IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се хващайте на трика със сплита на акции

Чрез него компаниите се надяват да накарат инвеститорите да се чувстват така сякаш книжата са на промоция

18:10 | 09.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сплитът на акции вероятно е най-малко интересната и дискусионна тема в инвестирането. Но той беше в центъра на вниманието миналата седмица, когато Apple и Tesla увеличиха броя на своите акциите, точно когато милиони американци купуват акции за първи път чрез платформи като Robinhood и други приложения за търговия. Така че си струва да обясним тази операция за тези, които се сблъскват с нея за първи път, пише Нир Кайсар за Bloomberg.

Ето същността: Публично търгуваните компании от време на време увеличават броя на своите акции в обращение. Да приемем, че дадена компания иска да удвои книжата си. Тя ще обяви сплит в съотношение 2 нови за 1 стара акция. Цената за брой ще се намали наполовина, така че пазарната капитализация на компанията и съответно вложенията на инвеститорите остават неизменни. 

Да разгледаме например Apple. В петък, 28 август, акциите й затвориха на цена от малко под 500 долара за брой. Когато сплитът на акциите в съотношение 4 към 1 влезе в сила следващия понеделник, книжата на Apple се учетвориха, а цената им падна четирикратно до приблизително 125 долара. Ако сте притежавали една акция на Apple на стойност 500 долара в петък вечер, в понеделник сутринта вече сте имали 4 акции, но на същата стойност. Както стойността на вашата инвестиция, така и пазарната капитализация на Apple са непроменени. Сплитът на Tesla бе в съотношение 5-1, но математиката си е същата.

С други думи, разделянето на акциите няма финансово значение. Положението на инвеститорите нито се подобрява, нито се влошава.

И така, какъв е смисълът? Увеличаването на броя на акциите би трябвало да направи по-лесно и по-евтино купуването и продажбата на единична ценна книга, поне на теория. Също така, във времето преди смартфоните и приложенията за търговия, инвеститорите не можеха да купят по-малко от една акция. Така, с поскъпването на дадена ценна книга, по-малко хора можеха да си позволят да я купят. Ако акция се търгуваше за, да речем, 2 213,40 долара, каквато беше цената на Tesla преди сплита, тогава трябваше да инвестирате поне толкова. Но ако компанията раздели акциите си 5 към 1, както направи Tesla, тогава цената на акциите се намалява на около 443 долара, което позволява на хората да инвестират по-евтино.

Днес цената вече не е бариера, защото инвеститорите могат да закупят част от акция. В този нов свят на частични акции сплитовете са преди всичко евтин трик. С понижаването на цената компаниите се надяват да накарат инвеститорите да се чувстват така сякаш акциите са на промоция и по този начин да ги подтикнат да купуват допълнителни книжа - въпреки факта, че нищо не се е променило. Това не е много по-различно от похвата на търговците на дребно, когато вдигат цените, само за да ги намалят по-късно с цел да примамят купувачите.

Трикът като че ли сработи в началото. Акциите на Apple се търгуваха със 7,5% по-високо през двете сесии след сплита. Тесла се представи още по-добре, след като акциите й поскъпнаха с 12,6% в деня след разделянето. Пазарните наблюдатели побързаха да се присмеят на дребните инвеститорите, че са се хванали в капана, особено на масата нови инвеститори чрез Robinhood и други приложения. Изглеждаше така, сякаш търговията с Apple и Tesla се оживи на тези платформи след сплита на акциите им, но е трудно да се каже до каква степен това допринесе за скока в цените на книжата, като се има предвид, че малките инвеститорите са само една от многото променливи, които движат пазарите.

Във всеки случай въпросът е спорен, тъй като оттогава подемът спихна. Акциите на Apple поевтиняха с 12% от петъчния отскок след сплита, докато тези на Tesla спаднаха с 18%. Пазарната стойност на двете компании сега е по-ниска, отколкото преди разделянето на акциите. Може би масовите инвеститори все пак не са толкова наивни. Може би те забелязаха, че и двете компании имат също толкова надути цени, колкото и преди разделянето, като Apple се търгуваше на 36 пъти очакваната печалба, а Tesla - за спиращите дъха 226 пъти, в сравнение с P/E от 26 за индекса S&P 500.

Въпреки това някои инвеститори може би все още са объркани. Дни преди Apple и Tesla да разделят акциите си, Дейв Портной, основателят на Barstool Sports, влезе в ролята на агитатор, като разпространи следното до своите последователи относно сплита на акциите: „Искате една кола или две коли? Искате един долар или два долара? Искате сто долара или двеста долара? Винаги искате още, и още, и още. Това е обикновена математика. Това е икономика. Това е статистика. То е безкрайно просто."

Очевидно не е достатъчно просто. Грешката, която някои инвеститори допускат, е да приемат, че цените на акциите ще се покачат до там, където са били преди разделянето - тези на Apple отново да достигнат 500 долара, а на Tesla - над 2000. Това далеч не е гарантирано, разбира се. И дори акциите на Apple и Tesla да се повишат, това не означава, че те не биха нараснали толкова без сплита, така че за инвеститорите той няма значение.

Ако запомните само едно нещо за сплитовете на акции, то трябва да бъде следното: Най-добре е те да се игнорират, независимо от това колко реклама ги придружава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
DarinIvanov
преди 3 години
И с кристална топка ли ще избереш Амазон през 1997, тогава е имало безброй компании като нея. Пробвай се да ми кажеш компания с която ще направя 14 млн след 23 години с една инвестиция от 10 000?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Както казах buy and hold ! 10 хиляди долара в амазон през 1997-*** сега са 14 милиона. Не гледайте рамена, брадички и подобни глупости. Купувате и държите. Хубаво е в портолиото да имате и дивидентни фирми. След 20 години продавате например преди пенсиониране и си карате кефа ... или обръщате в облигации. Със сигурност ще загубите ако ви звънят разни трейдъри,че точно сега трябва да се купи и т.н. .... купувайте редовно без значение от цената. Ако ви се играе рисково по добре на бинарни опции или крипто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Много навременна статия, като се има предвид смехотворното ниво на т.нар. "инвеститори" в теслата и прочее високотехнологически шитни. Реален пример: в дена след сплита някои т.нар. "инвеститори" панически питаха защо акциите им са се сринали така !!!Тия нищо не знаят и нищо не разбират - но това не пречи на ного от тях да имат самочувствие на велики инвеститори, само защото на комарджийски принцип са удвоили виртуално парите си в един балон, тотално лишен от всякакъв фундамент. Те не четат нищо, което би могло да ги направи инвеститори - само се събират на тумби във виртуалното пространство, да са се кланят на култа си и да се самовъзхваляват колко са велики !!! И изобщо не осъзнават, че пазарът периодично създава такива неграмотни нещастници като тях, само за да ги сдъвче и изплюе, когато реши !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още