IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насекомите са с крачка по-близо до чиниите на европейците

Европейският орган по безопасност на храните одобри консумацията на брашнен червей, стимулирайки обещаващия бизнес за производство на буболечки

22:00 | 13.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производство на брашнен червей във ферма за насекми във Франция. <em>Снимка:&nbsp;Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Производство на брашнен червей във ферма за насекми във Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Насекомите се приближават все повече до трапезите на европейските граждани.

Изсушеният жълт брашнен червей, ларва на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация както цял, така и под формата на прахообразна добавка, обяви в сряда регулаторът по храните на Европейския съюз.

Позицията на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е първа стъпка, преди властите да обмислят дали да одобрят продажбата на снаксове, протеинови барчета, бисквити и други храни, съдържащи тази буболечка.

Решението също така е добра новина за бизнеса с отглеждане на насекоми, който според прогнози на изследователската компания Arcluster ще нарасне десетократно до над 4,1 млрд. долара в световен план до 2025 г. Насекомите се налагат като все по-устойчив източник на протеини благодарение на слабото си въздействие върху околната среда и високите хранителни стойности. Бизнесът привлича рекорден размер финансиране чрез рисков капитал, както и вниманието на гиганти в хранително-вкусовия сектор, като Nestle и Cargill.

„Помага за създаването на практика на нов източник на протеин за света по устойчив начин“, казва Хелене Зив, риск мениджър и директор за веригата за доставки на звеното за животински продукти на Cargill.

Това е първата оценка на риска при насекомите като хранителен продукт от ЕОБХ, която има още 14 чакащи кандидатури за оценка на насекоми – от щурци до скакалци. Зелената светлина за брашнения червей ще предостави маркетингови възможности, посочва Андреа Джермини, ръководителка на екипа за нови храни към базирания в Парма ЕОБХ. От регулатора също така предупреждават, че все пак са възможни алергични реакции към червея.

В момента Европа е в сърцето на развиващата се стартъп сцена за насекоми. Европейските власти наливат пари в изследвания и производствени центрове, като блокът вече позволява риби, кучета и котки да консумират храни с насекоми.

Храненето на животни засега дава най-обещаващи резултати. Международната платформа за насекоми за човешка и животинска храна очаква пилетата и свинете да са следващите в списъка, стимулирайки още повече пазара. От очакваното европейско производство на протеин от насекоми през 2030 г. само 10% ще е за човешка храна, а останалото за животинска, изчисляват от базираната в Брюксел лобистка група.

„Има още и още възможности за работа с нови, устойчиви съставки за индустрията за изхранване на животни“, казва Хелене Зив.

Cargill си партнира с InnovaFeed SAS за доставки на протеин от насекоми за храна за риби, а Archer-Daniels-Midland Co. отваря гигантска ферма за т. нар. черна войнишка муха в американския щат Илинойс. Nestle, най-голямата хранително-вкусова компания в света, прибави към портфолиото си и храна за кучета, съдържаща насекоми.

Няколко европейски държави – включително Финландия, Белгия и Холандия, вече разрешават продажби на храни, съдържащи насекоми, в магазините.

Около 2000 различни вида насекоми присъстват в дневното меню на около 2 млрд. души по света, но много потребители в Европа ще трябва да се преборят с това, което управляващият партньор на Five Seasons Николо Манцони определя като факторът на погнусата.

И това не е единствената пречка. Производителите на храна за животни с насекоми се нуждаят от значително финансиране, за да се разраснат и да бъдат конкурентни ценово, посочва Манцони. Индустрията трябва да извърви дълъг път, за да стигне търговските обеми на сектора на морските продукти, казва Ане Мете Баек, директор на Организацията на европейските производители на рибни храни и масла в Копенгахен.

Една от компаниите, които се придвижват към трапезите, е Protix BV, която оперира най-голямата ферма за насекоми в Европа, а сред инвеститорите ѝ са звеното за частен капитал на холандската Rabobank. Компанията отглежда ларви на черна войнишка муха за храна за риби и други домашни любимци, а миналото лято отвори онлайн магазин за храни с щурци и брашнени червеи. През миналата година приходите ѝ са се увеличили повече от четири пъти, посочва в интервю главният изпълнителен директор Кес Артс.

„Толкова е готино да си начело на изцяло нова категория храни“, посочва той. „Ще видим появата на цял нов набор от приложения. Само сме одраскали повърхността на потенциала, който тези малки създания предлагат“, допълва Артс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Насекоми.....,ама от КОКА КОЛА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
И в момента всички които са пили Кока Кола са опитали вече насекоми. Оцветителя за напитката се получава от насекоми.Спомням си имаше опит от един мосюлманин от Турция който се опита да ги съди защото религията му забранявала да яде "***" храна каквито са буболечките е забранено от неговата религия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"А пък аз колко съм ги ял в казармата... "Личи си , да знаЙш ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Ей, ТОЛКОВА РАЗКРЕПОСТЕНИ, чак им става жал за нас, задръстаните, които не щем да ядем ларви и щурци. А защо не върнем и канибализма, толкова по-свестен протеин има, вместо да се заравя, да се разкрепостим и да си транжираме починалите - Европейският орган по безопасност на храните може да прецени след кои заболявания може да се консумират починалите безопасно. Или избързвам, това е от плана за след 2030? Когато ще притежаваме "нищо", ще си ядем ларвите и ще бъдем щастливи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Mechkata
преди 3 години
То и сега ядем буболечки (скаридите например, че и скъпи при това) ама се правим на ощипани и гнусливи госпожички...мамини лигни безподобни...Ей това светогледа да ти е ограничен е мн вредно...за теб и за човечеството като цяло. Страха от непознатото милионите години еволюция и "разума/интелекта" не са успяли да го подтиснат....Отвътре още сме онея космати *** облечени с кожи, живеещи в пещери и говорейки с нечленоразделни звуци "ъъгх" "агх", размахващи дървена пръчка. Нищо, че имаме компютри...не сме се променили изобщо. Поне повечето от нас,де.Тогава сме яли буби, сега не можем....Изведнъж станахме толкова велики, че се самозабравихме...Забравихме и кой ни храни...даровете на Природата, дами и господа....А вие мечтаете за принтирани бургери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
baba_meca
преди 3 години
Ето това е върха на цивилизацията- да *** мухите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Днешните европейци поне могат сами да си подбират менюто. А пък аз колко съм ги ял в казармата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Първо да станат ежедневно меню на евродепутатите и служителите от Европарламента и семействата им после да ги предлагат на европейците. Тук все още не е Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Първо да станат ежедневно меню на евродепутатите и служителите от Европарламента и семействата им после да ги предлагат на европейците. Тук все още не е Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
Oбичам България
преди 3 години
Коментари на доста ограничени хора... насекоми и всякакви морски създания, които ние смятаме за отвратирелни са ежедневна храна на много места по света. На Филипините примерно ядат плъхове (да полски, не канализационни), но плъхове :-) ... заради повишаването на температурата на океани и морета последните десетилетия се наблюдава огромен разтеж на популацията на белодробната медуза в Средиземно и Черно море. И редица учени предлагат да стане част от менюто на европееца (както е в някои азиатски страни).Въобще, излезте от всекидневието на безвкусното пилешко и опознайте света :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още