IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ще промени света завинаги

Политическите и икономическите катаклизми, които пандемията отприщи, могат да продължат с поколения

18:59 | 11.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сюрреалистичната атмосфера на пандемията Covid-19 ми припомня как се чувствах като младеж в 84-та пехотна дивизия по време на битката при Булж, пише за Wall Street Journal 96-годишният Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ и съветник по националната сигурност в администрациите на Ричард Никсън и Джералд Форд.

Сега, както в края на 1944 г., има усещане за надигаща се опасност, която е насочена не към някой конкретен човек, а удряща наслуки и опустошително. Но има важна разлика между това далечно време и нашето. Американската издръжливост тогава беше подкрепена от крайна национална цел. Сега, в разделена държава, е необходимо ефективно и далновидно правителство за преодоляване на препятствия, безпрецедентни по сила и глобален обхват. Поддържането на общественото доверие е от решаващо значение за социалната солидарност, за връзката между обществата и за международния мир и стабилност.

Нациите се сплотяват и процъфтяват заради вярата, че техните институции могат да предвидят бедствията, да спрат въздействието им и да възстановят стабилността. Когато пандемията Covid-19 приключи, институциите на много страни ще се възприемат като провалили се. Дали тази оценка е обективно справедлива е без значение. Реалността е, че светът никога няма да бъде същият след коронавируса. Да се ​​спори сега за миналото само прави по-трудно да се направи това, което трябва.

Коронавирусът удари с безпрецедентен мащаб и свирепост. Разпространението му е експоненциално: случаите в САЩ се удвояват на всеки пети ден. Към момента няма лек. Медицинските доставки не са достатъчни, за да се справят с прииждащите вълни от случаи. Отделите за интензивно лечение са на ръба (или отвъд него) на претоварването. Тестването е неадекватно на задачата за идентифициране на степента на инфекция, още по-малко за спиране на нейното разпространение. От успешната ваксина вероятно ни делят от 12 до 18 месеца.

Администрацията на САЩ свърши солидна работа в избягването на незабавна катастрофа. Окончателният тест ще бъде дали разпространението на вируса може да бъде спряно и след това обърнато по начин и в мащаб, който поддържа общественото доверие в способността на американците да управляват себе си. Кризисните усилия, колкото и да са големи и необходими, не трябва да изтласкват неотложната задача за стартиране на паралелни усилия за преминаване към посткоронавирусен ред.

Лидерите подхождат към кризата предимно на национална основа, но разпадащите обществото ефекти на вируса не признават граници. Докато отражението му върху човешкото здраве ще бъде (да се надяваме) временно, политическите и икономическите катаклизми, които той отприщи, могат да продължат с поколения. Нито една страна, дори и САЩ, не може да преодолее вируса с чисто национално усилие. Справянето с нуждите на момента трябва в крайна сметка да бъде съчетано с глобални визия и програма за сътрудничество. Ако не можем да направим това едновеременно, ще се изправим пред най-лошото поотделно.

Извличайки поуки от разработването на плана Маршал и проекта Манхатън, САЩ са длъжни да положат големи усилия в три области. Първо, засилване на глобалната устойчивост на инфекциозни заболявания. Триумфи на медицинската наука като полиомиелитната ваксина и изкореняването на едрата шарка, или нововъзникващото статистическо-техническо чудо на медицинската диагноза чрез изкуствен интелект, ни приспаха в опасно самодоволство. Трябва да разработим нови техники и технологии за контрол на инфекции и съответни ваксини за голяма популация. Градовете, щатите и регионите трябва последователно да се подготвят да защитят своето население от пандемии чрез складиране, съвместно планиране и авангардни научни изследвания.

Второ, излекуване на раните на световната икономика. Глобалните лидери научиха важни уроци от финансовата криза през 2008 г. Сегашната икономическа криза е по-сложна: свиването, причинено от коронавируса, по своята скорост и глобален обхват не прилича на нищо досега известно в историята. И необходимите мерки за общественото здраве, като социалното дистанциране и затварянето на училища и предприятия, допринасят за икономическата болка. Програмите трябва също да се стремят да облекчат ефектите от задаващия се хаос върху най-уязвимото население в света.

Трето, защита на принципите на либералния световен ред. Основополагащата легенда за съвременното управление е град, обграден със стени, защитен от мощни владетели, понякога деспотични, друг път благосклонни, но винаги достатъчно силни, за да защитят хората от външен враг. Ренесансовите мислители преформулират тази концепция, като твърдят, че целта на легитимната държава е да осигури основните потребности на хората: сигурност, ред, икономическо благополучие и справедливост. Хората не могат да си осигурят тези неща самостоятелно. Пандемията създаде анахронизъм, възраждане на оградения със стени град в епоха, когато просперитетът зависи от глобалната търговия и движението на хората.

