IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони работни места в Европа са застрашени след края на държавната помощ

Правителствата са изправени пред труден избор дали да намалят интензитета на програмите за субсидиране на заетостта

20:03 | 22.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Милиони служители, включени в европейски схеми за защита на заетостта, са изложени на висок риск от загуба на работните си места след оттеглянето на подкрепата, което показва дилемата на правителствата в момент, когато удължават или променят държавните си субсидии, пише Financial Times.

Програмите за субсидиране на заетостта обхващат 45 млн. работни места, или една трета от работната ръка в Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания. Смята се, че те са предотвратили катастрофалната загуба на работни места в Европа, която удари САЩ заради коронавирусната пандемия.

Повечето правителства удължиха програмите си до есента, опасявайки се, че преждевременно оттегляне на подкрепата може да доведе до масова загуба на работни места.

Но на фона на ръста на търсенето и производителността, държавни ръководители и анализатори преценяват не само големите държавни разходи, но и риска, че субсидирането на цели сектори може да блокира хората в нежизнеспособни работни места и да им попречи да се насочат към сектори с по-добри дългосрочни перспективи.

„Удължаването на защитата на работните места само ще отложи проблема“, коментира Катарина Утермьол, старши икономист в Allianz. Неотдавнашно изследване на застрахователната компания установи, че 9 млн. работни места, или една пета от включените в програмите за защита на работните места, са уязвими, защото са в сектори, които ще продължат да изпитват трудности. Те включват туризма, пътуванията, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на дребно и забавления.

„Важно е да имаме и други инициативи като активни политики за пазара на труда“, допълва Утермьол.

Макар че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква безработицата в еврозоната да нарасне до 10% до края на юни, това равнище е доста по-ниско, отколкото в САЩ, където се очаква безработицата да достигне 17,5% през същия период.

Загубените работни места в САЩ са значително повече, с над 45 млн. нови заявления за помощи при безработица от средата на март насам. Макар че назначаването на служители се ускори през май, Хайди Шерхолц, бивш главен икономист на американското министерство на труда, изчислява, че над една пета от американските служители все още или получават помощи при безработица, или очакват да ги получат.

Но мнозинството от новите безработни са временно съкратени и може бързо да бъдат повторно наети, така че картината с безработицата може да изглежда доста сходна от двете страни на Атлантическия океан до края на годината, сочат прогнозите на ОИСР.

Американските държавни ръководители избират предимно да подкрепят служители с по-щедри помощи при безработица, което означава, че около две трети от служителите разполагат с повече средства, когато получават помощи.

Сега те са изправени пред същото предизвикателство като гражданите на страните членки на ЕС – как да се оттегли подкрепата без огромни затруднения и ръст на дългосрочната безработица. „Не можем да прекратим федералната помощ твърде скоро“, казва Шиерхолц. Подкрепата трябва да бъде намалена, едва когато безработицата намалее или заетостта нарасне до подходящо равнище, допълва тя.

В Европа профсъюзи и работодатели искат правителствата да удължат програмите за защита на работните места. Мнозина го правят за идните няколко месеца, като в някои случаи работодателите поемат по-голямата част от разходите.

Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още