IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новаците в Dax няма да имат лесен борсов старт

През тази седмица анализаторите ще се съсредоточат върху срещата на Фед и наближаващите избори в Германия

08:14 | 20.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Всеки, който не е следил отблизо борсовите новини и погледне към Dax в понеделник, ще бъде изумен: изведнъж там се появяват нови имена, тъй като в началото на седмицата индексът се разширява до 40 от досега 30 членове. В замяна Mdax ще намалее от 60 на 50 компании.

В резултат на това следните акции започват седмицата като истински сини чипове: тези на френско-германския производител на самолети Airbus, търговеца на химикали Brenntag, доставчика на кутии за готвене Hellofresh, холдинговата компания Porsche, производителя на спортни стоки Puma, биотехнологичната и диагностичната компания Qiagen, фармацевтичният и лабораторен доставчик Sartorius, групата за медицински технологии Siemens Healthineers, производителя на аромати Symrise и онлайн търговеца на дребно Zalando.

Тези десет компании в момента са най-големите в индекса MDAX и ще бъдат прехвърлени към DAX, като тяхното място няма да бъде заето от други акции. Това означава, че MDAX вече ще проследява 50 компании (а не 60), докато DAX разширява обхвата си до 40 от най-големите компании в Германия. Така ще бъде добавена капитализация за 350 млрд. евро до общо около 1.6 трлн. евро, според данни на компанията за управление на активи DWS Group. Това ще размие влиянието на дивидентни компании като BASF. "Промяната ще помогне на DAX да привлече повече внимание на международни инвеститори", казва пред Bloomberg Кристоф Оме, портфолио мениджър на DWS.

Така Dax отразява новите отрасли на икономиката, включително секторите на електронната търговия и здравните технологии. Дълго закъсняла стъпка, както смятат някои критици. В крайна сметка тези сектори се развиха добре през последните години.

„Актуализацията“ била добра за Dax, особено след като изискванията за прием за членовете на Dax също са променени, твърдят анализатори. 

След 21 септември основният индикатор ще е единствено пазарната капитализация на фирмите. Внимание ще се обръща изрично и на ликвидността. Освен това компаниите трябва да са реализирали печалба поне през предходните две финансови години. Така трябва да се предотврати появата на нов скандал с член на Dax като срива на доставчика на платежни услуги Wirecard.

Началото няма да е лесно за новаците

Но не изглежда, че новите членове на DAX ще имат лесен старт: Несигурността дали компанията за недвижими имоти Evergrande ще бъде спасена от фалит от китайската държава възпираше много акционери да купуват акции през последните няколко дни. Това може да продължи и през тази седмица.

Вторият по големина предприемач за недвижими имоти в страната има дългове за над 300 милиарда долара. Goldman Sachs се опасява, че кризата може да разтърси целия китайски сектор на недвижимите имоти. А това предизвика несигурност по целия свят.

В крайна сметка Dax загуби почти процент до 15 490 пункта в петък и завърши близо до дневното си дъно. Седмичното салдо за главния германски индекс беше около минус 0,8 процента. И на Wall Street инвеститорите се бяха оттеглили преди уикенда. Индексът на стандартните стойности на Dow Jones затвори в петък с 0,5% надолу до 34 584 пункта. Технологичният Nasdaq спадна с 0,9% до 15 043 пункта. Широкият S&P 500 загуби 0,9% до 4432 пункта.

В понеделник и вторник на борсата в Китай няма търговия заради официален празник - но това не би трябвало да сложи край на дебата за Evergrande.

Фед е на фокус

Най-важната дата от новата седмица от гледна точка на много борсови търговци е в сряда: срещата на Федералния резерв на САЩ. Големият въпрос: ще обяви ли ръководителят на Фед Джером Пауъл затягане на паричната политика („Tapering“) след срещата?

Наскоро публикуваните данни за инфлацията обнадеждиха борсовите търговци, че прекратяването на експанзивната парична политика все още не е неизбежно. Въпреки това, според експертите на Commerzbank, може да се очаква, че Фед ще даде ясен сигнал в сряда за предстоящо намаляване, защото в края на краищата на пазарите е обещано достатъчно предварително предупреждение. 

Според тях действителното решение би се очаквало на едно от двете заседания през ноември или декември. Най-късно в началото на 2022 г. Федералният резерв на САЩ вероятно ще започне да намалява обема на покупките.

