IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кошмар с блокирани активи за 3,3 трлн. долара грози петролния и газов сектор

Нови изследвания предполагат, че повече от половината от петролните и газови залежи трябва да останат под земята, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне

22:11 | 24.11.21 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите петролни и газови компании в света отписаха активи на стойност 150 млрд. долара през миналата година, когато цените на петрола се сринаха на фона на спада при търсенето заради пандемията от коронавирус.

Въпреки факта, че тазгодишните цени на петрола са нараснали почти двойно спрямо предходната година, енергийната индустрия е изправена пред нови затруднения през следващите години и десетилетия, този път поради натиска на инвеститорите да свият своя въглероден отпечатък, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Всички индустрии са притиснати да пренасочат своите финанси към справяне с рискове, свързани с изменението на климата, като на гребена на вълната са именно енергийните компании, чиято основна дейност се върти около петрола, природния газ и въглищата.

Засиленият контрол и натиск върху компаниите от страна на инвеститорите и обществеността, както и несигурността по отношение на дългосрочното търсене на изкопаеми горива, могат да оставят активи, които понастоящем се оценяват на трилиони щатски долари, блокирани в бъдеще. 

Последните проучвания предполагат, че повече от половината от запасите на петрол и газ трябва да останат под земята, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива до 2050 г.

Цените на въглерода и допълнителните регулации за ограничаване на въглеродните емисии биха могли да направят по-голям брой активи от изкопаеми горива – предимно въглищата – нерентабилни, тъй като правителствата, особено в развитите страни, се ангажираха с постигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

Бизнесът очаква подробности за въглеродните пазари и правилата за въглеродните емисии и евентуално въглеродните данъци преди да преразгледат своите активи, изтъкат анализатори пред The Wall Street Journal.

„Въглеродните данъци вероятно ще бъдат установени и те ще трансформират сектора нагоре по веригата, засягайки както стойността на активите, така и икономиката на индустрията“, посочват анализатори на Wood Mackenzie.

С налагането на въглеродните данъци и квоти все повече петролни и газови активи ще остават извън строя.

„Липсата или отлагането на действия по въпроса може да доведе до повишаване на стойността на блокираните активи до тревожните 6,5 трлн. долара до 2050 г. Предварителното планиране също подкрепя справедливия преход, подпомагайки преразпределението и създаването на работни места и услуги“, изтъкват от Международната агенция за възобновяема енергия IRENA.

Миналата година най-големите петролни и газови компании в Северна Америка и Европа отписаха над 150 млрд. долара от стойността на активите си, най-високата стойност поне от 2010 г., която представлява около 10% от комбинираната пазарна капитализация на компаниите, според анализ на The Wall Street Journal. Преоценката на петролните и газовите активи беше толкова мащабна, че дори американският енергиен гигант ExxonMobil – който до миналата година не беше коригирал реално стойността на активите си в продължение на години – предупреди за масивни отписвания в рамките на своите газови активи в САЩ, Канада и Аржентина на стойност между 17 милиарда и 20 милиарда долара заради коронавируса и въздействието му върху индустрията.

TotalEnergies дори използва определението "заседнали активи" за канадските си проекти в петролните полета „Форт Хилс“ и „Сърмонт“.

Въпреки че отписванията на активи през миналата година са пряк резултат от срива на цените, водещ до намалена стойност на същите тези активи, бъдещите обезценки вероятно ще бъдат предизвикани от рискове, свързани с климата, смятат анализатори и мозъчни тръстове.

Не всички активи ще преминат успешно проверката за устойчивост и рентабилност в свят, който все пак ще се нуждае от определени количества петрол и газ, докато ограничава значително емисиите, свързани с енергетиката.

Риск от дългосрочно блокиране на активи

Ако 60-те най-големи публични енергийни компании в света продължат своя досегашен подход, повече от 1 трлн. долара бъдещи инвестиции са изложени на риск, включително 480 млрд. долара в оншорни петролни проекти и 240 млрд. долара в офшорни инициативи, предупреждава мозъчният тръст Carbon Tracker през септември.

„Компаниите и инвеститорите трябва да се подготвят за свят с по-ниски дългосрочни цени на изкопаемите горива и по-малка петролна и газова индустрия и да признаят риска от блокирани активи, създаден от този преход“, изтъква Майк Кофин от Carbon Tracker.

Според скорошно проучване на анализатори, близо 60 процента от петрола и изкопаемия метан и почти 90 процента от въглищата трябва да останат под земята до 2050 г., за да се ограничи покачването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий. Констатациите, публикувани в Nature през септември, се основават на 50-процентова вероятност за ограничаване на затоплянето до тези градуси в рамките на този век. Това би означавало, че постигането на целта ще изисква още по-бърз спад в производството на изкопаеми горива.

Все пак светът ще има нужда от петрол и газ в обозримо бъдеще. В същото време натискът за ангажиране с климатичните промени и отчитането на риска при активите може да доведе до милиарди долара обезценки на активи в енергийната индустрия за всяка следваща година и да остави активи за трилиони долари блокирани.

