Китай не разполага с икономически оръжия срещу САЩ

Прекаленият натиск на Америка обаче може да накара Пекин да прибегне към твърда сила

Китай не разполага с икономически оръжия срещу САЩ

Снимка: Ройтерс

Още по темата
Кисинджър: САЩ и Китай са в предверието на Студена война
21.11.2019
Ще остарее ли Китай, преди да забогатее?
21.11.2019
Китайското лидерство в изкуствения интелект няма да трае вечно
20.11.2019
Как САЩ трябва да подходят към Китай?
20.11.2019
Ще донесе ли инициативата „Един пояс, един път” глобална доминация на Китай?
13.11.2019
Пътят на Китай към икономическа суперсила
26.09.2019
Днешен Китай никога няма да бъде глобална суперсила
01.06.2019
Коментари
   1| 2    
3
 
6
 
12
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Е, коментарът е на Блумбърг... естествено е да се опитва да омаловажава последствията за САЩ... Само че дългът е вече 22 трилиона, продължава да расте, а това е дълг, не имагинерна цифра само... Дългът трябва да се обслужва. Тръсванеот на големичка порция от тоя дълг на пазара / а Япония и Китай май точно това правят напоследък / ще постави длъжника в доста сложна ситуация и не zадължително веднага. Историята, като учителка на народите , очевидно не се справя добре с работата си, или учениците са тъпи, защото пордължават да повтарят едни и същи грешки. Преди сериозна криза, всички се надпреварват да обясняват как няма никакви индикации за предстоящи проблеми, пазарите и борсите растат, банките раздават кредити, а инвеститорите ловят заблудени риби... След което идва сривът, а ужилените започват да късат дрехи и да си посипват косите с пепел. Банките ни лук яли, ни лук мирисали, мениджмънтът им си раздава бонуси, а населението - да д.ух@ супата.. Ако Китай не си е диверсифицирал валутните резерви, няма шанс драматично да започне да се освобождава от американски дълг , защото това ще е катастрофа. Но ако е.... Е, не завиждам на америкосите тогава....китайците ще се справят, щото са милиард и половина..Ама амерото, с 35% чер.ни.лки на социални...
7
 
4
 
11
преди 9 месеца
Не знам дали осъзнават някли но, няма такова нещо като едностранна зависимост. Една фактическа гореща война с Китай, за щатите е гибел. И икономическата ги тегли надолу. Китай не е Иран, а 15 пъти по толкова.

И няма нужда да разтопи до остъкляване целите щати три пъти по ред. И един стига. Дори половин. Колкото, да станат непригодни за живеене а останалите живи, да проклинат деня, в който са се родили.
Или другото, да им окупират пазарите и да им изпоизмъкнат икономическите партньори, пък да ги оставят да се чудят, на кого и какво такова, дето не го прави и Китай, да продават.
Стига глупости. Дори „само” икономически, Китай е по-жизнен.
6
 
9
 
10
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Колкото и да ритат бившите соц бостани, истината е една и е проста - цялото им богатство идва от Запада!
На всичкото отгоре всички корупмирани управници от бившите соц инвестират краденото на Запад.
В крайна сметка са зависими по всякакъв начин от Запада и го знаят. И на война да тръгнат, пак ще загубят.
Цугцванг!
10
 
24
 
9
Боян до: tonykostadinov
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Е естествено, че Китай има какво да губи понеже изнася за САЩ няколко пъти повече отколкото внася. Въпроса е че САЩ с арогантното си държание вече се изолират от останалия свят и явно си мислят, че заедно с двете си колонии Мексико и Канада ще продължат да се развиват с темпото на останалия свят, но това е една огромна заблуда, това е както СССР заедно с Източния блок срещу САЩ и останалия свят, нещо такова ми изглежда.
7
 
21
 
8
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Сложиха по-високи мита на американски аграрни стоки и американските фермери на соя бяха заменени от аржентински и бразилски. Китай наложиха високи мита на стоки, които идват от региони, гласували за Тръмп. Не знам дали имат икономически оръжия, но нещо правят.
6
 
28
 
7
Боян до: mrynmryn
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Много ми е чудно какво са клекнали Китай на САЩ???
34
 
11
 
6
mrynmryn до: Боян
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не знам какво пушиш, но до момента китайците клякат на САЩ. Там далеч няма политици от ранга на Путин и Меркел. Те са свикнали да се оправят само с вътрешни проблеми, дори и тях с не толкова голям успех.
6
 
37
 
5
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Такива статии са много притеснителни, приличат ми на подготовка на паплачта за "неизбежното" война между Китай и САЩ. Много ме притеснява, че в САЩ са събрали всички сценаристи на Холивуд за да намерят начин как САЩ да атакува Китай, но за останалия свят да изглежда като самоотбрана. Събитията в Хонконг много ми приличат на нещо подобно, силно се надявам в САЩ хората да не им е свършил напълно акъла, за да обмислят подобно нещо.
8
 
6
 
4
преди 9 месеца
Мачът още не е свършил.
9
 
7
 
3
преди 9 месеца
Мачът още не е свършил.
   1| 2