IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът е само предупреждение за това, което може да предстои

Ако не бъдат взети спешни мерки днес, следващото поколение ще бъде все по-бедно и по-болно, предупреждава доц. д-р Юлия Добрева

13:38 | 20.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Доц. д-р Юлия Добрева е директор на направление „Икономика“ на Лабораторията за научно-приложни изследвания на Висшето училище по застраховане и финанси. Тя е един от най-изявените преподаватели по икономика и финански в бизнес университета. Доктор по икономика, със специалност „Политическа икономия“, тя е автор на два учебника, три книги и редица статии и научни публикации, посветени на проблемите на устойчивото развитие,  лобалната икономика, поведенческата икономика и институционалното развитие. Участвала е в различни международни научни конференции и проекти в Италия, Англия, Дания, Литва, Чехия, Полша, Гърция, Турция, Румъния, Катар и др.

От януари 2012 г. е хоноруван преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), както и почетен лектор към Международния факултет на Университета в Шефийлд, Великобритания. От февруари 2014 г. Юлия Добрева е главен асистент във ВУЗФ, а през март 2016 г. е избрана за доцент. Води лекции и упражнения в бакалавърските курсове по дисциплините „Устойчиво развитие“, „Оперативен мениджмънт“, „Финансов мениджмънт“, „Счетоводство“, „Управленско счетоводство и Финансови институции и пазари“, както и в магистърските курсове по дисциплините „Поведенчески финанси“, „Глобалистика“, „Потребителско поведение“.

В допълнение към академичната си кариера, доц. Добрева има дългогодишен управленски опит в банковата сфера.

 

Към 18 март вирус COVID-19, познат като коронавирус, е засегнал 169 държави, с констатирани 221 890 заразени, 85 790 оздравели и 8999 починали. До моментa, в който четете този текст, цифрите вероятно вече ще са различни и за съжаление – ще са по-високи.

Въпреки, че смъртността при коронавируса засега е сравнително ниска, болестта вече е обявена от Световната здравна организация за глобална пандемия. Разбира се, тези данни са динамични и се променят всеки месец. Никой не може да прогнозира какви ще са реално статистиките след два, три месеца, в края на годината или след 3 години. Пандемиите от птичи и свински грип са разпространени по света вече повече от 10 години, като в България само от началото на тази година има 3 смъртни случая от свински грип, а днес жертвите на коронавирус в България станаха 3 при общо регистрирани 94 заболели към 19 март.



В Италия, която е най-пострадалата страна в Европа към днешна дата, броят на починалите е 2978. Към общо 60 млн. население на страната това е 0,002%, но очевидно достатъчно, за да блокира живота в цялата държава и да постави всички италианци под карантина по домовете им поне за 1 месец. Примерът им бързо беше последван от други държави като Белгия и Естония, може би в следващите седмици ще бъдат взети такива мерки и в останалите европейски страни.

Какво се промени? За много кратко време всеки гражданин от развития свят на Европа и САЩ осъзна нещо, което отдавна е ежедневие в развиващите се държави – че социалната изолация е единственият инструмент да забавиш разпространението на заразни болести, срещу които нямаш лек все още.

Доколко е основателна паниката от коронавирус епидемията

Всичко е въпрос на гледна точка и към какво е насочен масово фокусът на вниманието ни. С изключение на „хомо икономикус” или „икономическия човек”, който е изцяло рационален и лишен от емоции и чувства, в поведението на хората действа стадният принцип и следването на стереотипите. Това е очевидно от хипер реакциите на всички - от информационния потоп, който струи от медиите и светкавичното разпространение на информация и слухове, до дезорганизацията на обществения живот, опашките за храна и празните щандове, без да има логична предпоставка за наличие на криза за храна. Паниката е абсолютно излишна, важно е обаче да има строга дисциплина и осъзнатост на обществото.

Заболяванията са съпътстващ елемент от човешкия живот, а повечето от тях, с изключение на генетично предаваните, се дължат на начина ни на живот. Например, по данни на Световната здравна организация (СЗО) тютюнопушенето убива половината от пушачите, като годишно това са над 8 милиона души по света. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са в резултат от директна употреба на цигари, а oколо 1,2 милиона са непушачи, които са били изложени на пасивно пушене. Около 80% от общо 1,1 милиарда пушачи в света живеят в държавите с нисък или среден доход. Това обаче не води до ограничения на сектора, дори напротив - в някои държави, в т.ч. България, той дори се субсидира. Повечето хронични заболявания, които водят до висока смъртност от инфекциозните болести, се дължат именно на тютюнопушенето и нездравословния ни начин на живот.

Наред с това, интересно е да се отбележи, че СЗО съобщава данни за редица заболявания в  световен мащаб. Сред тях е епидемия от холера в Мексико през 2013 г. със 180 заразени и 1 починал. През 2010 година епидемия от холера има и в Хаити. Тогава са регистрирани 60 240 заразени и 1415 починали, а смъртността е 2,3%. През същата година са регистрирани 99 случая на холера в Пакистан.

С по-голям процент смъртност е епидемията от холера в Зимбабве, когато заболелите са 26 497, от които смъртните случаи са 1 518 починали или 5,7% смъртност. През същата година холера е регистрирана и в Иран през 2008 г. - 314 са регистрираните случаи, а петима са починалите.

Нека не забравяме и пандемията от Свински грип (H1N1), която започна през есента на 2009 и към август 2010 вече се беше разпространила на 214 държави с 18 449 регистрирани смъртни случая. Продължава и днес.

През 2012 година за глобална пандемия беше обявен MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus). Макар броят на болните да не е толкова висок, процентът на смъртност тук е около 50%. Заразата  тръгна от Саудитска Арабия, като до декември 2013 година бяха регистрирани 166 болни и 71 смъртни случая. До октомври 2014 случаите са 883 и 319 смъртни, през 2015 - 1594 и 568 смъртни случая.

Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Semi
преди 4 години
Това се отнася за коментар 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Semi
преди 4 години
Вирусите не се лекуват с антибиотици, така че цялата ти теза е безсмислена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Те и на затворниците това им е извинението- трябвало да нарушават правилата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
америка се нуждае от зомби апокалипсис повеме от която и да е друга държава....25 трилиона ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ.....частния не помня но е доста повече и десетки пъти над БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
ПИЧ
преди 4 години
По много дисциплини преподава тази докторка по икономика - от Политикономия, пред финансов мениджмънт до финансови институции и финансови пазари. Искам и на мен да ми пре-подаде нещо, ще отида като частен ученик ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Права е мацката. Цигари, алкохол, наркотици,разгулен живот, стрес, консуматорство, това е основната причина за повечето болести. Но нищо не може да се направи, човек има нужда да се саморазрушава с нещо, да прави щуротии застрашавящи здравето и живота му. Ние не сме като животните които следват определени правила, ние имаме нужда да нарушаваме правилата. Истинско чудо е че не сме започнали ядрена война и все още оцеляваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ivanrog
преди 4 години
"Много от предприятията през последните 10 години значително свиват производството си през първото тримесечие на годината именно заради увеличения брой болни служители, които са възпрепятствани да работят."За тази теза ще е хубаво да има някакви данни, защото е лесно да кажа, че не болните, а намалената активност на хората, особено при положение, че август е отпускарски месец и наистина много фирми/институции затварят.Иначе, обвиняването само на бедността е затваряне на очите! Супервирусите ще са все по-често срещано явление и те се появяват поради благоденствието, а не заради липсата му - основна причина е масовата употреба на антибиотици за превенция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още