IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои производители на петрол разполагат с тайно оръжие във време на криза

Хеджирането при ценови срив на пазара успява да помогне на някои компании и страни производители да оцелеят и дори да спечелят от търговията с петрол

08:15 | 28.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Не всички петролни компании са равни, когато става дума за щетите, нанесени от ценовия крах. Някои дружества и големи национални производители по света закупиха застраховка под формата на стратегии за хеджиране за точно такъв срив на петролните цени, пише Wall Street Journal.

Този комплект инструменти за хеджиране позволява на някои компании като американската Hess Corporation и британската Cairn Energy PLC и държави, включително Мексико, да продължат да продават своя петрол на значително по-високи цени, когато цената на West Texas Intermediate (WTI) и останалите глобални петролни сортове се намират в ситуация на свободно падане. 

Хеджирането не е лекарство за всяка болка. То е сложно и скъпо, но за някои стратегии осигурява някакъв краткосрочен комфорт.

Договорите за хеджиране определят цена за определен обем петрол, който компанията планира да достави в рамките на определен период, често за след цели три години от датата на договора. Ако пазарните цени паднат под договорената, банка или друг контрагент по хеджирането се съгласява да покрие разликата.

Това може да бъде рискован шахматен ход, тъй като хеджърите (физическо лице или компания, планиращи да притежават някакъв актив, като искат да контролират риска от промяна в цената – бел. ред.) плащат на банките и петролните компании да изолират цените си срещу колебанията на пазара - и те могат да загубят пари, когато цените скочат.

Докато ръководената от Саудитска Организация на страните износителка на петрол (ОПЕК) финализираше историческата сделка с Русия, САЩ и други големи петролни сили, Мексико едва не провали споразумението, противопоставяйки се на исканията на картела да се присъедини към спешното ограничаване на производството.

За разлика от други държави, участващи в преговорите, Мексико всъщност печели от посоката, в която се движат петролните цени по време на пандемията.

Според сделката Рияд, Москва и Вашингтон се съгласяват да поведат коалицията към поддържане на съкращение в добива на петрол в размер на 13% от глобалното предлагане. Мексико в крайна сметка реши да се присъедини след телефонен разговор между президента на страната и Доналд Тръмп. Въпреки това пактът не успя да балансира пазара, заздравявайки цените, тъй като пандемията от коронавирус продължава да задушава търсенето.

През миналата седмица - в понеделник, фючърсните договори на американския петрол с доставка през май приключи търговията на отрицателна територия – минус 37,63 долара за барел.

Това на практика означаваше, че продавачите трябваше да плащат на купувачите, за да им продадат излишните количества.

Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Че какво им пречи на производителите на петрол да продадат фючърси за количествата които изпомпват.....?От това по добро хеджиране здраве му кажи.....Така в края на падежа при цена примерно каквато се получи от минус 37.63 $ за барел,няма да имат проблеми и ще купуват колкото си искат,дори да се наложи физическо "връщане" на петрол в кладенците.....,вярно че за това цялото упражнение трябва да се направят инвестиции,но ако си струва защо да не се осъществи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Borko94
преди 3 години
https://***.neobux.com/?rh=426F7269734976616E6F76
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още