IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият член на НАТО Черна гора рискува отношенията си с Русия

Страната с едва 2 хил. военнослужещи има стратегическо значение за Алианса

17:06 | 22.05.17 г.
<p>
	Пристанището на Котор. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пристанището на Котор. Снимка: Архив Ройтерс

Малката балканска държава Черна гора направи голяма крачка по отношение на интеграцията си към Запада, ставайки 29-ят член на НАТО, но рискува да плати тежка цена, отхвърляйки по този начин Русия, пише в коментар Ройтерс.

Преди малко повече от десет години Черна гора се отдели от Сърбия. Връзките й с Москва са отлични - Черна гора е желана дестинация за руските туристи и инвеститори. Тези отношения се базират не само на дипломатическа или икономическа логика, но и на историческа, религиозна и дори лингвистичната близост между двете страни, пише още Ройтерс.

Днес обаче романтиката в отношенията са в историята. Миналия октомври Черна гора обвини Русия в заговор за убийство на премиера на страната. Мотивът е желанието на Москва да блокира влизането на страната в НАТО. Кремъл категорично отрече тези обвинения, наричайки ги "абсурдни".

Министерството на външните работи на Русия от своя страна предупреди за възможни "антируски истерии" в Черна гора.

А обтегнатите отношения вече оказват влияние в туристическия сектор. По данни на статистиката през март руските туристи реализират 7,3% от всички нощувки в страната. За сравнение, през март 2014 година те са реализирали 30% от всички нощувки, а през 2016 година - малко над 19%.

Изчезват и рекламните билбордове на руски език, които рекламират луксозни имоти по крайбрежието на Адриатика. Все по-редки са и надписите на руски език в магазините.

Като част от играта Русия забрани вноса на вина от Черна гора и обясни, че причината е наличието на пестициди.

Премиерът Душко Маркович обаче е убеден, че ограниченията са свързани единствено с членството в НАТО.
"Готови сме за всяко решение (на Русия - бел. Ройтерс) и нищо няма да ни спре по пътя, по който решихме да поемем", коментира Маркович.

Пред агенцията той обяснява, че Балканите от векове са сцена на сблъсък между Изтока и Запада. "Като много страни от региона Черна гора има силни връзки с Изтока, но през 2016 година направи ключово решение да приеме западните стандарти и ценности", обяснява още Маркович.

Черна гора е страна с 650 хил. жители и едва 2 хил. военнослужещи. Но от стратегическа гледна точка страната има много по-голямо значение. Нейното крайбрежие обаче дава стратегически достъп до Средиземно море.

Русия е изпратила официално запитване да използва едно от пристанищата в страната през 2013 година, твърди бивш високопоставен държавен служител пред Ройтерс. Пристанището е трябвало да бъде използвано от руските военноморски сили в операцията им в Сирия. След натиск от страна на НАТО правителството е отказало това искане.

Приемането на Черна гора в НАТО е силен сигнал за останалите държави от Западните Балкани, а и към американския президент Доналд Тръмп - "НАТО се разширява, има нови приятели", коментира източник на агенцията.

Но организацията все още трябва да се справи с настроенията на гражданите на Черна гора, много от които виждат в лицето на Русия исторически приятел и традиционен съюзник в борбата срещу Османската империя.

В страната все още се помнят и бомбардировките на НАТО през 1999 година, при която загинаха 10 души в Черна гора. Нападението беше част от опитите на организацията да спре сръбския лидер Слободан Милошевич и неговата кампания за етническо прочистване на Косово, допълва Ройтерс.

"Много хора подкрепят Русия, не можете да изключите емоциите", коментира Драган Крапович, кмет на Будва, където при население от 16 хил. души живеят хиляда руснаци.

За него членството в НАТО ще направи страната привлекателна и за други групи инвеститори, защото страната има какво да предложи. "Руснаците ще продължават да идват в Черна гора", смята още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още