Световните демокрации трябва да защитават и поддържат своите ценности от Просвещението. Глобалното отдръпване от баланса между властта и легитимността ще доведе до разпадане на социалния договор както на вътрешно, така и на международно ниво. И все пак този хилядолетен въпрос за легитимността и властта не може да бъде решен едновременно с усилията за преодоляване на Covid-19. Сдържаността е необходима от всички страни - както във вътрешната политика, така и в международната дипломация. Трябва да се определят приоритети.

Изминахме пътя от битката при Булж до свят на нарастващ просперитет и повишено човешко достойнство. Сега живеем в епохален период. Историческото предизвикателство за лидерите е да управляват кризата, докато изграждат бъдещето. Провалът може да подпали света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Есть три способа борьбы с вирусом :- Китайский : объявить жесточайший карантин, вбухав в это кучу денег.- Шведский : не делать ничего.Российский(Болгарский) : объявить китайский, реализовать шведский, а разницу распилить
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Съгласен... това ни напомня за "наддаването" за гига фактори на Мъск в Европа, когато в плюсовете за Франция беше предоставяне на Тесла на мощността на ядрена централа. Хората знаят, че привличането на бизнес е важното и ухажват. Дани ЕС върне част от производството от Китай след тази криза и ние се въползваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
България никога не е била от големите производители на мед. Китай е голям износител на некачествен мед, затова в САЩ (най-големият потребител на мед) забраниха вноса от Китай, но китайците просто го изнасят в съседните страни и го изпращат от там за САЩ (има цял филм по темата). Украйна преди войната в Донбас беше с един дял от 20+ процента - но тук говорим за качествен мед от култури като Бяла комунига, с доказани лечебни свойства. За съжаление след войната с Русия се затвори пазара за там и делът им рязко намаля. Сега заливат ЕС, но и влошиха определени търговци (не производители) качеството. България е изнасяла и се гордее с мед от високо качество, но отново за съжеление в Лудогорието и Добруджа заради високото разпространение на рапица продукта е изключително зле (малат, че съм срещал хора, които обичат мед от рапица). Отделни, в тези региони се пръска масово и е съмнително колко е полезен медът. И един съвет - качествен мед от България може да си вземтете от планински региони, където не е развити селското стопанство (няма пръскане) и няма доминиращи култури като хиляди декари рапица и пчелите събират цвечец от различни билки, храсти и дръвчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
"Принадена стойност" е марксистки термин, който означава нарастване на капитала за сметка на незаплатен човешки труд. Вероятно имаш предвид "добавена стойност". В днешно време технологиите и конкуренцията са на такова ниво, че разработката на машини от нулатата и налагането им на пазара е почти непосилна задача, освен ако не разполагаш с ресурсите на Илон Мъск. По-реалистичен вариант е да привличаме вече утвърдени производители, които да строят заводи у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Pitashtia
преди 3 години
Ако не се променят ценностите , нищо не се променя , а Господарите ще внимават това да не стане . И той го знае . Ще има криза , дълбока продължителна ,може би Голямата депресия на този век, смяна на политическият елит, но това не е никаква промяна . Изкукуригал старец . Драмата и промяната е още много далече . Ценностите се променят след катарзис и с продължителни усилия на поколения срещу интересите на статуквото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
vladi_guetzov
преди 3 години
Света ще се промени ,а ние трябва да си гледаме нашата паница.Известно е ,че България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но най жалкото е ,че не произвежда машини т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъвв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид електродвигатели,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
vladi_guetzov
преди 3 години
Света ще се промени ,а ние трябва да си гледаме нашата паница.Известно е ,че България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но най жалкото е ,че не произвежда машини т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъвв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид електродвигатели,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
vladi_guetzov
преди 3 години
Света ще се промени ,а ние трябва да си гледаме нашата паница.Известно е ,че България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но най жалкото е ,че не произвежда машини т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъвв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид електродвигатели,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
vladi_guetzov
преди 3 години
Света ще се промени ,а ние трябва да си гледаме нашата паница.Известно е ,че България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но най жалкото е ,че не произвежда машини т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъвв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид електродвигатели,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
Време му е да си го прибере сатаната ... както и Соросът .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още