IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мълчанието вече не е вариант в Източен Ерусалим

От началото на месеца на пости Рамазан израелската полиция и палестинците влизат в сблъсъци близо до Дамаската порта

08:49 | 14.05.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: DPA</em></p>

Снимка: DPA

Всичко се забързва около Аднан: мятат се камъни, контейнери за отпадъци лумват в пламъци и свирят гумени куршуми. Младият палестинец обаче остава безстрашно на мястото си в улиците на Източен Ерусалим, които през последните седмици се превърнаха в арена на ожесточени сблъсъци.

"От години заселниците ни нападат и взимат земите ни, но мълчанието вече не е вариант", каза 20-годишният палестинец в тесни дънки и леко напомадена коса.

Като други хора и той отказва да съобщи пълното си име от страх да не бъдат задържани от кръстосващите сектора израелски полицаи или от тайното подразделение  "мустаравим", чиито членове се представят за араби, пише в цитиран от БТА анализ за AP Гийом Лавале.

"На улицата сме, за да кажем, че няма да си отидем", увери Аднан насред поредната нощна демонстрация в Източен Ерусалим - палестинската част на Светия град, която е окупирана и анексирана от Израел.

От началото на месеца на пости Рамазан израелската полиция и палестинците влизат в сблъсъци близо до Дамаската порта, каменна порта в пясъчен цвят, водеща към мюсюлманския квартал на Стария град в Ерусалим.

Причината е решение на израелските власти, което впоследствие беше отменено, да попречат на палестинците да сядат на стъпалата на водещия към портата площад, където хората си бъбрят цяла вечер след края на дневния пост.

Преди малко повече от две седмици обаче група крайнодесни евреи идват да скандират "Смърт на арабите" в близост до тях. Страстите се нажежават, политат камъни и бутилки и млади палестинци се сбиват с полицаи. Последвалата нощ на сблъсъци завършва с над 120 ранени.
   
Боеве в Ал Акса

Този петък стълкновенията се преместиха на Храмовия хълм, където израелски полицаи използваха гумени куршуми и шокови гранати на няколко метра от Купола на Скалата.

Мохамед, който не иска да съобщи пълното си име, е бил на първа линия. "Бяха се събрали хиляди хора, които започваха да се хранят след деня на пости, а други се молеха, когато полицията ни нападна", каза този 26-годишен палестинец от Източен Ерусалим.

Заелата позиции в района израелска полиция пък заяви, че е била замервана от стотици, а след това от хиляди протестиращи в третото по значимост свято място на исляма. Тези най-тежки прояви на насилие от четири години в Ерусалим завършват с над 200 ранени.

Според Мохамед, макар и неотдавнашните сблъсъци да са тръгнали от забраната да се сяда пред Дамаската порта, те се вписват в една по-обща борба за самия контрол над Източен Ерусалим. "Израелците искат да им работим, но не искат да живеем тук", каза той.

През последните години колонизацията на окупирания Западен бряг, но и на Източен Ерусалим се е усилила с финансирани от израелското правителство строителни проекти или инициативи на организации на еврейски заселници да изкупят къщи на палестинци или дори да ги експроприират, както се случва през последните дни в квартала Шейх Джара в близост до Стария град.

В началото на годината израелски съд нареди оттам да бъдат експулсирани четири палестински семейства, които поискаха от Върховния съд възможността да подадат обжалване. Съдът отложи решението си за неуточнена дата, а сблъсъците в квартала се увеличават. "Случаят с Шейх Джара важи за цяла Палестина. Днес са те, утре ще сме ние", смята 23-годишната Малак Орок, която е дошла с приятелки да демонстрира в Ерусалим.

Обаче "тези къщи са наши", отвръща крайнодесният депутат Итамар Бен Гвир, който е ухажван да се включи в правителство на премиера Бенямин Нетаняху, а през последните дни се самопокани в Шейх Джара, където АФП е видяла заселници с револвери и автоматични пушки.