„Само преди няколко години почти никой в петролната и газовата индустрия не приемаше съществуването на климатичен риск, пиково търсене, блокирани активи, ликвидационни бизнес модели и т.н. Днес компаниите изграждат стратегии около тези идеи“, изтъква Люк Паркър от Wood Mackenzie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Исках да кажа че, видът Хомо, отдавна вече, не е сапиенс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Може да се оцелее на ВЕИ. Може, ама се иска повече и по-качествено от онова, между ушите.И..."изведнъж", се оказва, че почти нищо, не е останало а тези следи, дето са, са да им каза "- Дишай/издишай, Яж/акай ... и май, само това. Неспасяеми са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Митаки, и си прав, и не си. Едновременно. ГъЗъ (Глобалното Затопляне) е факт. И мерки, трябва да се вземат. Браншът обаче, реве от тежка и хипертежка пр0-сто-тия. Защото, за него, е проблем не толкова и не основно намалелите приходи, ами намалялата печалба (нали бизнесът цели именно печалба?) Еее, от години, им разправям аз, че има друга, с пъти по-ефикасна концепция за проучване и добив, при това, по-безопасна и щадяща околната среда? Поканих десетки компании, само да чуят ... НИКАКВА реакция. И, с тъга се убеждавам, че, ОСНОВНАТА ПРИЧИНА за несгодите им, е ТМН (Тежка Мозъчна Недостатъчност).И, което е по-тъжно е фактът че, от човек насила можеш да вземеш но, не можеш да му дадеш. Затова, мисля, да не им обръщаме внимание. Нямат спасение. Мозъците им са изключили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Бе има смисъл бе.Мен не ми се свидят, имам си.Пък и ние няма да се хващаме на бас за пари, може за нещо друго?Иначе като цяло съм съгласен с теб, но няма да е след 10 години.Поне 30-40 и няма да се размине без ядрена енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Кои са тия държави на ВЕИ - Науру ли? Нито една държава в умерения пояс, там където е цивилизацията - не може да оцелее на ВЕИ - освен ако не внася огромни количества енергия от по-благоразумни съседи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Не, опъpпан чичко с ватенка, не ми е мъчно за матушката ти, която увеличава износът на храни с 20%. Дори и за ЕС - значи вече не само топли, но и храни зеленашите. Мъчно ми е за такива като тебе, които са лишени от нужната им здравна помощ, защото СЗО още не е включил русофобството в списъка на психическите заболявания. Все пак с втория си пост си напипал истината, разбира се - чисто случайно. Перфектната буря ще покаже и на най-безyмните политици, че зеленашеството носи само гибел. Ако те не се осъзнаят, народите им ще ги скъсят с по една глава. Защото в Испания вече вали сняг. В ИСПАНИЯ - не в Исландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
пишем си за Европа ... :))) ... тенденцията е постоянно намаляваща . и това от поне 5 петилетки е така . и ще се засилва с налагането на електричките все повече . в усато е ту нагоре ту надолу напоследък , но с налагането на електричките ще спада ... единствено в азия расте , но и там ще се счупи с налагането на електричките ... и то ще стане изведнъж , като лавина . защото хората ще си променят постепенно навиците ... не случайно големите петролни конгломерати си променят портфолиото на проектите и инвестициите , в това число и арабските . къде леко и потайно , къде под звуците на фанфари ... а кюмурът сам ще отпадне , основно поради нерентабилност ... няма смисъл да ти взимам парите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Доволен си, щото толкова ти е акъла. Поредните Остапбендеровци наг&зиха половината свят и не се свенят да използват всякакви мръсни трикове, като "детето чудо" Гретето Тунберг. Никой не се кани да прави нови електроцентрали и зареждащи пунктове. Много по-перспективно е да се намалят потребителите. Средства много. И всичките включват все забрани и таксуване на "нарушителите". С "въглеродната следа" могат да ликвидират всичко, което не им харесва. Но за фотоволтаиците и вятърните мелници засега мълчат. Щото сметките показват, че те не могат да си изкарат енергията за тяхното производство, при това "***" енергия, с голяма въглеродна следа. Но ще дойде и това време, когато ще се наложи да спрат конкуренцията пак с невинни забрани. Щото като се въртят перките, примерно, се забавя въртенето на Луната и пр. бабини диветини. Викат им "новото нормално". В него ще допуснат само пълни не нормалници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Искаш ли да се хванем на бас ,че след 8-9 години потреблението на петрол и газ в света ще е по-голямо от сегашното?За въглищата не съм толкова сигурен, но вероятно ще е близо до сегашните нива. Но не изключвам и вероятността, предвид огромното количество ТЕЦ-ове, планирани за построяване в страни като Индия, Пакистан и други подобни, също да е по-високо от сегашното.Не коментирам това добре ли или зле, просто смятам,че ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аз лично съм доволен от кризата в момента, въпреки лошата ситуация. Нещо като Перфектната буря. Да покаже на правителствата по света и бизнеса, че трябва да се действа веднага. И това ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още