IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата ще изостри недостига на квалифицирана работна ръка в Европа

Пандемията постави край на ръста на пазарите на труда и може да им отнеме години да се възстановят до предкризисните нива, според анализ на McKinsey

10:33 | 16.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Craus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Craus/Bloomberg

С възстановяването на икономиката Европа ще се сблъска с още по-сериозен недостиг на квалифицирана работна ръка въпреки ускоряването на автоматизацията. Преодоляването на несъответствията на пазара на труда след  Covid-19 ще е ключово предизвикателство с потенциално различни решения за всяка общност.

Това е един от основните изводи в доклада на консултантската компания McKinsey „The future of work“.

Коронавирусът сложи край на ръста на пазарите на труда в Европа. В краткосрочен план пандемията постави в риск 59 млн. работни места, или 26%  от всички работни места в региона, независимо дали става въпрос за пълната им загуба, намаляване на работното време или на заплащането.

Коронакризата силно засегна пазарите на труда, че може да им отнеме години преди да се възстановят към нивата отпреди пандемията. Тя е и фактор, който ускорява прекрояването на пазарите на труда чрез технологиите, конкретно изкуственият интелект и автоматизацията.

Фрагментирани пазари на труда

Пазарът на труда в ЕС е силно фрагментиран и има различия не само на ниво държави, но и в отделните региони от страните.

Изследователите забелязват и географска концентрация: 48 динамични града, сред които Амстердам, Копенхаген, Лондон, Мадрид, Мюнхен и Париж, са дом на 20 процента от европейското население и генерират 43% от ръста на европейския БВП, 35 процента от нетния ръст на работните места и 40 процента от нарастването на населението между 2007 и 2018 г.

За разлика от тях 438 свиващи се региона остават с 30% от населението, предимно в Източна и Южна Европа. Там работната сила намалява, населението застарява, образователното ниво е по-ниско.

Останалото население живее в широк кръг икономики, които са до голяма степен стабилни, със скромен ръст на работните места преди пандемията.

Спад на населението в трудоспособна възраст

Една от ключовите причини за намаляването на предлагането на работна сила в Европа е спадът на населението в трудоспособна възраст. До 2030 г. се очаква това население да намалее с 13,5 млн. души или 4%.

Същевременно 22 процента от текущите работни дейности (еквивалентни на 53 млн. работни места) може да бъдат автоматизирани до 2030 г., посочва се в доклада. Този значителен дял на загубени работни места може да се компенсира с растеж на работните места в технологичния сектор и здравеопазването.

Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
сега последно в бели дроб или в мозъка бие тоя вирус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още