IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комедия по френски: Жан-Мари Бигар по пътя към Елисейския дворец

Самият Макрон признава пред съратници, че най-големият му противник на изборите през 2022 г. ще е харизматична и популярна фигура извън политиката

22:08 | 09.06.20 г. 1
<p>
	Жан-Мари Бигар.<em> Снимка: Getty</em></p>

Жан-Мари Бигар. Снимка: Getty

Жан-Мари Бигар представлява непознатата за голяма част от света Франция - последният мъж в провинциалния бар, сърдечен, обикновено яростен и винаги вулгарен. Той не е елегантно публично лице, а сърцето и червата му, както сам се определя (да не говорим за другите части на човешката анатомия, които го обсебват). Той не изпитва друго, освен презрение, към декартовата логика, изискания вкус или безупречния стил, пише онлайн изданието Politico.

66-годишният Бигар е най-успешният френски стендъп комик. Той обмисля да се кандидатира за президент на републиката след две години и се определя като „стандартен носител на Жълта жилетка“.

Бигар президент на Франция не е особено далечна идея, като имаме предвид Доналд Тръмп в САЩ, Володимир Зеленский в Украйна, както и Бепе Грило, политическият гуру на италианското движение Пет звезди.

И макар да е лесно – може би дори правилно, да решим, че това е просто фантазия, родена от фрустрациите заради икономическата блокада за спиране разпространението на коронавируса, нека помислим върху някои данни.

Бигар твърди, че има фенбаза от около 8 млн. души, може би дори 10 млн. души. Анкета на IFOP тази седмица му дава 13% подкрепа. За сравнение, президентът Еманюел Макрон спечели първия тур на президентските избори през 2017 г. с 8,7 млн. гласа (24 процента). Марин льо Пен остана на второ място със 7,8 млн. гласа (21%).

Това може да обясни защо внезапните политически амбиции на комика - обявени, след като той проведе телефонен разговор с Макрон миналия месец, се приемат сериозно в Елисейския дворец и  от френските медии.

Опасен противник

Макрон е споделил сред свои приятели и съюзници, че смята, че най-опасният му опонент след две години няма да бъде лидерът на крайната десница Марин льо Пен, нито конвенционалните политици отляво, отдясно и в центъра. Това ще бъде харизматична и популярна фигура извън политиката, коментирал е той.

На разположение са още няколко такива фигури: Никола Хулот, популярен еколог и бивш телевизионен водещ, или Дидие Раул, професор Дъмбълдор от Марсилия, който предложи лечението с хлорохин за COVID-19, впоследствие отречено като опасно.

Може би президентският мандат е просто поредната шега на Жан-Мари Бигар, или може би това е начин да промотира спектакъла си в театър Аполон в Париж на 20 юни, който ще може да се гледа онлайн от хиляди хора. Шоуто, според него, ще бъде отчасти политическо и ще съдържа "разкрития" за коронавирусната криза.

Фактът, че това име се взема насериозно, илюстрира фебрилното настроение, в което Франция обмисля изборите през 2022 г. след три последователни кризи (протестите на Жълтите жилетки, за пенсионната реформа и икономическата блокада).

Да се опише Бигар пред нефренска публика е трудно. Бигар притежава заразителната енергия и добрия хумор на Били Конъли, макар и не неговото въображение и чувство за фантазия. Произхожда от селско семейство от работническата класа, близо до Троа, югоизточно от Париж. Бил е барман и треньор по хандбал преди да опита късмета си като писател на комични скечове и актьор в Париж в средата на 80-те години на ХХ век.

През 1987 г. той прави скок към стендъп комедията – дотогава рядкост във Франция. До 2004 г. вече е продал на практика 52-те хиляди места на Stade de France. Голяма част от значителното му богатство сега идва от видеоклипове и YouTube изпълнения, които привличат, твърди той, повече от 8 млн. зрители. Рядко се показва по телевизията, тъй като е твърде краен, за да бъде допуснат там.

Шегите му обикновено са мизогинистични, сексистки, понякога жонглират с насилието. Той рядко обаче изразява хомофобия със скечовете си и никога не си е позволявал расистки шеги.

Доста е трудно да си представим точно този човек на срещата на върха на ЕС зад френския трибагреник. Тръмп и Грило формулираха наполовина убедителни, популистки политически идеи. Политиката на Бигар е трудно да се дефинира.

В неотдавнашна изява по BFMTV той изтъкна няколко коронавирусни теории на конспирацията, сред които, че „политиците плащат на Big Pharma и имат кръв по ръцете си“. Той отхвърля всички политици, определя ги като лъжци и манипулатори.

Бигар е мултимилионер, имал е проблеми с данъчните, но е и един от най-щедрите дарители на френски благотворителни каузи. Дарявал е и на случайни хора, които са се свързвали с него за каузите си.

Набожен католик, той отдавна се свързва с десния център. Бигар е приятел на президента Жак Ширак. През 2007 г. президентът Никола Саркози го включи в групата за посещение на папа Бенедикт във Ватикана.

Поне доскоро Жан-Мари Бигар беше явен привърженик на Жълтите жилетки. Първоначалният бунт на движението през есента на 2018 г. дойде от сърцето на работническата класа от провинцията, към която той се причислява. Заможният Бигар обаче едва ли ще бъде добре дошъл като лидер на това движение.

"Ако след тази криза ще има нов свят, искам да бъда част от него", казва той пред крайнодясното списание Valeurs Actuelles. „Ако мога да бъда полезен на моя народ, ще бъда. Единствената опозиционна партия във Франция са Жълтите жилетки. Готов съм да бъда техен предводител“, посочва той.

Макрон беше широко критикуван заради разговора си с комика от миналия месец, след като Бигар поиска блокадата да бъде вдигната. Статия в Льо Монд цитира старши съветник на Макрон, който казва, че ходът на президента „мирише на страх“.

Все пак някои съюзници на Макрон предполагат, че телефонният разговор е бил умен ход. Окуражавайки абсурдните амбиции на Бигар, той е проправил президентския курс и за други лица. Въпросът сега е кой ще стане жертва на шегата  - дали привържениците на Бигар, или Макрон и останалите от френската политическа класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Това, че има 8 млн. фена не значи, че всички биха гласували за него. Аз например съм почитател на stand-up жанра и голям фен на Бил Бър, Дъг Станхоуп и Луи СК, но не бих гласувал за нито един от тях, ако се кандидатират за президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още