IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското лидерство в изкуствения интелект няма да трае вечно

Докато Китай не облекчи драконовския си политически контрол, той никога няма да се превърне в иновативно общество и в икономика на знанието

19:38 | 20.11.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

От всички нововъзникващи технологии, които ще променят ежедневието ни, нито една няма по-голям трансформационен потенциал от изкуствения интелект (AI – artificial intelligence). AI - използването на компютри за решаване на проблеми, които обикновено изискват човешка интелигентност - също ще има дълбок ефект върху глобалния баланс на икономическата и военната сила. Това ще промени начина, по който се управляват обществата и хората, пише Хал Ббрандс за Bloomberg.

Дебатите дали Китай, или САЩ ще доминират в 21 век са необходими по отношение на това кой ще води в AI иновациите и дали демократичните, или авторитарните системи са по-подходящи за това предизвикателство. Нов доклад на двупартийната щатска Комисия за национална сигурност по изкуствения интелект съдържа причина за предпазлив оптимизъм относно последния въпрос, макар и да ни напомня, че авторитарен Китай наистина ще бъде страховит конкурент.

Комисията по AI, ръководена от бившия председател на борда на Alphabet Ерик Шмидт и бившия заместник-министър на отбраната Робърт Уърк, бе създадена като част от Закона за осъществяване на националната отбрана през 2019 г. Нейното съществуване отразява широко разпространения страх, че САЩ изостават от Китай в глобалното „AI състезание“ и нарастващото осъзнаване за това колко критичен ще бъде този клъстер от технологии.

Експертите обикновено са съгласни, че AI ще позволи значително увеличаване на икономическата производителност - може би удвояване на темповете на растеж през следващите 20 години - и по този начин ще даде големи предимства на водещите страни в иновационно отношение. AI би могъл да промени начина, по който страните водят война, като позволи на най-напредналите армии да осмислят по-добре бойното поле, да синтезират информация, да увеличат скоростта на вземане на решения и да координират сложни операции. Така наречените дронови рояци - използването на голям брой малки, автономни летателни апарати за дезориентиране и преодоляване на врага - са само един пример за потенциално революционните военни приложения на AI.

Не на последно място AI вече влияе на глобалното съревнование между демокрацията и авторитаризма. Чрез схеми като прословутата система за „социален кредит“ - която възнаграждава или санкционира китайските граждани според тяхното поведение и политическа лоялност - Китай използва AI за намаляване на разходите за репресия, като държавата получава помощ в наблюдението и контрола на общественото поведение. Междувременно AI дава възможност за „дълбоки фалшификации“ и други форми на дезинформация, които могат да бъдат използвани за подриване на демократичната политика.

Поради тези причини комисията заключава, че лидерството на САЩ в AI е императив - че "няма начин да се защитят американският народ и интереси и да се формира развитието на международните норми ... ако САЩ не са водещи в това направление." Но дали демократичната система на Америка ще се отговори на това предизвикателство през следващите десетилетия?

Има основателна причина за безпокойство. Правителството на Си Дзинпин открито заяви, че Китай трябва да води света в областта на AI технологията до 2030 г., тъй като полага по-големи усилия за изместване на американската сила в Азиатско-Тихоокеанския регион и може би в световен мащаб. И  макар Китай да стартира от неблагоприятна позиция, той използва някои основни характеристики на авторитаризма в стремежа си да изпревари САЩ.

Централизираната природа на китайската система позволява на Пекин да прави огромни инвестиции в национални приоритети и да изисква сътрудничеството между водещи технологични фирми. Въпреки че точната сума, която китайското правителство инвестира в AI, не е известна, информираните оценки поставят числото някъде в областта на десетки милиарди долари. Водещи китайски технологични фирми - като Baidu, Alibaba Group Holding и Tencent Holdings - поддържат китайската мрежа от национални лаборатории, участващи в изследвания, свързани с AI. За разлика от това, на правителството на САЩ често му е трудно да накара водещи фирми - видимо Google - да сътрудничат в проучването на приложението на AI в националната сигурност.

Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
иначе Китай първо нека стане лидер в тая сфера пък после да умуваме как и колко време ще задържи пожзицията си ...няма висока технология в която Китай да е лидер към днешна дата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Просто няма как да се управляват 1млрд хора, без подобен контрол---това твърдение не е верно, разбира се че има как. По лесно е обаче да се управлява със сила, а не че няма начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
Да, малко некоректно сравнявам домати с краставици, но си мисля, че може да си направим някои изводи за състоянието на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
Не знам дали Китай ще е лидер или не, но се сещам за едно летище до Берлин, което трябваше да влезе в експлиятация през 2011 и още не е готово. Днес чета, че във Финландия, Арева и Сименс вече 10 години не могат да завършат една атомна електроцентрала. Плановете са били централата да влезе в експлоатация през далечната 2009г. - по последна информация се надяват да я пуснат догодина напролет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis18
преди 4 години
бройката народ няма никакво значение, важен е начина на управление и ние бяхме така и 26ти в света сега сме разбридан барддак и сме 70ти в света. Една партия -> има прогрес, 60 партии -> 0 прогрес и само регрес. В Сашево уж има 2 партии ама те са една дефакто защото действат като такава и управлението им е същото, като на китайците, че и по-зле иначе как се става империя ??! Ако говориш за Индия те са друга работа дали имат тоалетни или не икономиката им набира сила, ние имаме тоалетни благодарение на Комунизма и са кво ?! Ми нищо то икономика и народ няма, ти иновации искаш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Ха, това е пълен нонсенс. Все едно да кажеш за някое дете - малкото порасна, то никога няма да може повече да порасне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 4 години
пха-ха-аххаа ... какво лидерство в AI , тия един сайт не могат сами да напишат , на един контролер софтуера не могат да напишат без бъгове ... AI чак па лидери :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
mrynmryn
преди 4 години
Просто няма как да се управляват 1млрд хора, без подобен контрол, има само още една държава с толкова народ и там половината население не е виждало вътрешни тоалетни... или изобщо някакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
michaelis18
преди 4 години
не нам ама щом са стигнали до лидери с тираничния си контрол, то от там следва, че Преписвачев нешо не е догледал .... Где ги Демокрациите у тая насока кат лидери се пита в картинката ммм ?!? Нали имеме вРептилий и Стамбулки Конвенции и Отнемане на Детето и един боклюк нов внос на всяква църрна сганннн и ко ли не и шо не са лидери ве ало, шо така, а политическите тирани са първи ?!? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още