Началото на края за големите петролни компании започва

Индустрията трябва да преоткрие себе си, за да оцелее в нисковъглеродната ера

Началото на края за големите петролни компании започва

Снимка: Bloomberg

Още по темата
След срещата на ОПЕК+: Заплахи към трейдърите и намек за заседание през октомври
17.09.2020
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?
16.09.2020
60 години ОПЕК - изчерпан ли е картелът?
15.09.2020
Коментари
   1| 2| 3| 4    
1
 
0
 
38
khao до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ае бегай, че с такъв инфантилен събеседник като теб мозъка ми верно ще стане на камък !
1
 
0
 
37
Pyramid до: nobel
преди 1 месец
Рубинът е алуминиев окис.
3
 
2
 
36
nobel до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не съм споменал за камъка в главата ти, който ти служи за мозък. Как го прави не знам, но се справя по някакъв начин. Ще да е от най-твърдите силициеви съединения
2
 
4
 
35
преди 1 месец
Спорът е излишен.
Цената на нефта беше движеща сила за икономиката сигурно вече около 100 години. Това роди огромни компании, които в парично изражение са по-големи от повечето държави по света. Машини въртящи огромни пари, на които се крепи сигурно половината световен ред.
Ако нуждата от петрол спадне да речем само с 50% това ще е колапс в икономически смисъл за почти всички развити държави по света. Всички ще трябва да орежат половината от икономиката си, защото няма с какво друго да я заменят. Това значи половинаъа от благосъстоянието на всички живеещи в развити страни да се изпари само защото няма друга смислена икономическа система, която да продължи загубеният паричен оборот от спада на потреблението на нефт с 50%.
Това е катастрофа за развития свят.
За тези от Афганистан или Африка няма да е кой знае какво, те там и досега си живеят в родовообщинния строй без никаква индустрия.
1
 
2
 
34
khao до: Pyramid
преди 1 месец
Няма профилна снимка
еййй, събрахме се.... нашата маса, поздравява вашата!
1
 
2
 
33
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
рубин... било камък, следователно сме в камената ера.... кво да ти кажа, баца?... тежко е даже да му четеш коментарите! :)))
нещо за камъни в бъбреците очаквам да каже сега...
2
 
1
 
32
Pyramid до: Pyramid
преди 1 месец
Т.е. още 19 пъти по толкова площи по земната кора, НЕ СА ОБСЛЕДВАНИ. Дълбочинния нефт, тук, дори не го споменаваме, според изчисленията, за още около межди 10 и 45 ХИЛЯДИ ГОДИНИ при днешното потребление.
Иначе, разбира се, че ресурсът е изчерпаем...
2
 
1
 
31
Pyramid до: nobel
преди 1 месец
Не са изчерпани възможностите. Умориха се и зациклиха хората, търсейки там, където и.преди са търсили. Нещо както при въглеводородите, за които, са претърсени ... ЦЕЛИ 5% от земната кора. Най-нормашно е да се предположи че, в останалите 95%, може да има не по-малки количества, до около още 19 пъти по толкова.
2
 
3
 
30
michaelis23 до: data
преди 1 месец
става въпрос само за леките коли, които и без тва не замърсяват кой знае кво в сравнение с останалите камионетки, самоледи и легени, а тях найш кога ше ги подкараш на батерий ?? миии общо взето нивга .... Или се намира нещо си друго като гориво или тва с батерийките ше е жалък опит да се смени петрола, което и без тва в близките 40г. нема да стане, а аз до тогава мислим да си карам дизела после вече ше ми е се тая ....
6
 
2
 
29
nobel до: data
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За съжаление батериите не са нещо много сложно. От Александро Волта насам върху тях е работено много. Добър акумулатор е нужен за всеки нормален автомобил. Добрите батерии са жизнено важна част от неядрените подводници. Химичните елементи, от които въобще може да се направи батерия са доста ограничен брой. Отидете в кой да е магазин за електрифицирани инструменти и ще видите, че тези на батерии са значително по-малко от тези с неудобните кабели. Преди 10 години бяха значително повече. Ако създаването на достатъчно добра батерия беше сигурно то всичко би било пределно ясно. За съжаление технологичните възможности в някои направления вече са в много голяма степен изчерпани
   1| 2| 3| 4