IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на приликите в данъчните политики

Признаците на задаващата се данъчна война между основните икономически сили стават все по-силни

20:17 | 02.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

В кулоарите на една конференция на експерти от страните от Г-20 в Берлин сериозно внимание се отдели на възможната крачка назад, която светът предприема по отношение на  хармонизирането на различното данъчно облагане – не на последно място заради някои изявления на новоизбрания американския президент Доналд Тръмп, пише в свой анализ Гернот Хелер от Ройтерс.

Така например германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле се опасява от най-лошото.

„В международен план отново сме свидетели на данъчна конкуренция и експерименти на фискален дъмпинг“, каза той наскоро. А оттогава се случиха още неща в тази посока.

Неотдавнашните изявления от САЩ вероятно са задълбочили още повече тревожните мисли на Шойбле.

Определеният за финансов министър на САЩ Стивън Мнучин, бивш банкер и мениджър на хеджфонд, обяви скоро след номинацията си през тази седмица, че възнамерява да прокара цялостна данъчна реформа, която ще осигури на компаниите сериозно облекчение.

Планира се корпоративният данък да се намали от 35 на сто до 15 на сто. „Ние смятаме, че с  намаляването на корпоративните данъци ще създадем огромен растеж", оправда плановете Мнучин. Той се надява на ръст от 4 на сто, което би било удвояване. 

САЩ не са лидерът зад усилията за по-справедлива данъчна система в групата на Г-20 на водещите индустриални и развиващи се страни. Но те също така не блокираха този напън. Ако най-голямата икономика в света задвижи процеса на промяна на курса и с ниски данъчни ставки подхрани международното състезание в тази сфера, то това неизбежно ще има своя ефект и върху други страни.

„След това вече няма да става дума за търсене на допирни точки и вкарване на националните интереси на заден план, а по-скоро ще става дума за едно - как да се защитим от това нещо“, описва ефекта данъчен експерт от Г-20.

Най-лошият сценарий за защитниците на по-голямата хармонизация и сравнимите фискални условия е фактът, че Тръмп и бъдещият му министър на финансите не са сами. Британският премиер Тереза Мей даде началото на антидъмпинговата надпревара.

Според собствените ѝ думи тя иска да постигне „най-ниските ставки на корпоративния данък в Г-20". Но тя има и собствени мотиви - иска да предотврати напускането на Великобритания от фирми след вота за Brexit.

Правителството намеква за намаляване на данъчната става от 20% на 17 на сто. Някои вестници на Острова споменават дори за 15 на сто. За сравнение – средната ставка в развитите страни от групата на ОИСР е 25 на сто, в Германия ставката на корпоративния данък е 15 процента, а общата данъчна тежест върху компаниите е малко под 30 на сто.

Унгарският премиер Виктор Орбан, познат с изолационната си политика, отива още по-далеч. Той съобщи, че страната иска да облага дружествата само с девет процента. „С тази ставка Унгария ще има най-добрите данъчни условия в Европа“, обещава той. Но дори правителството на левицата на Гърция, която е зависима от помощта на кредиторите в продължение на години, би искало да намали данъците.

Ако донорите облекчат малко строгите правила за финансовото управление, страната може да намали данъците и да бъде по-конкурентоспособна, твърди финансовият министър Евклид Цакалотос

Всичко това значи едно – привържениците на логиката, че намаляването на данъците повишава конкурентоспособността  и води до по-висок растеж и заетост, набират популярност. Но ако всички следват тази логика, уравнението няма да излезе и накрая ще сме свидетели само на загуби на приходи за държавата.

Един добър пример е Ирландия, която е много напред със своята мини данъчна тежест върху компаниите от 12,5%. Фактът, че една страна, която в резултат на голямата финансова криза трябваше да помоли за милиардна помощ от своите партньори от еврозоната, а сега иска да се откаже от данъчни плащания в размер на 13 млрд. евро от американската Apple, ѝ донесе сериозна критика.

Това е просто добър имидж като данъчен рай за бизнеса, не може да се разчита само на това, разкритикува и германският икономически министър Зигмар Габриел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Проф.Иван Ангелов го обяснява прекрасно - http://avtorski.pogled.info/article/80026/istinata-za-niskite-ploski-danatsiПреподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман автор на книгата за скритото богатство на нациите твърди ,че 7,6 трилиона долара са укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света заради офшорките - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142Само с забрана на офшорките 3% бюджетни дефицити на САЩ и ЕС стават 2-3% бюджетни излишъци които трябва да се инвестират в точно определени неща за да се избегнат катастрофите и за да има растеж ,и съм обяснил подробно всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Ако данъците са по големи от 6% това означава че те рано или късно ще унищожат икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 7 години
При обсъждане проблема за данъци е полезно да се знае, че живеем при условия на сгрешена парична система. В обстановка на тази държавна грешка е невъзможна сполучлива данъчна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
scott
преди 7 години
тука вече риткам от смех!нали затва кукловодите почнаха икономическиа соцялен експеримент в реално време върху япониа.Видяха точно докога и докъде са ползите от цикъла и го засмукаха в сащ. Копирвачите от ЕЦБ, че дори тези от Яцб - ***. ВСИЧКИТЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ, ИЗЧИСЛЕНИ ДО МИЛИМЕТЪР7 У ЩАТИТЕ. Другите: нема откачане от цисъла и ше се потопите. Ама ние така нали......по дизайн опитните мишки или умират или ги убиват. нема оцелела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още