IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко подходяща кандидатура за председател на Еврогрупата е Надя Калвиньо?

Оформя се ясна опозиция срещу нея от страните от т.нар. Ханзейска лига

17:43 | 04.07.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В надпреварата за председателство на Еврогрупата брюкселската еврокрация има явен фаворит: министърът на финансите на Испания Надя Калвиньо, която има 12 години опит на различни ръководни длъжности в Европейската комисия (ЕК).

Ентусиазмът за Калвиньо като лидер на изключителния клуб на министрите на финансите на ЕС започва обаче да избледнява, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ. Все по-малко фискално консервативни или либерални столици са склонни да заменят един иберийски социалдемократ – португалецът Марио Сентено, с друг, особено в момент, когато ЕС обмисля план за възстановяване на икономиката от коронакризата, който би изисквал поемане на до 500 млрд. евро колективен дълг, посочва изданието.

За тези скептици, включително т.нар. пестеливи държави, които се съпротивляват на пакета за възстановяване, консервативният ирландски кандидат Паскал Донахю или либералът от Люксембург Пиер Граменя биха били по-сигурен избор за един от най-влиятелните постове в еврозоната.

Някои представители на ЕС също така казват, че много политици не са склонни да възложат още един висш пост на Испания, която вече е представена във висшия ешелон от ръководителя на външната политика Жозеп Борел.

Подходяща кандидатура

Поддръжниците на Калвиньо твърдят, че тя е точно подходящата кандидатура, защото е финансист с опит в ЕС, който може да се ориентира много добре в брюкселската бюрокрация, пристига от една от най-засегнатите от коронавируса страни в блока и е жена, а ЕК се бори да установи равновесие между половете в управлението.

Калвиньо си спечели подкрепата и на лидера на Германия Ангела Меркел. "Не е тайна, че има подкрепа за кандидатурата на Надя Калвиньо в германското правителство", коментира Меркел в скорошно интервю за няколко вестника. „Винаги съм била доволна, когато жените получават водещи политически роли, а Еврогрупата никога не е била оглавявана от жена“, допълва тя.

Постът на президент на Еврогрупата е може би най-необичайният в йерархията на ЕС: официален лидер на клуба на министрите на финансите на еврозоната, който по дефиниция се среща неформално. На практика няма официална длъжностна характеристика, освен изискване в Договора от Лисабон от 2007 г., че такъв пост съществува. В зависимост от уменията и амбициите на този, който го заема, той може да се превърне в пост от изключителна важност или да е без значение.

Председателят на Еврогрупата определя дневния ред и води редовни пресконференции, на които обобщава работата на финансовите министри на страните от еврозоната, но не притежава никаква изпълнителна власт като еврокомисарите – т.е. министрите на ЕС.

Ефективен председател на Еврогрупата, който определи достатъчно амбициозна програма и някак успее да преодолее дългогодишните различия в икономическата политика, теоретично би могъл да помогне за трансформирането на еврозоната в международна финансова суперсила, съперничеща на Китай и САЩ, посочва изданието.

За някои този пост е сцена, от която заемащият го да тръгне към по-стремителна политическа кариера. Жан-Клод Юнкер го използва като стъпка към председателството на Комисията. За други, като холандецът Йерун Дейселблум, това беше бездарно упражнение в управление на кризи. Много официални представители твърдят, че Сентено, напускащият президент, който се готви да стане следващият управител на централната банка на Португалия, също не си свърши работата.

Който и да заеме поста, ще работи в момент на безпрецедентни катаклизми. Коронавирусната криза породи нова готовност в столиците да мислят амбициозно за икономическото сътрудничество. Това дава възможност на Калвиньо или някой от нейните конкуренти за мястото да прекрои работата на Еврогрупата и да остави отпечатък в историята.

В свое мотивационно писмо, в което предлага кандидатурата си, Калвиньо многократно подчертава интеграционните си инстинкти, но също така възприема известен прагматизъм за необходимостта всички членове на еврозоната да работят съвместно. „Ние сме в една и съща лодка“, пише тя. „Следователно е необходима координация, за да се избегне отрицателното въздействие на различните политики, но и да се възползваме от синергиите и положителните различия, произтичащи от съвместното им действие в нашите силно взаимосвързани икономики и общества“. Засега тя отказва да коментира официално писмото си.

За заемането на поста кандидатите трябва да получат подкрепата на 10 от 19-те финансови министри на Еврогрупата при тайно гласуване, което ще се проведе на 9 юли. Състезанието между тримата предполага два кръга на гласуване. Обикновената математика пък казва, че независимо от популярността ѝ в Брюксел, ако Донахю и Граменя обединят сили, Калвиньо няма шанс.

Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
Money
преди 3 години
Гадничка змия е тази, но е умна жена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Двамата глу.пака с петолъчките под мен пак няма какво да кажат, но все пак получават копейки на написан пост, така, че трябва да пишат нещо, пък макар и глупости.Ееех, старост-нерадост, а като били млади комсомолци през 1965-та на бригада за праз лук в пазарджишко, как хубаво било, а??!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Yes sir!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Путин е виновен , налЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
пример как се изграждат национални политици и се налагат , как се изграждат наднационални политики и се чертае бъдещето на съюза ... къде сме ние е въпросът ... ?! ... риторичен разбира се ... :))) знаем къде сме ...*** съм, мама му да е***а, *** съм и ми е лесно ... "и съм ги наеб***л зверски едни чужденци премиери ..." ... :))) ... там сме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Е те я гласят за председател, не за президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Achtung
преди 3 години
Това че е жена не е достатъчно за такъв пост, ако беше цветнокожа веган лесбийка инфлуенсър емигрант от мюсюлманска държава, вече щеше да е топ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още