След дългия дебат евентуално решение за Tapering няма да е изненада за финансовите пазари, твърдят анализаторите на Helaba. Ето защо очакват и колебанията в курсовете да бъдат ограничени. Но дори фондовата борса да се адаптира към такъв сценарий „несигурността остава“, предупреждава Helaba.

Индексите на мениджърите по покупките в четвъртък трябва да покажат как се справя европейската икономика и доколко дефицитът в доставките и коронакризата влияят върху настроението в индустрията. След това се очаква и индексът на бизнес климата Ifo да бъде публикуван в края на седмицата.

Дебат за влиянието на федералните избори

Предстоящите федерални избори в Германия също предизвикват дискусии, особено в Европа, въпреки че много борсови търговци са спокойни. Дори в Берлин да има нови коалиции, германската политика няма да се промени радикално, твърдят мнозина.

„Разбира се, евентуална промяна в политиката винаги представлява заплаха за сигурността на планирането на компаниите и по този начин - за изкривявания на капиталовия пазар“, казват анализатори на DZ Bank в актуално проучване. „Резултатите от федералните избори никога не са били толкова несигурни“.

В същото време обаче и успокояват: тежест върху фондовия пазар и реална промяна в политиката не се очаква. Не на последно място, защото повечето от предполагаемите управляващи коалиции вече управляват в отделните провинции.

По-решаващо за фондовата борса е засилената взаимозависимост със световната икономика, „върху която националното германско правителство има малко влияние". Ето защо вотът щял да е положителен за германския фондов пазар – те смятат, че ниво  на индекса от 16 500 пункта през 2022 г. е „подходящо“.

В краткосрочен и средносрочен план обаче много експерти не очакват Dax да отчете значителни ръстове нагоре. В прогнозата си за следващата седмица Helaba предупреждава, че е „вероятно твърде рано“ за нови рекорди на ниво над 16 000 пункта.

Анализаторите от Commerzbank също са предпазливи. Забавянето на растежа в Китай ще забави и Dax, и европейските борси, през следващите седмици. Прогнозата е, „че след летния им пик фондовите пазари ще стагнират до края на годината“. Dax "до голяма степен ще се движи между 14 000 и 16 000 индексни пункта“.

Какво конкретно ще следим през седмицата

Сряда: Решението на Фед през тази седмица е необичайно вълнуващо. Освен това все още не е решено кога да се започне намаляване на месечните покупки на облигации. Съответното изявление (Forward Guidance) може да бъде даде допълнителна информация. Досега Фед съобщи, че за намаляване на обема е необходим значителен напредък в икономическото развитие.

От гледна точка на Deka Bank обаче средносрочните инфлационни рискове са се увеличили значително през последните няколко седмици, докато икономическото развитие, особено на пазара на труда, е разочароващо. Ето защо Фед ще трябва да предприеме връщане към инфлационните рискове в съобщението си.

Четвъртък: Норвегия ще бъде първата индустриална страна, която ще осъществи обрат в политиката си за лихвените проценти след кризата с коронавируса. Още през лятото Norges Bank обяви, че ще започне нормализиране на паричната си политика с решението си за лихвения процент през септември и ще повиши основния си лихвен процент от най-ниското ниво в размер на 0,00% на 0,25%. Освен това новите прогнози на централната банка вероятно ще покажат, че скоро ще последват допълнителни повишения на ключовите лихви - следващите вероятно още през декември.

Повишаването на ключовия лихвен процент е оправдано със стабилното икономическо възстановяване на Норвегия: икономическото производство достигна нивото си отпреди кризата през юни, което означава, че средносрочният натиск върху заплатите и цените вероятно ще се увеличи отново. От валутна гледна точка също нищо не пречи на обръщането на ключовия лихвен процент, норвежката крона е по-слаба, отколкото беше преди кризата с коронавируса.

Петък: За германските компании не се вижда скоро светлина в тунела. Промишлеността продължава да страда от затрудненията в доставките и транспорта, но надеждите, че тези ограничения ще свършат през тази година, все повече избледняват. В същото време пандемията остава тежест, която в момента е особено забележима на развиващите се пазари. Но в никакъв случай не е ясно дали Европа ще премине безпроблемно през студения сезон. В крайна сметка предстоящите федерални избори в Германия също тровят настроението на потребителите. В зависимост от резултата от изборите могат да възникнат забележими тежести за компаниите и икономиката. Всичко това кара бизнес очакванията да спадат допълнително, докато оценката на ситуацията остава на високо ниво. Ето защо от Deka Bank очаква бизнес климатът на Ifo вероятно да се понижи за трети пореден път през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още