IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна корекция или нови рекорди?

Решението на Фед ще бъде във фокуса на инвеститорите през тази седмица, но има и много други важни данни и събития

08:17 | 14.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

В момента водещият германски борсов индекс Dax почти не помръдва от мястото си. След т. нар. „Super Thursday“ през миналата седмица, който бе характеризиран от очакването на решението на Европейската централна банка и изненадващо високите данни за щатската инфлация, сега инвеститорите с нетърпение очакват новите действия на американската централна банка, преди самите те да вземат решения.

Германският референтен индекс отново се приближи до 15 700 пункта в петък следобед след една спокойна сутрин. За кратко време той дори  мина границата, само на 29 пункта от рекордното ниво. В крайна сметка обаче барометърът излезе от търговия с плюс от 0,8 процента при 15 693 пункта - това е най-високата цена на затваряне в историята му.

Други индекси също поставят рекорди: MDax, който включва средните компании, за първи път в историята си проби границата от 34 000 пункта. Европейският Stoxx 600 достигна рекорден връх за пети път от шест дни с 458 пункта.

А за Dax наблюдателите смятат, че са възможни допълнителни рекордни върхове през следващите търговски дни. В същото време обаче сезонният феномен на лятната корекция може да настъпи скоро. 

В периода преди коронакризата акциите обикновено бяха слаби през летните месеци. Това се случи например и през 2017 и 2019 г., когато Dax падна с около дванадесет процента за всяка една от годината. Феноменът не бе отчетен през 2018 г., защото тогава имаше единична корекция. В края на 2018 г. годишният минус на Dax беше повече от 18 процента.

Обяснението за модела: През месеците юни и юли инвестиционните специалисти си вземат почивка и гледат на ниските цени като на възможност, когато се върнат обратно на пазарите. 

Междувременно в САЩ други инвеститори се завръщаха към Уолстрийт в очакване на непроменена, спокойна парична политика на САЩ в обозримо бъдеще. Водещите индекси Dow Jones, Nasdaq и S&P 500 се повишиха с до 0,4% при отварянето си в петък. В края на деня американският референтен индекс стагнира на 34 479 пункта. Технологичният Nasdaq напредна с 0,4% до 14 069 пункта, а широкият S&P 500 се покачи с 0,2% до 4 247 пункта.

Фед ще актуализира икономическата прогноза

В сряда Фед ще вземе решение за нивото на ключовия лихвен процент на редовното си заседание. С нетърпение се очакват актуализацията на икономическата прогноза и оценката на централната банка за наскоро повишения темп на инфлация, както и изявленията на председателя му Джером Пауъл на пресконференцията, която ще последва официалното изявление.

Експертите предполагат, че Фед - подобно на Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро - няма да промени настоящата си парична политика - въпреки че инфлацията в САЩ нарасна изненадващо рязко до пет процента през май. Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в изследователската фирма CFRA, прогнозира пред Handelsblatt, че Фед ще гласува в подкрепа на запазването на своите икономически стимули поради наскоршните разочароващи данни на пазара на труда: „На тази среща и тази през юли вероятно няма да има промени в паричната политика или дори няма да има никакъв намек за това“.

Експертите на Commerzbank също предполагат, че на следващата среща няма да има сигнал за излизане от стимулите. Едва „през четвъртото тримесечие натрупването на работни места трябва да е напреднало дотолкова, че Фед да реши да спре покупките на облигации“.

Бернд Крампен, анализатор в NordLB, предупреждава за възможните последици от такова решение: „Фед стоически ще изчака продължителното инфлационно плато - но може би ще действа твърде късно, което в перспектива може да бъде неудобно за финансовите пазари“. 

Ден преди решението на Фед продажбите на дребно в САЩ могат да предоставят информация за насоката на обсъжданията. Експертите очакват спад с 0,4 процента за май. Частното потребление се счита за основата на най-голямата икономика в света.

