IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На всяка цена: Китай търси собствена ваксина

Пекин подпомага китайските фирми с доставка на вирусни щамове и финансова помощ, чийто обем не се разкрива

13:30 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</p>

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Изпитване върху хора, мобилизирани войски, ускорени процедури - Китай е на предната линия в разработването на ваксини срещу Covid-19. Лабораториите в страната обаче трябва да изчистят имиджа си, опетнен от безброй медицински скандали.

С цел да имунизира възможно най-бързо населението и да получи международно признание Пекин подпомага китайските фирми с доставка на вирусни щамове и финансова помощ, чийто обем не се разкрива, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Людовик Ере.

Тактика, печеливша за момента: от общо десетината ваксини на планетата, влезли във фаза на клинични изпитания (тоест върху хора), пет са китайски.

Сред най-напредналите в проучванията е Военната академия на медицинските науки, която сътрудничи с фармацевтичната компания КанСиноБИО. 



Проектът широко се отразява в медиите: научният му ръководител - генерал Чън Вей, 54-годишна епидемиоложка, редовно се появява на екран с полева униформа. Отпечатват се даже пощенски марки с образите на доброволците, участващи в клиничните опити.

По-малко от половин година след избухването на епидемията в централния град Ухан вече има окуражаващи резултати в разработването на ваксина, показва проучване, публикувано в медицинското сп. "Лансет".

За по-бърз резултат, Китай даде разрешение за ускорени процедури. Така лабораториите могат да работят успоредно по предклиничните фази, осъществявани обичайно една след друга.

Практика, която възмущава някои - Дин Шън, директор на Института по фармация към авторитетния университет Цинхуа в Пекин, разкритикува използването на "неконвенционални методи".

„Разбирам, че хората очакват с нетърпение появата на ваксина. От научна  гледна точка обаче не бива да си позволяваме понижаване на критериите, дори при спешност", заяви той в People's Daily, вестника на комунистическата партия.

Според експерта спорна е и друга инициатива: властите са дали на учените разрешителни в пакет - за "фаза 1 + фаза 2". Това им дава възможност да минат от единия етап към другия без разрешение.  

"Рушвети"

"Китай не е единственият", уточнява Ник Джаксън от Коалицията за иновации в подготовката за епидемии (CEPI) - международна фондация, финансираща научната работа по ваксините.

„Много организации по света извършват адаптивни изпитания, осигуряващи бързо преминаване от фаза 1 към фаза 2 -  изтъква Джаксън. - Подход, необходим с оглед спешната нужда от ваксини."

Държавната фармацевтична компания Sinopharm, подготвяща два такива препарата, се надява да ги пусне на пазара в края на 2020 или началото на 2021 г.

А генералният директор на Китайския център за превенция и контрол на заболяванията смята още през септември да ваксинира болногледачите.

Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още