по-разнообразни стоки от Европа и Близкия изток към Китай. Днес толкова ли няма какво да изнася Европа към Китай и другите страни от Централна Азия? Ако е така - да, тогава има от какво да се страхуват от Politico.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Слаба статия....само общи приказки и предположения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още