Освен това вероятно отново на преден план ще излезе политиката. В рамките на визитата на американския президент Джо Байдън в Европа освен рещата на върха на държавните и правителствените ръководители на седемте най-големи индустриализирани държави (Г-7) са предвидени и много други разговори на най-високо ниво. 

„Възможно е да се обсъжда и взаимно премахване на наказателните мита между САЩ и Европейския съюз“, казва анализаторът Йохен Станцл от онлайн брокер CMC Markets. "Ще бъде вълнуващо да видим как биха реагирали пазарите".

Многобройни корпоративни и икономически данни

И сред отделните компоненти в края на седмицата ще има вълнение. В петък изтичат фючърсите и опциите върху индексите, както и опциите за отделни акции. По това времес цените обикновено варират силно, тъй като инвеститорите искат да преместят цените на ценните книжа, върху които държат деривати, в благоприятна за тях посока.

Европейското индустриално производство отваря кръга от икономически данни в понеделник, последвано от германските инфлационни данни във вторник. Експертите очакват увеличение с близо 37% през април в сравнение със същия месец на миналата година, когато пандемията от коронавирус парализира световната икономика. Както и при първата си оценка анализаторите предвиждат инфлацията в Германия през май да е на ниво от 2,5% на годишна база.  

Освен това през новата седмица в програмата са включени множество фирмени данни, както и икономически данни. В понеделник Fraport ще обяви данните за трафика за май. Ще се проведе общото събрание на General Motors, последвано от общите събрания на Teamviewer, Hawesko и Bechtle (вторник), Sixt (сряда), Home 24, Varta (четвъртък), Freenet и германската Euroshop (петък). Hennes & Mauritz ще предостави тримесечните си данни във вторник, а Adobe - в четвъртък.

В четвъртък Килският Институт за световна икономика (IfW) ще представи новата си икономическа прогноза за 2021 и 2022. IfW е един от най-важните икономически изследователски институти в Германия е един от петте института, които представят съвместна диагноза два пъти годишно, която федералното правителство използва за своя бюджет и финансово планиране. Освен това Европейската статистическа агенция Евростат ще публикува своите данни за инфлацията за май.

Министрите на икономиката и финансите на ЕС ще се срещнат в петък в Люксембург. Предварителният дневен ред на срещата включва обсъждане на Механизма за развитие и устойчивост, прилагането на Пакта за стабилност и растеж, актуализираните програми за стабилност или конвергенция, както и предизвикателствата за устойчивост, произтичащи от застаряването на населението и подготовката за срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-20 през втората седмица на юли. 

Какво още ще следим? 

Сряда:
Има промяна, макар и бавна. Имаме предвид членовете на FOMC в тяхното почти стоическо отношение, че не искат да променят нищо в степента на парична експанзия. С това решение от страна на Фед сега се очаква да започне дискусията за това кога и как трябва да се намали предишната програма за закупуване на облигации. фед фед

В изявлението няма да има нищо за състоянието на дискусията, но председателят на Фед Пауъл може да предостави информация за това в последващата пресконференция. През март мнозинството от членовете на FOMC не предпочетоха обръщане на ключовата ставка до края на 2023 г. Съотношението на гласовете по това време беше 7 към 11 гласа. От DekaBank предполагат, че това отношение може да се промени.

Четвъртък: Норвежката Norges банка вероятно ще бъде първата централна банка сред тези на европейските индустриализирани страни, която предвещава обрат в ключовите лихвени проценти - преди края на тази година. Тя трябва да потвърди това в решението си за лихвения процент от юни.

Ключовият лихвен процент все още ще остане на исторически ниските 0,00%. От Deka очакват първото повишаване на лихвения процент през четвъртото тримесечие на 2021 г. Норвежката икономика е напът да достигне нивото си отпреди кризата през второто тримесечие на 2021 г. след относително лека рецесия през 2020 г. В момента инфлацията е на ниво от 3%, тоест по-висока е от целта за инфлация от 2%. Тъй като икономическата активност се нормализира, Норвегия се насочва към бавно нормализиране на своята парична политика от края на 2021 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още