IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Глобалната икономика е на кръстопът

Да изоставим развиващите се държави в тази криза ще бъде грешка и пропуснат исторически шанс, смята директорът на МВФ

19:14 | 24.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалната икономика е на кръстопът заради голямото разминаване между развития свят и развиващите страни, предупреждава изпълняващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в блога на институцията.

Тя посочва, че светът е в най-сериозната си криза от времето на Голямата депресия насам. Прогнозите на МВФ са за ръст на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5,5% и с 4,2% през 2022 година, но перспективите за възстановяване са заплашени от опасно разминаване на държавите и регионите.

"Основният риск е, че развитите страни и някои развиващи се пазари се възстановяват бързо, но повечето развиващи се държави ще кретат по този път с години", коментира директорът на Фонда. В много части от света ваксините достигат по-бавно, а и се появяват нови мутации на коронавируса, предупреждава още тя.

По изчисленията на МВФ към края на 2022 година кумулативният доход на човек от развитите страни ще бъде с 13% по-нисък спрямо предкризисните нива. В държавите с по-нисък доход - с 18%, а в развиващите се държави този процент ще достигне 22 на сто. Това означава, че милиони хора ще изпаднат в условия на крайна бедност.

Донякъде това се дължи на неравния достъп до ваксини срещу коронавируса - дори и при най-оптимистичният сценарий развиващите се държави ще имат широк достъп до ваксини едва в края на 2022 година или дори по-късно. Това означава тежък удар по индустрии като туризъм или петролния сектор.

Неравенството идва и от факта, че през 2020 година развитите държави имаха на разположение фискални мерки на стойност около 24% от БВП. В развиващия се свят те са едва 2% от БВП.

Неравенството не е само между отделните страни - вижда се задълбочаването на проблемите вътре в самите държави - младите хора, жените, нискообразованите бяха засегнати по-тежко от кризата, посочва Кристалина Георгиева. 

"Милиони деца все още нямат достъп до образование - да ги оставим като "загубено поколение" ще бъде непростима грешка", категорична е тя.

Директорът на МВФ посочва и три основни приоритета пред глобалната икономика.

На първо място трябва да бъдат положени усилия за спиране на здравната криза. "Ние знаем, че пандемията не приключва никъде, докато не приключи навсякъде", казва Георгиева и предупреждава, че вероятно ще се наложи неколкократно ваксиниране, за да бъдат потушени и всички нови мутации на вируса.

За нея е необходимо още и засилване на сътрудничеството, за да бъдат доставени ваксини за бедните държави, допълнително финансиране и логистиката им и препоръчва да бъдат преразпределени дозите в излишък към държавите, които нямат достъп до достатъчно ваксини.

На второ място трябва да бъдат предприети действия срещу икономическата криза. През миналата година светът е взел безпрецедентно и синхронизирано решение за мерки срещу коронакризата на обща стойност около 14 трилиона долара. Правителствата трябва да надграждат тези мерки, съобразно етапа на пандемията и състоянието на икономиката.

Самият МВФ е отпуснал заеми за над 105 млрд. долара за 85 държави, а плановете са подкрепата да бъде удължена и през следващите години.

Страните трябва да поддържат благоприятни условия чрез подходящите монетарни и фискални политики, които да подкрепят кредитирането на бизнеса и домакинствата. Така ще бъде гарантирано, че жизнеспособни иначе компании няма да фалират, а хората ще имат поминък.

Централните банкери трябва внимателно да обмислят своята монетарна политика, за да предотвратят волатилност на финансовите пазари, както в собствената им държава, така и в световен аспект.

На трето място трябва да се предприемат крачки за подкрепа на уязвимите страни, пише Кристалина Георгиева. На базата на техните ограничени ресурси и възможности за политика, много от развиващите се и бедни държави ще бъдат изправени пред тежък избор между запазване на макроикономическата стабилност или покриване на нуждите на своите граждани.

Но тази уязвимост не просто застрашава тяхното излизане от кризата, а и забавя скоростта на глобалното възстановяване. "Да изоставим развиващите се държави е сериозен риск за глобалната икономика и социалната стабилност. Това ще бъде пропусната историческа възможност", предупреждава още изпълнителният директор на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 7
mitik75
преди 3 години
Как да печелим дигиталното злато - крипто валута биткойн, подробно описание тук : ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
давай направо... кво се чудиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още