IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не зад всеки ръст при суровините стои пазарна манипулация

По-доброто обяснение за драматичното поскъпване на медта е това, което се случва с въглищата

16:02 | 22.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нещо е в ход на пазара на медта, пише Деивид Фиклинг за Bloomberg.

След като се движеше странично от началото на май, период, в който повечето други индустриални метали поскъпнаха, цените на медта се повишиха през последните дни. Бенчмарковите тримесечните форуърдни договори на Лондонската метална борса (LME) затвориха в понеделник с 14% ръст от началото на месеца. Кешовите договори за незабавна доставка са поскъпнали с 26% за периода. Най-драматично е, че спредът между двете цени - често разглеждан като индикатор за фундаменталното търсене, тъй като потребителите, които наистина се нуждаят от метала, рядко могат да чакат - се повиши до над 1000 долара за метричен тон, приблизително една десета от форуърдната цена от 10 196 долара/тон.

Такова бурно движение при суровините често предизвиква подозрения за манипулация на пазара - когато мощен търговец държи толкова много от наличните запаси, че реалните потребители са принудени да предложат екстремни цени, което му осигурява добри печалби. Един манипулация помогна да се достигне рекордна цена на среброто през 1980 г. (и така вдъхнови сюжета на комедията от 1983 г. „Търговски средища“). Неуспешна манипулация при цинка през 1992 г. доведе до раждането на Glencore от останките на легендарния търговец на суровинии Marc Rich & Co. Друга пазарна манипулация (при ориза) допринесе за падането на тайландския премиер Шинаватра през 2014 г.

Разбира се, един сенчест частен търговец на суровини е необичайно активен на пазара на мед в последно време. Trafigura Beheer BV изтегли значителна част от медта, изведена от складовете на LME през последните месеци, съобщиха запознати тази седмица. LME въведе специални временни правила във вторник, „за да осигури ред на пазара“, а финансовият блог ZeroHedge описва Trafigura като „виновника за хаоса на пазарите на мед“.

Потърсете друга суровина в далечния край на света и движението при медта изглежда направо „спящо”. Термичните въглища, търгувани на китайската суровинна борса в Джънджоу, са скочили с 32% от началото на месеца, отчитайки ръст от 161% от началото на годината. За пореден път се обвиняват липсващите материални запаси.

Много по-трудно е да се отдаде това на дейностите на нечестни търговци на суровини. Китайските пазари са далеч по-доминирани от инвеститори на дребно, отколкото техните еквиваленти в други страни, както се вижда от по-високата скорост на покупко-продажба (професионалистите се опитват да не плащат борсовите такси, свързани с транзакциите, освен ако наистина не се налага).

Основните играчи на пазара на термални въглища са предимно държавна собственост: добивни компании като China Coal Energy, комунални услуги като Huadian Power International или минни фирми като China Shenhua Energy. По този начин има малко от естественото напрежение на LME: Всички играчи се напътстват от правителството, както се видя от срива в цените на въглищата в сряда, след като икономическите плановици на Пекин обещаха нови мерки за овладяване на ръста в цената.

Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още