IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите дни на европейското борсово рали тази година може би приключиха

Според стратези акциите в Европа ще останат приблизително на сегашните си нива поне до края на годината

10:58 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските акции са замръзнали близо до същите нива, на които бяха преди два месеца и ако можем да вярваме на стратезите, то тази рутина ще се запази поне до края на годината.

Средната прогноза на стратези, допитани от Bloomberg, е, че индексът Stoxx Europe 600 ще приключи 2020 г. на ниво от 370 пункта, което е малък ръст спрямо нивото си в края на вторнишката сесия. В същото време, що се отнася до Euro Stoxx 50, очакваното ниво от 3192 пункта в края на 2020 г. представлява 3% спад.

След като успяха да възстановят повече от половината си загуби заради пандемията за три месеца, възходът на европейските акции замръзна на фона на новия пик в броя на болните от Covid-19 и подновеното напрежение между САЩ и Китай.

През следващите няколко месеца стратега на Unicredit Кристиан Стокър очаква волатилност и движения в широк диапазон. „Няма един-единствен риск в момента, а смесица от различни рискове и несигурности, като къкрещото напрежение между САЩ и Китай, новото ускорение на разпространението на Covid-19 в Европа, като това върви ръка за ръка с голямата несигурност за скоростта на икономическо възстановяване и оттам печалбите на компаниите“, смята той.

И макар че стратезите не виждат напредък за европейските акции, то в световен план инвеститорите са по-оптимистично настроени. Фонд мениджърите в августовското проучване на Bank of America бяха бичи настроени по отношение на ценните книжа. Според тях ръстовете са рали на мечи пазар, но очакват по-голям растеж, печалби и инфлация.

„Смятаме, че това макроикономическо възстановяване има още накъде да върви“, посочва стратегът на Bank of America Себастиан Редлер. Той заяви че очаква както по света, така и в еврозоната индексите на мениджърите по поръчките да нараснат с още по 5 пункта, преди да достигнат своя връх някъде към края на третото тримесечие или началото на четвъртото. Според него това означава „още 15% нагоре за европейските акции“.

Според Редлер най-големият риск за пазарите ще е излизането от релси на макроикономическото възстановяване, което може да бъде причинено от неуспеха на американските законодатели да гласуват нови фискални стимули или нови блокади заради коронавирусната пандемия.

За германския индекс DAX стратезите прогнозират ниво от 12 246 пункта в края на годината, което е спад с около 5% спрямо края на търговията във вторник. Бенчмаркът нарасна с над 50% спрямо мартенското си дъно, представяйки се по-добре от по-широкия европейски пазар и дори от измерителя S&P 500 в САЩ. От друга страна британският показател FTSE 100 изостава от по-широкото възстановяване заради притесненията около Brexit и т. нар. акции на стойността. Очакванията за него са да завърши 2020 г. на ниво от 6293 пункта, което е ръст от около 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още