IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нервната устойчивост се превръща в пазарна норма

Първото тримесечие показа, че щедростта на централните банки все още е движещата сила за инвеститорите

10:52 | 06.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

По някакъв начин фондовите пазари стигнаха до края на първото тримесечие на 2021 г. без да се сринат, демонстрирайки завидна устойчивост както срещу добре разбираните, така и срещу неочакваните предизвикателства.

В първите месеци на годината очевидно нямаше нищо от мащаба на пандемичния шок от същия период на 2020 г. Но по пътя се натъкнахме на няколко мини-земетресения. Първо, тълпи пазарни новаци смириха някои от най-острите умове от хедж фондовете в сагата с GameStop.

По-значителна заплаха бе неотдавнашният крах на Archegos Capital, при който инвестиционни банки, включително Nomura и Credit Suisse, понесоха милиарди долари загуби, изсипвайки акциите на свободния пазар в паническа разпродажба, пише Кейти Мартин за Financial Times. 

След години аферата Archegos вероятно ще бъде запомнена като голям момент за спекулантите. Освен ако активно не жадуват за същия опит като Nomura и Credit Suisse, което е малко вероятно, банките почти сигурно ще ограничат спекулативната мощ, която предоставят на клиентите, без чужда помощ или по нареждане от регулаторите.

В крайна сметка, както убедително заявиха от TS Lombard, „Archegos показа въздействието на принудителното намаляване на задлъжнялостта върху финансовите пазари“.

Въпреки че Archegos на Бил Хуанг изглежда като екстремно събитие, вероятно е да се преосмисли ливъриджът, при койо трейдърите използваха заеми или деривати за увеличаване на експозицията си.

„Предпазливостта е оправдана“, пише Андреа Чичионе от TS Lombard. „През следващите шест месеца вероятно ще изживеем период на икономическа експанзия, какъвто не е бил наблюдаван от 80-те години на миналия век. По-вероятно е рисковите активи да се покачат, отколкото да спаднат в тази среда. Но, може би инцидентът с Archegos ще накара инвеститорите и банките да обмислят какво е подходящото ниво на поемане на риск сега и да намалят ливъриджа съответно.

Може би. В периферията това със сигурност може да охлади някои от по-балонизираните области на световните пазари на активи.

И все пак засега реакцията на по-широките пазари не показва хленчене. Вместо това, по-голямата част от фонд мениджърите се наслаждават на увлекателните последствия. Мениджърите на хедж фондове се чудят кога техните банки може да поискат да си поговорят с тях за ливъриджа, но в момента банките не вдигат подвижните мостове.

Трудно е да си представим, че такава дълбока криза в риск мениджмънта за банките, особено Credit Suisse, която беше засрамена също от сагата Greensill Capital, би засегнала толкова слабо пазарите в по-ранна епоха. Но когато почти единственото, което има значение за цените на активите, е щедростта на централните банки - не е новост, но се засили от пандемията - трудно е нещо друго вземе надмощие.

Последна актуализация: 09:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още