IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на либерализма

Как саморазрушението на либералната демокрация води до възход на популизма

08:11 | 09.03.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В рамките на дебата за възхода на популизма и съвсем резонните притеснения за успеха на политици като Доналд Тръмп или Виктор Орбан често не отдаваме значимото на въпроса за причините това да се случи. Лично аз мисля, че например унгарският премиер Виктор Орбан поставя много важни и правилни въпроси и се занимава с реални проблеми, но дава грешни отговори (защото е загрижен за своята власт, а не за решаването на проблемите, които тематизира). Но какво ще стане, ако се окаже, че така наречената либерална демокрация вече не е либерална и демократична и по този начин прави възможно надигането на популизма? 

Именно по тази тема се изказва  в интервю за германския Süddeutsche Zeitung политологът и философът Яша Мънк, един от водещите експерти по кризата на либералната демокрация.

Той обяснява как в демократичните държави се вземат все по-широкомащабни решения, които вече не са демократично легитимирани и как това подкопава доверието на гражданите в демократичната система, поради което много от тях избират популистки екстремистки сили, въпреки че самите те не са екстремисти, но искат легитимна промяна.

Как може да изглежда тази легитимна промяна и какво трябва да направи т. Нар. "Establishment", за да спре краха на либералната демокрация? Мънк предлага редица рецепти за това. 

Мънк говори и за свой анализ в Atlantic, който разглежда една по-дългосрочна перспектива. Според него американската политическа система се състои от два елемента - либералната и демократичната. За либералите върховенството на закона включва защита на правата на лицата, зачитането на малцинствата. Демократичният елемент се състои в това народът да управлява и да превръща своето мнение в политика. Но двата елемента отдавна не се препокриват, а вървят отделни пътища. Особено демократичният елемент страда, дори и в Европа, твърди политологът.

Но какво означава това конкретно?

Според Мънк ролята на парите в политиката нараства постоянно. Лобистите имат все по-голямо влияние върху политиката. А политиците са част от елит, който живее относително изолиран от мнозинството хора. В същото време все повече решения се изземват от демократичната политическа класа. Ролята на съдилищата нараства, както и влиянието на централните банки, международните организации и бюрокрацията - от Европейската комисия в Брюксел до Агенцията за опазване на околната среда във Вашингтон. Следователно много важни решения вече не се правят от избрани политици. Това доведе до ерозия на демокрацията много преди появата на популистите.

Така, по думите на Мънк, Германия се е превърнала частично в система на права без демокрация, в система на недемократичен либерализъм. Това не се дължи само на ролята на парите в политическата система - което обезпокоително се проявява дори и в Германия, но не толкова, колкото в САЩ. В тази страна причината са многобройните бюрократични институции, които вземат мнозинството от решенията. Силата на Бундестага е ограничена по много начини, смята той. 

На въпроса дали популистите в Европа имат право в своите искания, политологът отвръща, че те реагират на реалните събития. Много граждани имат чувството, че никой не и чува така или иначе. И това често не е заблуда.

„Ето защо аз наричам системата, която популистите изграждат в страни като Полша или Унгария „демокрация без право“ или „нелиберална демокрация“. Защото те със сигурност налагат волята на мнозинството в много отношения. За съжаление, особено популярно са ограниченията върху правата на малцинствата“, пояснява той.

Фактът, че волята на мнозинството се изпълнява, не винаги е положителен сигнал обаче. Защото според Мънк тази демократична енергия все повече се насочва срещу другия основен елемент на политическата система: либералната. Популистите подкопават върховенството на закона - в Турция, Русия, Унгария и Полша. Те атакуват независими институции. В Унгария избирателната комисия изцяло е доминирана от лоялни на Виктор Орбан политици, казва още той.

Много критици на пазара предпочитат да мислят в международен план, като твърдят, че пазарната икономика е лоша, защото е причинила толкова много злини в Третия свят. Но само който мисли в международен план и се интересува не само от съдбата на работниците в стоманената индустрия в Мичиган, но също така и от тази на наистина бедните хора в Индия и Китай, не може сериозно да гледа на последните 25 години така, сякаш пазарът е предизвикал преди всичко злини. Тъй като Индия и Китай се отвориха за пазарите, милиарди хора от средната класа се измъкнаха от бедността. Особено по-бедните страни дължат много на пазарната икономика, пояснява философът.

Цялото интервю четете на немски тук!

Материалът за Atlantic на английски е наличен тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 6 години
знам че го правиш доброволно, това е най-лошото ... да си доброволно *** !И за справка, понеже си личи че си неук, англо-саксонците отдавна са разбити от норманите ! англосаксонска цивилизация свърши преди около 1000 години, там някъде е останал и твоя мозък, както и на другите с аватари на джуджета :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
"ае напиши един път нещо смислено .... стига с тая пропаганда, няма да забогатееш от тях ! "Правя го напълно доброволно и с голям кеф! Иде краят на олиберастената англосаксонска цивилизация. Ще стане скоро: ЕврогГейскиХалифат... няколко десетилетия и толкоззз!Виж, остави компа и върви зад Халите - давали премии....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
khao
преди 6 години
точно това е един от многото проблеми, обаче това не е проблем от либерална демокрация, тя изчезна някъде преди 10 годиниа ! Сегашното е няква форма на *** тоталитаризъм! ... какъв либерализаъм виждаш в носенето на бурки, това си е чиста проба насилие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
Иван Митев
преди 6 години
Днес при либерална демокрация държавата деградира, защото правителството пренебрегва вредното влияние от въведената парична единица. Държавната грешка да липсва защита срещу вредното влияние от въведената парична единица е водещият причинител на сегашните актуални злини.Възможностите са: 1. При запазване на липсата на защита срещу вредното влияние от въведената парична единица при либерална демокрация и при всичко друго, щетите се увеличават. 2. При въведена защита срещу вредното влияние от въведената парична единица подсигурява се устойчиво развитие.Необходимо е достатъчно време и допусканата държавна грешка ще е прекратена. Тогава либералната демокрация ще се прилага при наличие на защита срещу вредното влияние от въведената парична единица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 3
V.At.
преди 6 години
Проблемът от либералната демокрация е, че от зачитане правата на малцинствата, се премина към налагане волята на малцинствата уж за да се приемат правата им.Скоро имаше една интересна статия "Когато жените в арабския свят носеха къси поли". От зачитането на "специфичната идентичност" - любима мантра на либерализма, се стигна до носене на бурки. Да се налага ислямско присъствие на класически католици като поляците, които дори при комунизма не се огънаха, не ми изглежда кой знае колко демократично.Изобщо все по силовото налагане на "правилни мисли" уж под лозунга за нечии права на мен ми е твърде неприятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
khao
преди 6 години
ае напиши един път нещо смислено .... стига с тая пропаганда, няма да забогатееш от тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 6 години
принципно е прав, макар че в края на статията леко си противоречи, но поне най-накрая някой зададе важния въпрос, а не само празни приказки както беше да сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
За втората най-древна винаги интереса на народа е зло (полулизъм), а интереса на господарите им е манна небесна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
ABBA
преди 6 години
Втората най-древна пише: Как саморазрушението на либералната демокрация води до възход на популизма Аааа, то популизъм ли е? Нима Путин не каза, че 20 000 000 бедни руснаци са прекалено много - да се работи до 0 !!!А в САЩ над 40 000 000 (въпреки, че печатат зелени хартийки за всички балллъци по света) могат да оцелеят без купони за храна!! SIC !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още