IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай печели надпреварата по икономическо възстановяване след Covid-19

В САЩ и Европа, където коронавирусът дойде по-късно, процесът беше по-бавен, като сега се сблъсква със силни насрещни ветрове

16:36 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Страните, които се справиха най-добре с пандемията от коронавирус, не бяха непременно възнаградени с икономически ползи. Но един икономически гигант беше, като успехът му вероятно ще се помни с години. Става въпрос за Китай, пише Матю Уинклър за Bloomberg.    

Сред водещите икономики от Г-20 само Китай се възстанови от свиването заради Covid-19 още през второто тримесечие, като растежът му не показва признаци на отслабване. В контраст, в САЩ и Европа, където вирусът дойде по-късно, възстановяванията бяха по-бавни, като сега се сблъскват със силни насрещни ветрове.

Откакто коронавирусът беше установен в Ухан през декември 2019 г., учени, икономисти и много бизнес експерти отчитат, че в Китай спасяването на човешки животи вървеше успоредно с икономическите резултати.

„Страните, които намалиха случаите на Covid-19, като цяло бяха по-успешни при отварянето на своите икономики“, беше казано неотдавна на брифинг на консултантската компания McKinsey. „За тях контролът върху вируса в крайна сметка се сведе до две неща: разбирането на това какво да се прави и доброто му изпълнение", беше посочено тогава.

Изглежда, че тази оценка не важи за всички, но определено за Китай, който се отърси чевръсто от рекордния икономически спад през първото тримесечие, докато овладяваше вируса, показват данни, събрани от Bloomberg. През последните шест месеца страната отчита най-ниското увеличение в заразените и починалите от Covid-19 на глава от населението сред големите икономики и най-малката безработица след Япония. Към момента това е единствената икономика от Г-20, която е достатъчно силна, за да покаже ръст на брутния вътрешен продукт и промишленото производство от началото на годината.

Докато останалата част от света демонстрира малък или никакъв растеж през 2020 г., Китай се разраства за 33-та поредна година. Европейският съюз и САЩ, които заедно представляват 42% от световния БВП, ще се свият съответно с 8% и 4,4%, според 80 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Акциите на China Evergrande Group, най-задлъжнялата компания за недвижими имоти в света, с дългове за 120 млрд. долара, поскъпнаха най-много от март насам, след като глобалните инвеститори наскоро оцениха високо доверието си в националния строителен предприемач.

По-малките държави, които се справиха с Covid-19 по-добре от повечето водещи икономики, като Нова Зеландия и Тайван, обаче не се радват на подобно икономическо представяне. Въпреки че имат съответно само 1836 и 513 случаи през последните осем месеца, БВП на Тайван ще нарасне с едва 1% тази година, а на Нова Зеландия ще се свие с 5%, най-вече защото и двете икономики разчитат силно на световната търговия и туризма, според икономическите прогнози, съставени от Bloomberg.

Нито една държава, с какъвто и да е размер, не може да се доближи до връщането на Китай към относително здраве. Южна Корея, Италия и Германия - страни с най-нисък темп на ръст на заразените и починалите от Covid-19 в Г-20 след Китай - все още показват нива, двойно по-високи от тези в азиатската страна. Австралия е пета в тази класация, но далеч назад, според данни, събрани от Bloomberg.

БВП на Германия, при целия й първоначален успех в овладяването на Covid-19 - с по-нисък ръст на заразените от Италия и на починалите от Франция - се очаква да спадне с 6% тази година и да нараства с не повече от 3,6% през следващите две години, според 48 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Това е по-малко от очаквания среден растеж за Г-20 от 4% през следващите две години.

Делът на Китай в смъртните случаи от коронавирус по света, вече над 1 милион, е едва 0,5%. В САЩ, където президентът Доналд Тръмп първоначално не подкрепяше носенето на маски и твърдеше, че вирусът ще изчезне спонтанно, загинаха над 200 000 човека -рекорден дял от 21%. САЩ са загубили 621 души на всеки 1 милион жители, или 182 пъти смъртността в Китай.

Южна Корея също реагира бързо в обуздаването на вируса след появата му, като сега изглежда е напът да се върне към икономическия растеж. Данните за работните места, индустриалното производство и растежа показват, че Китай и Южна Корея са единствените държави от Г-20, в които вече ниската безработица през второто тримесечие от съответно 3,8% и 4,2% ще продължи да намалява и през следващите две години, според 16 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Китай е също толкова изключителен и по отношение на прогнозите за ръста на БВП (+2,1%) и индустриалното производство (+2,4%) през тази година, докато в останалата част от Г-20 се очакват спадове. За 2021 г. ръстовете са съответно 8% и 7,5% - най-високите в групата, според средната оценка на 74 икономисти.

Като най-голямата икономика с безработица през второто тримесечие от 13%, САЩ е малко вероятно да паднат по средната стойност за Г-20 при сегашния си темп от 8,5%, предвиждат 80 икономисти. Индустриалното производство, което потъна с 14% през второто тримесечие, вероятно ще покаже спад от 7,5% за годината, преди да се възстанови с 4,4% през следващата. БВП ще намалее с 4,4% през 2020 г., но през 2021 г. ще се увеличи с 3,8%, сочат данните, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още