IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късогледството на САЩ относно ESG инвестирането ще засегне растежа им

Европа осъзнава по-добре финансовата стойност на компаниите, които гледат в бъдещето

16:38 | 03.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дългосрочният инвестиционен хоризонт е задължителен. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Дългосрочният инвестиционен хоризонт е задължителен. Снимка: Bloomberg

В Европа регулаторният натиск по въпросите на екологията, социалните въпроси и корпоративното управление (ESG) е силен и се засилва, от новите правила за отчитането на тези данни и интегрирането им в инвестиционните решения до необходимото разкриване на анализа на ESG риска, пише за Financial Times Сара Уилиъмсън, главен изпълнителен директор на FCLTGlobal, аналитична компания с нестопанска цел, изследваща дългосрочното инвестиране.

В САЩ регулаторният импулс е в обратната посока. Министерството на труда предложи промени в правилата си относно пенсионните фондове, които биха наложили на управителите им да доказват, че не жертват финансови доходи, като вземат предвид ESG фактори при инвестициите. Американските регулатори също така не проявяват голям интерес към предоставянето на насоки за това кои показатели биха били най-подходящи за разкриване от компаниите.

Защо виждаме не просто различни, а диаметрално противоположни позиции от двете страни на Атлантика? Отговорът се крие във времевите хоризонти. В този случай европейците заемат по-дългосрочен възглед относно създаването на стойност, докато американските регулатори се фокусират в краткосрочен план.

Позицията на САЩ е, че доверителното задължение на пенсионните фондове е да осигуряват „пенсионна сигурност за американските работници“, вместо да откликват на ESG тревогите или въпросите на социалната система като цяло. Европейската позиция има „двойствена същност“ - като има предвид, например, както въздействието на инвестициите върху климата, така и влиянието на климата върху инвестициите.

Разделянето на пенсионната сигурност от социалните грижи създава фалшива дихотомия. Тези, които надзирават пенсионните фондове, имат за задача да гарантират изплащането на пенсиите в продължение на десетилетия. Това означава, че трябва да инвестират не с поглед към следващото тримесечие, година или дори три, а за десетилетия напред. Те трябва да идентифицират най-належащите проблеми на обществото, като изменението на климата, дискриминацията и несправедливите заплати, и да осъзнаят, че те ще повлияят на дългосрочните резултати на компаниите и икономиките, в които инвестират. В дългосрочен план ценностите и стойността се припокриват.

Институционалните инвестиционни мениджъри и притежателите на активи са в уникална позиция да действат. Промените в климата създават както рискове за някои инвестиции, така и възможности за насочване на капитала към иновации и решения. Оценката за въздействието на климатичните промени е ключова при избора на инвестиции. Компаниите и инвеститорите, които включват тези рискове и възможности в процеса на вземане на решения днес, са по-склонни да постигнат финансов успех, защото помагат за изграждането на икономика, която е по-вероятно да бъде устойчива и издръжлива.

При равни други условия финансовата стойност на компаниите, които се фокусират върху бъдещето, ще бъде по-висока от тази на онези, които се придържат към остарели култури и норми. Глобалният институт McKinsey и FCLTGlobal анализираха 615 големи и средни борсово търгувани щатски компании от 2001 до 2014 г., разделяйки ги на дългосрочни и краткосрочни въз основа на пет фактора, включително качеството на печалбите и ръстът на маржовете. Дългосрочните компании добавиха повече работни места и пазарна стойност и увеличиха приходите си с 47% повече от тези с краткосрочна перспектива, при това с по-малко волатилност. Дългосрочните компании също така бяха в по-добро състояние да преодолеят световната финансова криза от 2008 г. и нейните последици.

Съществува ясна връзка между корпоративната култура, бизнес практиките и мястото в обществото, от една страна, и способността на компанията да постига устойчиви положителни финансови резултати. Инвеститорите трябва не само да търсят организации, които вече дават приоритет на далновидните практики, но и настояват за промени в тези, чиито бизнес практики изостават.

Инвеститорите не могат да пренебрегват рисковете и възможностите, които ще повлияят на стойността на техните инвестиции в дългосрочен план. Независимо дали в САЩ или Европа, фактът, че тези рискове и възможности са обозначени като ESG, не ги прави по-малко важни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Тоест няма значение пенсионните фондове да осигурят достойни пенсии на хората след време, важното е да са "еко".Това е изказване на мрсна кyчka, която не знае какво е глад !!! Тя първо трябва да бъде докарана тука и да види пенсионери, които всеки месец трябва да избират: дали да си купят животосподдържащи лекарства или да си купят хляб, а после -да бъде приспана за вечни времена с правата лопата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
Удивително количество празни приказки.И за това хора като тая Уилямсън вземат маса пара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още