IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерският вакуум в Германия се отразява и на ЕС

Следващият германски канцлер няма да може да игнорира наболелите политически въпроси на блока

10:44 | 28.09.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Въпреки че резултатите от изборите в Германия оставят най-голямата европейска икономика в състояние на несигурност, голямата картина вече е ясна: Който и да бъде следващият канцлер, нито Олаф Шолц, нито Армин Лашет ще могат да осигурят на Европейския съюз (ЕС) силно ръководство.

Това се отнася както до присъщите им политически умения, така и до реалността на коалициите, които ще ръководят: съставени от нови партии на власт и - на федерално ниво, една с друга. Вътрешните търкания и вътрешната политика ще извадят от фокус Европа, пише Муджтаба Рахман, ръководител на европейската практика на Eurasia Group, в анализ за Politico.eu.

И още по-лошо, след напускането на Ангела Меркел са изборите за нов президент на Франция през пролетта на 2023 г. С първия и втория тур на президентските избори, насрочени за 10 и 24 април, и законодателните избори през юни, това ще подкопае същественото въздействие върху политиката, което Макрон би могъл да окаже, когато страната му поеме председателството на Съвета на ЕС през първите шест месеци 2022 г., посочва Рахман.

На фона на слабото правителство в Берлин, което скоро ще бъде последвано от същото в Париж, ЕС ще бъде лишен от силно лидерство в момент, когато има огромна нужда от такова.

Има три области на европейската политика - противоречие с Обединеното кралство по отношение на Протокола за Северна Ирландия, спор за върховенство на закона с Унгария и Полша и необходимостта от реформа на фискалния правилник на ЕС, които изискват политическо управление.

Курс на сблъсък с Лондон

Най-непосредственото предизвикателство, с което ще се сблъска временното или новото правителство на Германия, са проблемите около Brexit. Великобритания чака ЕС да отговори на нейния документ от юли, в който министърът по Brexit Дейвид Фрост изложи дълъг списък от искания за предоговаряне на Протокола за Северна Ирландия.

Въпреки че Комисията трябва да отговори на предложенията на Фрост в близко бъдеще, почти е сигурно, че опитите на Брюксел да успокои Великобритания няма да стигнат достатъчно далеч. Това ще бъде така по отношение на опита на Лондон да изтласка влиянието на Европейския съд по Протокола, но ще се разпростре и върху други области.

Досега и Шолц, и Лашет казаха много малко за излизането на Великобритания от ЕС, освен често използваната линия на ЕС. В понеделник Шолц коментира недостига на шофьори на камиони във Великобритания, за да осъди справедливостта на заплащането. Противоречието може да стане много политическо, като Фрост и премиерът Борис Джонсън повишават напрежението преди партийната конференция на торите в периода 3-6 октомври.

Фрост и Джонсън настояват публично, че прагът за задействане на член 16 е спазен. Наистина е много възможно правителството да вземе решението да направи това през следващата седмица. Това ще налее масло в огъня на евроскептиците в партията и ще постави опозиционната Лейбъристка партия и ЕС в много трудна ситуация. Така удобно ще се отклони вниманието от недостига на гориво и работна ръка в страната.

Макар че това нямаше да бъде автоматично и ще последват преговори, това може да постави двете страни на ескалираща траектория, при която търговските ответни мерки стават неизбежни. Нито Шолц, нито Лашет имат мнение по този въпрос, нито са дали индикации, че ще работят за разрешаване на проблема толкова безпристрастно, както Меркел.

Въпреки че Меркел все още вероятно ще бъде начело в качеството на наблюдател, вакуумът в Берлин и Париж рискува да доведе до ескалация на проблема.

Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не се плаши от бежанци... и милион да приемем, до седмица всичките са избегали през западната граница с двеста ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Абсолютно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
Тя не ги игнорираше - тя ги създаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Само не разбрах защо досегашният шиб***н канцлер е игнорирал наболелите политически въпроси на блока и какви всъщност са му били приоритетите? Щото правят каквото си искат дори и избирателите да са абсолютно против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
Бъдещето на блока:По висока инфлация По високи данъци По високо неравенство По високи социални разходи Повече бежанци Повече натиск върху Източна Европа да ги приема, и за десерт - повече натиск върху Източна Европа за гей и транс "права"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още