IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листването на щатските борси е привилегия

Спазването на счетоводните стандарти на САЩ е малка цена за чуждите компании с оглед на ползите им от американските пазари

15:21 | 18.07.20 г.
<p>
	Фасадата на Нюйоркската борса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Фасадата на Нюйоркската борса. Снимка: Bloomberg

През изминалия век на глобална икономическа интеграция САЩ се превърнаха в световна финансова столица: дом на най-големите инвестиционни банки, компании за управление на активи и борси. Тази лидерска позиция носи много ползи. Американските фирми, създаващи работни места, могат да се възползват от по-ниската цена на капитала. Правителството може лесно да финансира дефицита си в моменти на нужда. А домакинствата имат достъп до богат набор от възможности за инвестиции - което прави възможно трудно изкараните от тях пари да заработят, а те да спестяват за образование и пенсия, и да постигнат по-добро качество на живот, пише Кенет Грифин за Bloomberg.

Чуждестранните компании през годините оцениха предимствата от листването на своите акции на американските борси. Регистрирането за търговия в САЩ увеличава неимоверно привлекателността на емитента за инвеститорите по целия свят, предоставяйки на компаниите преференциален достъп до капитал. Днес приблизително 20% от всички акции, търгувани в САЩ, са на чужди компании. Компаниите от Европа, Великобритания и Китай, листнати на щатските борси, са с пазарна капитализация от под над 1 трилион долара. Много от тези фирми - като NXP Semiconductors NV, AstraZeneca Plc, Alibaba Group Holding Ltd. и JD.com Inc. - са лидери в своите области и променят начина за правене на бизнес в целия свят. Успехът на тази система, която е от съществена полза за световната икономика, се корени в доверието на инвеститорите в американските регулации и прозрачността на емитентите, регистрирани в САЩ.

Доверието в пазарите ерозира, когато има измами - споменът за краха на Enron все още тежи на американските регулаторни стандарти почти две десетилетия по-късно. Неотдавнашните счетоводни скандали около чуждестранни компании, включително Wirecard AG и Luckin Coffee Inc., показват важността от създаването, мониторинга и прилагането на стабилни и универсални одиторски стандарти за чуждите компании, листнати в САЩ, еквивалентни на тези, налагани на американските фирми. Този въпрос наскоро се превърна в източник на търкания с някои юрисдикции, най-вече Китай, които се опълчиха на Комисията за ценни книжа и борси (SEC) и на Надзорния орган за счетоводство на публичните дружества (PCAOB) да проверяват чуждестранни одитори.

Като част от усилията за осигуряване на единни одиторски стандарти, Сенатът прие Закон за отчетност на чуждестранни компании. Той ще изисква американските борси да делистнат чужда фирма, ако PCAOB не е в състояние да провери одиторът й в три последователни години. САЩ са в правото си да изискват от други държави да осигурят пълна прозрачност на своите счетоводни практики като условие техните компании да се регистрират на борсите в САЩ.

Наскоро SEC бе домакин на поредица от кръгли маси за развиващите се пазари. Законодателството - и заплахата от делистване - трябва да мотивират американските, китайските и други чуждестранни регулатори да работят заедно експедитивно, за да намерят обща база за стандартите за счетоводство и надзор. Пандемията от коронавирус отново показа, че при криза способността на една компания да набира капитал е от екзистенциално значение. В този критичен за световната икономика момент регулаторите са в позиция да си сътрудничат в полза на всички - така че чуждестранните компании да запазят достъпа си до американските капиталови пазари, а глобалните инвеститори да продължават да вярват на всички компании, регистрирани на борсите в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още