IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер обяви битката срещу короновируса за приоритет

Властите отпускат спешно 8 млрд. евро за ограничаване на вируса

15:21 | 27.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ли Къцян по време на посещението си в Ухан. <em>Снимка:&nbsp;EPA/SHEPHERD ZHOU CHINA OUT</em></p>

Ли Къцян по време на посещението си в Ухан. Снимка: EPA/SHEPHERD ZHOU CHINA OUT

Понеделник сутрин, Ухан: Ли Къцян изглежда е навсякъде в града, който се счита за епицентър на пандемията на коронавирус. В клиника той седи пред екран – ефектно за медиите, и вдъхва кураж на пациент, лежащ в изолирано отделение.

На строителна площадка, където трябва да се изгради болница с 1000 легла с невероятно бързи темпове, той увещава работниците да почиват след работата си. В супермаркета той пожелава на жителите на Ухан мир, здраве и дълголетие.

Лицето на 64-годишния китайски премиер остава скрито зад маската му, но посланието му е ясно: борбата срещу вируса се превърна в основен приоритет в Китай.

Това, което виждат гражданите, им харесва. Особено в социалните медии има много положителни реакции за публичните изяви на Ли Къцян като кризисен мениджър, пише в свой анализ DPA.

 

Премиерът е ръководител на новосъздадената централна работна група, която сега ще ръководи националната кампания за ограничаване на короновируса от Ухан. Държавният глава и лидер на партията на Китай Си Дзънпин му е „поверил“ тази задача, както се казва в официалното съобщение. Решението е било взето в събота на бързо свикано кризисно заседание на най-мощния орган на Китай - Постоянния комитет на Политическото бюро на Комунистическата партия.

Сега се мобилизират всички ресурси: министерството на финансите и Националният здравен орган обявиха в понеделник, че ще осигурят почти 8 млрд. евро за ограничаване на вируса. Медицински специалисти от цялата страна се набират и обучават, за да сменят преуморените лекари и медицински сестри в Ухан. Производителите на защитни костюми и маски за лице се връщат по-рано от празниците си, за да задоволят търсенето. Това, което липсва, се внася по спешност.

А ситуацията е повече от сериозна: броят на жертвите на вируса се увеличи и в понеделник, сега има 81 смъртни случая и 2555 потвърдени заразени в Китай. Има и изолирани случаи в САЩ, Франция, Япония и Тайланд. Повече от 40 милиона души са лишени от комуникация с външния свят от пет дни.

Пътуването е ограничено в много градове и провинции в Китай. Съединените щати, Япония и Франция подготвят мерки за евакуация на своите граждани от карантинните зони. За да спести време, китайското правителство удължи празника на китайската Нова година до 2 февруари. Компании като Bytedance и Tencent инструктираха своите служители да започнат дистанционна работа от вкъщи.

Историческият контекст

В същото време държавните цензори оставят на хората достатъчно поле за критики към местните служители. Лидерите на провинция Хубей и град Ухан проведоха пресконференция в неделя, която предизвика много подигравки сред населението. 

В социалните медии, например, се критикува, че двама от тях дори са били до такава степен некомпетентни, че не могат да носят правилно маските си. Губернаторът на Хубей, който първоначално твърдеше, че Китай може да произвежда 10,8 милиарда маски за лице, изпадна в особено жалка ситуация, след като трябваше да коригира това твърдение до 1,8 милиарда маски, а  накрая - до 1,08 милиона.

Местните кадри обаче трябваше постепенно да признаят публично, че първоначално са отказали и смекчавали информация и не са успели да се справят навреме с кризата. „Ако епидемията може да бъде овладяна", казва кметът на Ухан Джоу Сиануан, „нямаме нищо против да бъдем замеряни с лош имидж“. Някои наблюдатели вярват, че той ще бъде един от онези, които ще бъдат натоварени с поемането на политическата отговорност.

Може и да не се стигне обаче до там, както показва възходът на самия Ли. През 90-те години Китай бе разтърсен от скандал заради заразени с ХИВ кръводарявания, а централната китайска провинция Хенан бе епицентър на кризата. Заразата се случи при предшественика на Ли, но когато той стана губернатор там през 1998 г., първоначално опита всичко възможно да потуши медийните съобщения за проблема и да сплаши активистите.

В хода на потушаването на скандала пациентите бяха оставени на съдбата си. Едва през 2001 г. централното правителство в Пекин започва да признава за грешките си и да се грижи за болните в специални институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
miccaelis
преди 4 години
джелезни както винаги, премиера отива там при болните ебаcи, да им даде кураж, смяяятай.... Тва коги ше стане у нас,? нивга .... премиера ше си чеша джоджана у резиденцията и ше се среща с фенове на Левски бате, ебаcи ква долноnробна нацийка сме. Успех желаем на чайниците в биологичната война срещу гнъсната американска глобалистка nасмина и фамра yродите с чичо Били .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Същият като имбецилатора... Първо, грипа има различни щамове и различни поражения съответно. Второ, тоя вирус не се знае все още колко е смъртоносен, колко лесно се разпространява, колко бързо мутира и т.н. Трето, да не мислиш, че китайците са пр0сти да набият една камара пари и да сложат под карантина 60М жители (10 пъти нашето население) засега и то баш по време на единствената им ваканция? Има едно нещо, наречено превантивни действия. Но понеже тук всички сте масово като старите *** и боковци - мислите и действате само реактивно. Като стане белата - тогава ще мислим и действаме, до тогава ще си караме по старо му. Нищо, че вече щетите ще са в пъти по-големи. Ама да, вярно, забравих - нет человека - нет проблемы.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Шегувам се бе хора! Ама вие наистина ли помислихте...Просто малко черен хумор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Всяка година в света от грип умират много повече хора!! Особено страри.Но всяка година трябва да има паника:свински, корона вирус, Н5N1, причи вирОс.... и т.н. по оная песен.Медиите печелят тираж, фарМафията шитка ваксини. Симбиоза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Hermes73
преди 4 години
Дори и да остане основното огнище на територията на Китай ако заразата обхване цялата страна пораженията за РЕАЛНАТА световна икономика ще са ОГРОМНИ........ОГРОМНИ.................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още