Депутатът призова политическите власти "да разрешат употребата на огнестрелни оръжия срещу хора, които хвърлят камъни" в момент, когато Квартетът за Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия) призовава Израел към сдържаност.
   
"Моята земя"

Тези сблъсъци идват в контекст на политически напрежения в Израел и палестинските територии. В Израел се водят нови и нови преговори за съставяне на правителство, като видният представител на радикалната десница Нафтали Бенет отказа да се присъедини към Бен Гвир и Нетаняху, а те сега го обвиняват, че е в съглашателство с левицата. Според пресата тези нападки целят да подкопаят подкрепата за Бенет, особено сред заселниците.

От палестинска страна президентът Махмуд Абас отложи за неизвестна дата предвидените първи парламентарни избори от 15 години с аргумента, че Израел не позволява на палестинците в Източен Ерусалим да гласуват. Решението му ядоса ислямисткото движение Хамас.

"Абас е предател", скандираха през последните дни палестинци в Източен Ерусалим. Хамас заплаши с ответни действия заради събитията в Шейх Джара и негови знамена се видяха в петък на Храмовия хълм.

"Защо казват хората, че Абас е предател? Като виждаме, че някои от тях твърдят, че са от неговата партия, си казваме, че са взели пари, че си сътрудничат с израелците", каза ядосано 24-годишният палестинец от Източен Ерусалим Джаад Асад. "Само Господ може да ни помогне", добави той.

Сред заобикалящите го сцени на хаос Аднан стои на място, без да трепне. "Не ме е страх, искам си само моята земя", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
*** си тъъъп, викаш откакто евреите се нанесоха у тях почнаха да имат претенции... нахалници!да мен, скачат срещу държавата която ги граби и подтиска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Откакто съществува държават Израел арабите в състава на еврейската държава живеят както си искат. Имат дори политическа партия да им защитава интересите и представители в Кнесета. Само че тези араби не скачат срещу държавата, която ги храни. В това отношение няма друга демокрация в Близкия Изток.Виж палестинците в двата анклава са друго нещо. Болшинството от тях се използват като жертвени агнета в една ислямска стратегия, която я има написана и за Балканите, когато един ден успеят да заличат Израел. Само че палачинката май започна да се обръща. Йордания и Египет имат чудесни взаимоотношения и постоянен мир с Израел. Остават само Иран, Йемен и Сирия като поддръжници на средновековния ислямски фанатизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
george353
преди 2 години
То Газа и без това е концлагер да им пускат газа и екстерминация до крак, да не се мъчат. Взеха им земите, спряха им водата, натикаха ги в морето... освен *** да ги направят. Палестински холокост в еврейски стил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Няма нищо общо едното с другото.Очевадно не познаваш ситуацията.Украйна е независима държава, дори расията гарантира нейната независимост с доховор, който, разбира се, нарушиха (Бисмарк - договор с расия струва по-малко от хартията, с който е написан)2. Украйна има много собствено производство, а украинците сега работят в Полша и ЕС, не в бедна расийка за смешни заплатки.3. Руснаците давали пари на Украйна, ама верно ли, бе? Те за тях си нямат, давали на някой?!И понеже си негранотен, да ти кажа, износът на България за 2019 е 60 милиарда лева. Официално.А вече няма нито една държава от екс-соц, влезли в ЕС, където заплатите да са по-ниски от расийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
И аз това разпрявям - да влезе дядя Вова с армията в Украина и да се успокоят украинците, таман за повече от няколко години :DИ те от друго не разбират. Ако не са руснаците да им дават пари, укрите ше са същите скъсаняци като другите източноевропейци дето нямат никаква промишленост (понеже всичко разрушиха) и живеят на внос.Или не? Защо за чичо Бени да може, а за дядя Вова да не може, не е ли така? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ами да влиза армията, както преди няколко години и да ...успокоят нещата, за следващите няколко години.Тия от друго не разбират. Ако не е Израел да,им дава работа, ще са същите скъсаняци, както и другите аpaбели, които нямат петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още